Akıllı Şehirler Hakkında
16.11.2022
Delight Led Aydınlatma Sistemleri Genel Müdürü Turgay Pekgirgin
Bu makale, ortaya çıkan akıllı şehirler kavramına tek bir kaynaktan giriş niteliğindedir. Araştırmacıları bu uygulama alanında mümkün olan geniş araştırma kapsamına alıştırmak için kullanılabilir. Akıllı şehir öncelikle bir kavramdır ve hala uygulayıcılar ve akademisyenler arasında net ve tutarlı bir tanım yoktur. Basit bir açıklamayla akıllı şehir, bilgi, dijital ve telekomünikasyon teknolojilerinin kullanımıyla geleneksel ağların ve hizmetlerin daha esnek, verimli ve sürdürülebilir hale getirildiği ve faaliyetlerini sakinlerinin yararına iyileştirdiği bir yerdir. Akıllı şehirler daha yeşil, daha güvenli, daha hızlı ve daha dost canlısıdır. Akıllı bir şehrin farklı bileşenleri arasında akıllı altyapı, akıllı ulaşım, akıllı enerji, akıllı sağlık hizmetleri ve akıllı teknoloji bulunur. Bu bileşenler, şehirleri akıllı ve verimli kılan şeydir. Bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT), geleneksel şehirleri akıllı şehirlere dönüştürmek için anahtarlar sağlıyor. Birbiriyle yakından ilişkili iki yeni teknoloji çerçevesi Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Büyük Veri (BD), akıllı şehirleri verimli ve duyarlı hale getiriyor. Teknoloji, akıllı şehirlerin ortaya çıkmasına izin verecek şekilde makul bir şekilde olgunlaştı. Bununla birlikte, dünya çapındaki şehirlerin çoğunu akıllı hale getirmek için fiziksel altyapı, yenilenebilir enerji, ICT ve IoT ve BD açısından çok ihtiyaç var.
1. Akıllı Şehir: Nedir ve Neden Gereklidir?
Akıllı şehir nedir ve neden pek çok insan bunu kabul ediyor? Son birkaç yılda, donanım ve yazılım tasarımlarının ilerlemesine bağlı olarak bilgi ve iletişim teknolojilerinde (ICT'ler) hızlı bir büyüme yaşandı. BİT'in şehirlerde farklı şehir faaliyetleri için çeşitli biçimlerde kullanılması, şehir operasyonlarının etkinliğinin artmasına neden olmuş ve bu şehirler "cyberville", "dijital şehir", "elektronik şehir", "esneklik" gibi birçok terim kullanılarak etiketlenmiştir. , "Bilgi şehri", "telicity", "kablolu şehir" ve "akıllı şehir". Akıllı şehir, şehirler için kullanılan diğer etiketleri içerdiği için kullanılan etiketler arasında en büyük soyutlamadır. Akıllı şehir bir kavramdır ve akademisyenler ve uygulayıcılar arasında kavramın net ve tutarlı bir tanımı hala yoktur. Basit bir açıklamayla akıllı şehir, bilgi, dijital ve telekomünikasyon teknolojilerinin kullanımıyla geleneksel ağların ve hizmetlerin daha esnek, verimli ve sürdürülebilir hale getirildiği ve faaliyetlerini sakinlerinin yararına iyileştirdiği bir yerdir. Başka bir deyişle, akıllı bir şehirde, dijital teknolojiler bölge sakinleri için daha iyi kamu hizmetlerine ve çevreyi daha az etkilerken kaynakların daha iyi kullanımına dönüştürülür. Akıllı şehrin resmi tanımlarından biri şudur: “Şehrin kolektif zekasından yararlanmak için fiziksel altyapıyı, bilgi-teknoloji altyapısını, sosyal altyapıyı ve iş altyapısını birbirine bağlayan” bir şehir. Diğer bir resmi ve kapsamlı tanım şudur: "Akıllı sürdürülebilir şehir, yaşam kalitesini, kentsel operasyonların ve hizmetlerin verimliliğini ve rekabet gücünü artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerini (ICT'ler) ve diğer araçları kullanan yenilikçi bir şehirdir. Ekonomik, sosyal ve çevresel yönden günümüzün ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılar ”. Akıllı bir şehirde ihtiyaç duyulan çeşitli bileşenlerin geniş bir görünümü Şekil 1'de gösterilmektedir. Çeşitli akıllı bileşenlerin herhangi bir kombinasyonu şehirleri akıllı hale getirebilir. Bir şehrin akıllı olarak etiketlenmesi için tüm bileşenlere sahip olması gerekmez. Akıllı bileşenlerin sayısı maliyete ve mevcut teknolojiye bağlıdır.
Dünya nüfusu son on yılda önemli ölçüde arttı ve aynı şekilde yaşama beklentisi de arttı. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık % 70'inin kentsel alanlarda yaşayacağı tahmin edilmektedir. Şu anda şehirler, dünya kaynaklarının ve enerjisinin % 75'ini tüketiyor ve buda % 80'lik bir üretime yol açıyor. Bu nedenle sera gazlarının, önümüzdeki bir kaç yılda çevre üzerinde ciddi olumsuz etkileri olabilir. Bu durum, akıllı şehirler kavramını bir zorunluluk haline getiriyor. Akıllı şehirlerin oluşturulması doğal bir stratejidir. Hızlı kentleşme ve kentsel nüfus artışıyla ortaya çıkan sorunları azaltmak buna rağmen akıllı şehirler ilgili maliyetlerin oranı, bir kez uygulandığında enerji tüketimini, su tüketimini ve karbonu azaltabilir. Emisyonlar, nakliye gereksinimleri ve şehir atıkları dünyanın dört bir yanındaki akıllı şehirler, özellikleri, gereksinimleri ve bileşenleri genel olarak, uluslararası organizasyon gibi kuruluşlar tarafından oluşturulan standartlar Standardizasyon (ISO), kaliteyi sağlarken büyümeyi sağlamak için küresel olarak anlaşılan spesifikasyonlar sağlar.
Verimlilik ve güvenlik, standartlar, projenin geliştirilmesi ve yapılandırılmasında önemli bir rol oynayabilir. Akıllı şehir standartları ayrıca teknik ve işlevselliğin izlenmesi için gereklilik sağlayabilir.
Akıllı şehirlerin performansı ayrıca iklim değişikliğiyle mücadeleyi, güvenliğin ele alınmasını ve su hizmetlerinin kalitesini sağlarken ulaşım sorunları standartları dikkate alır. Bu durum akıllı şehrin izlenmesine yardımcı olurken iş uygulamaları ve kaynak yönetimi gibi faktörler performansı ve dolayısıyla çevresel etkiyi. azaltır. IEEE, akıllı şehirler için standartlar geliştiriyor akıllı şebekeler, IoT, eHealth ve akıllı ulaşım sistemleri gibi farklı bileşenleri için (ONUN) Böyle bir standardın spesifik bir örneği; 100 şehir performans göstergesini tanımlayan ISO 37120'dir. Bu çizelge 46 çekirdek ve 54 destekleyici gösterge içerir. Bazı seçilmiş göstergeler şunlardır: Ekonomi, şehir sivil organları tarafından hizmetleri kıyaslamak için kullanılabilecek eğitim, enerji ve çevre performansını, diğer şehirlerden en iyi uygulamalarını öğrenip şehirleri diğer şehirlerle karşılaştırın.