Önce Mühendislik Eğitimi
2.2.2023
Elektrik Elektronik Mühendisi Barış Saban
Türkiye üreten ve gelişen bir ekonomiye sahip olduğu için büyümenin belki de büyük bir kısmını üstümüze alırız. Ancak pek fark edilmez ve gelenekçi yönetime sahip, hala usta kavramı ile mühendislik kavramını aynı kefeye koyup yönetim anlayışını çağın gerekliliğine uydurmamış yöneticiler büyüme konusunda adeta ayak dirediklerinin farkında dahi değillerdir.
Daha stajyer olan bir mühendisi, bir usta veya teknisyen ile mukayese etmenin hiçbir kurumsal firma kültüründe yeri yoktur. Tabii ki on bilsen de bir bilene sor tabii bir bilen senin on bilgini görmezden gelip, kendi sahip olduğu bilgiyi bilmediği için karşındakini cahil ilan etmiyorsa.
2023 yılına yeni girdiğimiz bu aylarda küreselleşen dünyaya ayak uydurmak adına gerek firmalarda gerek üniversitelerde bir takım farkındalıkların oluşması gerektiği kanısındayım.
Üniversitelerin mühendislik bölümlerini okuyan öğrencilerimizin meslekleri hakkında dal seçimi ve kariyer yönlendirmesi konusunda çoğunlukla vasat durumlar yaşadıkları bir gerçek.
Bu meslekten mezun olmak kadar mesleğin hangi dalına yönelim gösterilecekse o yönde çalışmaların başlaması da bir o kadar mühim.
Birçok alt dalı olan bu gözde meslekte, yüksek gerilim konusunda kariyer yapmış bir mühendisten uzman seviyesinde bir PLC programlamasını beklemek, bir beyin cerrahından mide ameliyatı yapmasını istemekle aynı tutarsızlıktadır. Mühendisliğinde dallara ayrılıp uzmanlıklara ayrıldığı anlaşılmadığı sürece ülkemizde mühendislik kendi döngüsünden kurtulamayacaktır.
Bu durumun çözümü mühendislik odaları ve üniversitelerde yatmaktadır. Bizler bu problemi çözüme kavuşturmadığımız sürece birçok genç diplomalı işsizler ordusuna katılacak.
Satış Mühendisliği nasıl bir yol;
Birçok yeni mezun mühendis çoğu fabrikanın istihdam kültürü olmadığından tecrübeli çalışan aramasından dolayı işsiz kalmaktadır. Üstelik bu mühendisler kendi meslekleri hakkında hiçbir alanda uzmanlaşmayıp her konuyu azar azar bilip bilgi karmaşası ile diplomalarını cebine koyup bu konunun farkında dahi değillerdir. Bu esnada piyasaya giriş yapmak için bir ışık beklerler. Bu bekleyişi yaşamamak adına iki yol var; birincisi henüz öğrenciyken uzmanlaşacağın dalda yapacağın kariyerin hazırlıklarını yapmak ki çoğu öğrencinin bu durumdan hiç haberi yok. İkincisi ise içinde bulunduğumuz piyasayı iyi analiz edip ihtiyaç olan yerde olmak.
Son yıllarda satış mühendisliği denilen kavram bu konuda imdada yetişiyor. Şirketler konuşma becerisi olup temel mühendislik becerisi olan mühendisleri bu alanda yetiştirmek için tercih ediyor. Ülkemizde kur artışı sebebi ile deneme yanılma yöntemi ile ürün alma dönemi neredeyse bitti.
Elektronik malzeme ihtiyacını karşılamak isteyen müşteriler ve satın alma departmanları ihtiyaçlarına yönelik iyi hizmet almak adına iletişim becerisi yüksek bir satış personelinin yanında aynı zamanda talebe nokta atışı çözüm sağlayacak teknik yeterliliğe sahip bir mühendis ile muhatap olmak istiyor.
Bu durumun farkında olan sektörün öncü markaları satış mühendisi istihdam etme yoluna gidiyor. Sektöre yeni kan kazandırmak hem sizin satış personelinizin direk sizin firma kültürünüz ile yetişerek tam uyumluluk göstermesi hem de ticaretin öğrenilmiş çaresizliklerine bulaşmamış olma açısından önem arz ediyor.
Genel kültürü iyi, gelişime açık, teknik açıdan yeterli, dilimize hâkim genç mühendislerimiz bu konuda biçilmiş kaftan adeta.
Yeni mezun arkadaşlarımızda kasiyerlik, garsonluk gibi okuduğu bölümlerle pek alakalı olmayan meslekleri icra etmek yerine sektöre bu şekilde giriş yapmayı tercih edebilirler.
Çıkmaza düşen ve ciddi buhranlara giren yeni mezun arkadaşlar kendi yetkinliklerinin farkında olup doğru zamanda doğru yerde olmayı bilmelidirler. Çünkü beklediğiniz araç durduğunuz durağa hiç gelmiyor olabilir.
Vicdanıyla, şerefiyle, onuruyla, meslek ahlakı ve kutsal saydığımız mesleki ilkelerimiz ile ülkemizde emek harcayan tüm mühendislerimize hayırlı kazançlar ve bu meslekte nice başarılı yıllar diliyorum.