Türkiye' nin Yeni Yüzyıl Vizyonu

1.7.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Norma Standart, Sabri Akten, Türkiye' nin Yeni Yüzyıl Vizyonu

Norma Standart, Norma Sert, Rostest Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Sabri AKTEN

Türkiye’nin yeni vizyonu başlığı altındaki bu yazımızda Türkiye, ihracat ve üretim odaklı olarak kendini revize etmiş bir ülke potansiyelinde olduğunu belirtmek isterim. İhracatta üst üste kırılan rekorlar ile dünya ticaretinde belirsizliğin ve durgunluk beklentilerinin hüküm sürdüğü bu dönemde yükselme potansiyelini %20 artırmıştır. Geçmiş dönemlerde dünya olarak etkisini her alanda olumsuz hissettiren KOVİD-19 döneminden bu yana önce tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar ve sonrasındaki yüksek küresel enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye’yi de etkilemiştir.

Bu zorlu koşullar altında Türkiye, geçen yıl yakaladığı ivmeyi devam ettirmiş ve büyümede lider ülkeler arasına adını yazdırmıştır.

Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken ihracat rakamlarının gelecek dönemdeki başarılarımız için önemli bir gösterge olduğunu da düşünmekteyiz.

“Bu kapsamda, firmalarımızın bu pazardaki ihracat ihtiyaçlarını NORMA STANDART olarak en kapsamlı şekilde oluşturup onlarla beraber hareket ederek belgelendirme sürecinde yardımcı oluyoruz.

İhracat yaparken ürünlerinizin ülkelere göre değişen bazı standartlara ve sertifikasyonlara ihtiyacı olabilir. Bu kalite sertifikalarının bazıları zorunlu bazıları ise ürünlerinizin kaliteli ve güvenilir olduğunu göstermek amaçlıdır.

İhracat yeni girişimciler için, en az maliyetle global pazarda satış yapma fırsatı sunarken küçük şirketlere de büyüme fırsatı sunmaktadır. Büyük firmalara ise kendi ülkelerinde yaşanan sorunları, farklı coğrafyalara ulaşarak aşma şansı tanımaktadır. 

İhracatta önemli olan hedef ülkeleri netleştirerek ticaret zincirini çoğaltmak ve gerek belgelendirme gerek diplomatik faaliyetleri artırarak yeni ihracat kapıları açmak gerekmektedir. Firmalar satış ve karları artırmak, dünya pazarlarından pay almak, iç pazara olan bağımlılığı azaltmak, pazar dalgalanmalarını dengede tutmak, istihdam yaratmak için ihracata gereksinim duymaktadırlar.

Atatürk, çağdaşlaşmanın yolunun demokrasiden ve güçlü bir ekonomiden geçtiğini biliyordu. Atatürk’ün hayal ettiği ve bize hedef gösterdiği Türkiye’yi inşa edebilmemiz için daha çok üretmek, daha çok katma değer yaratmak ve daha fazla ihracat yapmak durumundayız. İhracat, ülke ekonomimiz için son yıllarda çok daha büyük önem kazandı.

Biz de norma standart sertifika merkezi olarak bu bilinçten hareketle değer olarak yoğun çaba gösteriyoruz.

Devletimizin de ihracat anlamında firmalara tanıdığı teşviklerin daha sadeleşmesini, limitlerin artırılması ve tüm kapsamların genişletmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Uzun vadede ise küresel tedarik zincirinde oluşabilecek yeni fırsatların değerlendirilmesinin, Türkiye 2053 İhracat Stratejisi'nin belirlenmesinin önem arz ettiğinin bilincindeyiz.

Türkiye olarak önümüze zor bir süreç olduğunu biliyorum. Ama ben ihracatçımıza ve ülkemizin potansiyeline güveniyorum.

Bu yaşanan olağanüstü değişimlerin hepsi, geleneksel olan her şeyi sorgulamamıza, bazı kavramlar üzerinde yeniden düşünmemize ve bazı kavramlarda ise, anlam kaymasına sebep olmasına vesile olan önemli gelişmeler olmaktadır. Lojistik kavramı da değişime uğrayan kavramlardan biri.

İhracatın önemli bir parçası olan lojistik, ürünlerin tedariği ve incelenmesi sürecinde belgelendirme ve sertifikasyon merkezi olarak firmalarımıza destek olmaktayız.

Bu bilinçle Türkiye’nin yeni vizyonunda ihracat alanında gelişmekte olan ve gelişmek isteyen firmalarımızla yan yana yürümekten son derece memnuniyet duymaktayız.