Doğru LED Sürücü (Led Driver) Nasıl Seçilir
5.11.2023
Delight Led Aydınlatma Sistemleri Genel Müdürü Turgay Pekgirgin
“LED Sürücülerinin Giriş ve Çıkışlarını ve Nasıl Çalıştıklarını Anlamak” hakkındaki önceki yazımızı okuduysanız, birkaç temel gerçeği öğrenmişsinizdir: Tüm LED sistemleri bir tür LED sürücüsü gerektirir. Birçok farklı LED sürücüsü türü olmasına rağmen çoğu iki kategoriden birine girer: sabit voltaj veya sabit akım. Ev tipi LED genel aydınlatma ampulleri gibi bazı LED ışıklar yerleşik, entegre sürücülere sahiptir. Dahili sürücüsü olmayan ampuller veya sistemlerin düzgün çalışması için harici bir sürücüye ihtiyaç duyulacaktır.
İki Tür Sürücü
İki ana LED sürücüsü türü, genellikle 5 ila 36 volt arasında düşük voltajlı DC giriş gücü kullananları ve tipik olarak 90 ila 277 volt arasında yüksek voltajlı AC giriş gücü kullananları içerir. Çevrimdışı sürücüler olarak da adlandırılan bu yüksek girişli AC ile çalışan sürücüler, ticari veya konut amaçlı büyük ölçekli bir genel aydınlatma projesi tasarlanırken tercih edilebilir. Aksi takdirde, özellikle küçük uygulamalar için düşük voltajlı DC destekli sürücüler önerilir. Güvenilir ve verimlidirler ve daha fazla çıktı ve karartma seçeneği sunarlar.
LED Sürücü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir LED sürücü seçerken akılda tutulması gereken birkaç nokta vardır:
Öncelikle kurulumunuzda kullanacağınız LED ışıkların türünü, sayısını ve bunların nasıl sıralanacağını belirlemek gerekir. Işıklarınız yer ışıkları veya döşeme ışıkları gibi seri olarak bağlanmışsa, sabit akımlı bir LED sürücüsüne ihtiyacınız olacaktır. LED bant veya LED şerit ışıkları gibi paralel olarak bağlanacaklarsa, sabit voltajlı bir LED sürücünüz olması gerekir.
Daha sonra, ışıklarınızdaki miliamper değerinin LED sürücünüzün miliamper değeriyle eşleştiğinden emin olmanız gerekir. Elektrik akımı amper ve miliamper cinsinden ölçülür. LED ışıklar için çok sayıda farklı miliamper değeri mevcut olsa da en yaygın olanları 350mA ve 700mA'dır.
Daha sonra, LED sürücünüzün watt değerinin, o sürücüye bağlı tüm ışıkların toplam watt değerinden büyük veya ona eşit olduğundan emin olun. Örnek olarak, sürücünüze bağlı beş adet 3 watt'lık Led ışığınız varsa, sürücünün en az 15 watt'lık bir watt değerine sahip olması gerekir. LED bant kullanırken, bantın metre başına düşen watt değerini bant uzunluğuyla çarpmanız gerekir. Örnek olarak, eğer bant metre başına 15 watt olarak derecelendirilmişse ve toplam bant uzunluğu 3 metre ise, LED sürücünüzün en az 45 watt'lık bir değere sahip olması gerekecektir.
Son olarak, LED sürücüsünün çıkış voltajının LED ışıklarınızın giriş voltajıyla uyumlu olduğundan emin olun. Bazı sabit akımlı LED sürücülerin 6 ila 24 volt gibi geniş bir çıkış voltajı aralığı vardır, bu da onları daha evrensel hale getirir ve birçok farklı LED ışıkla uyumlu hale getirir. Ancak sabit akımlı LED sürücüleri, LED ışıklarınızla çalışmayabilecek çok spesifik bir voltaj üretebilir. Yanlış voltaj kullanılması nedeniyle hasar meydana gelebilir, bu nedenle bunu dikkatle kontrol etmek önemlidir.
Önemli LED Sürücü Satın Alma Faktörlerinin Özeti
LED sürücülerin pek çok çeşidi mevcut olduğundan, doğru olanı bulmak acemi için biraz kafa karıştırıcı olabilir. Satın almayla ilgili daha önemli hususların bazılarını zaten inceledik, ancak burada ele alacağımız dikkate alınması gereken başka faktörler de var. Bunların bir kısmı gereksiz görünebilir ancak anlaşılmasını sağlamak için tekrarlanması önemlidir.
Çıkış Gerilimi – Her zaman ışıklarınızın gerektirdiği voltajı göz önünde bulundurun. Çalışmak için 12 volta ihtiyaç duyuyorlarsa 12 voltluk bir sürücü kullanın. Sabit akımlı bir LED sürücüsü kullanırken, LED'lerin akım çıkışını (amper veya miliamper olarak) göz önünde bulundurun ve sürücünüzün, ışıklarınızın belirtilen aralığında güç üreteceğinden emin olun. Sabit akım sürücüleri ile hem akım aralığı hem de gerilim dikkate alınmalıdır. Sabit voltajlı sürücülerde yalnızca voltaj aralığının dikkate alınması gerekir.
Giriş Voltajı – Çoğu LED sürücüsü çeşitli giriş voltajlarını kabul etse de, bulunduğunuz yerde mevcut voltajın kullandığınız sürücüyle uyumlu olduğundan emin olun. Çoğu ev voltajı 120 volt iken çoğu ticari ve endüstriyel voltaj 277 volttur. Emin değilseniz elektrikçinize danışın. Sabit akımlı LED'lerle uğraşırken onların akım girişini de göz önünde bulundurun.
Watt – Işıklarınızın veya ışıklarınızın toplam watt değerini hesaplayın ve sürücünüzün bundan daha büyük bir maksimum watt kapasitesine sahip olduğundan emin olun. Maksimum watt değerini aşan veya maksimum watt değerinin %50'sinden daha azını kullanan bir ışığa veya ışıklara sahip bir sürücüyü kullanmayın.
Karartma – Sabit akım ve sabit voltajlı LED sürücülerin her ikisi de kısma özelliği ile yapılabilir, ancak kısma özelliği kısıcının özelliklerinde belirtilmelidir, aksi takdirde sistemin kısılabilir olmadığını varsaymak güvenlidir.