10 Maddede Sıfır Atık

1.11.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Elit Sertifika, 10 Maddede Sıfır Atık

Elit Certification Eğitim Koordinasyon Genel Müdürü Ahmet Özsaylık

1) Sıfır atık, kaynakların daha verimli kullanılması adına israfın önlenmesini, atık oluşumunun engellenmesi ya da azaltılmasını, oluşan atıkların ayrı ayrı toplanarak geri dönüşümünün sağlanması kapsayan bir atık yönetim felsefesidir.

2) Sıfır atığın amaçlarının başında ‘’duyarlı tüketici‘’ kavramının benimsenmesi, israf kaynaklı maliyetlerin azaltılması, tasarruf ve ekonomik kazanç sağlanması, verimliliğin ve performansın arttırılması gelmektedir.

3) Atıkların geri dönüşümünde değerlendirilmemesi madde, enerji ve ekonomi anlamında ciddi kaynak kayıplarına yol açmaktadır. Sıfır atık bu kayıpları önlemeyi hedefler.

4) Doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla birlikte giderek artan hava, su ve toprak kirliliğinin temel sebeplerinden biri de geçmişe kıyasla atıkların artmasıdır.

5) Doğal kaynakların giderek azaldığı dünyamızda nüfus, sanayileşme, kentleşme ve tüketimin hızla artığından dolayı kaynakların sürdürülebilir ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi günümüz dünyasında bir gereklilik haline gelmiştir.

6) Sıfır atık, bireysel ve kurumsal çalışmalarla hayata geçirilirken yerel yönetim uygulamaları da son yıllarda tüm dünyada yaygınlaşmaktadır.

7) Atıkları kontrol altına alarak gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak mümkündür. 1 ton atık kağıdı geri dönüştürerek 17 ağacın kesilmesini önleyebilir. Ya da 1 ton atık camı geri dönüştürerek 100 litre petrolden tasarruf edebiliriz

8) Ülkemiz de ‘’Sıfır Atık Projesi’’ 2018 – 2023 dönemini içeren Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı kapsamında aşamalı olarak uygulamaya geçirilmektedir.

9) Sıfır Atık Projesinde sürdürülebilir ve profesyonel bir çalışma ortaya koyabilmek için 7 aşamalı bir uygulama gerekmektedir. Bu aşamalar, odak noktası, mevcut durum, planlama, ihtiyaç ve temin, eğitim uygulama ve değerlendirmedir.

10) Sıfır atık uygulamalarına ilişkin bilgi edinmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının web sitesinde yer alan ‘’ Sıfır Atık Uygulama Rehberi’’ni inceleye bilirsiniz.