Aydınlatma Nostaljisi
7.10.2022
Delight Led Aydınlatma Sistemleri Genel Müdürü Turgay Pekgirgin
Karaköy'de başladı onlarca yıl önce aydınlatma bilinci. Merdiven altlarında ve ışığa yön verecek Metal kaseler, Tabaklar, saç kutular yaratıldı. Mazgalalardan gerine gerine insanlar bellerinde kuşak, ışığa yön verecek reflektörleri sıvadılar. Biraz daha parlak olsun diye polisajlar eloksallar yapıldı. Ortasına bir duy ile bir ampul bağlandı. Eloksalın, sarı yeşil, mavi spektrumlarından hep korkuldu. Işık yönlendi yedi dalga boyu. Kokusu alınmış bugünlerin göz kamaşması olmasın diye petekler yapılmaya başlandı. Işık eğrisiz köşe kıvırma, delme, sıvama kalıplarına çok emekler verildi.
Aydınlatmacılar hep şuraya on tane yeter kardeş olayını yaşadılar floresan ampullerde. Yollar aydınlandı kesik kesik öksüren ışık demetleri ile. Bol kamaşmalı yollar aydınlatıldı iyi niyetle. Toz ile kaplandı akrilikler, polistrenler. İsocandle eğrileri çıkarılmaya başlandı derme çatma laboratuarlarda. Cut off Semi cut off armatürler kendilerini göstermeye başladılar. İthal Balastlar reflektör malzemeleri gelmeye başladı Ülkemize. Nasıl çalışacağını bilemediğimiz ampuller gelmeye başladı yurtdışından. Aydınlatmacılığın önemi anlaşıldı..Deşarj tüplü ampulle çalışan armatürler tepe yaptı. Floresan 4X18W Modüler sistem armatürler moda oldu. Üreticilerine dörtçarpı onsekizci bile denildi. Halojen ampul yarı soba olarak girdi piyasaya. Kasasına Plüton ismi verildi. Üreticilere de Plütoncu denildi. Işık eğrileri, isocandle eğrileri önem kazandı. Şimdi bir tuşa basılıp sonuç alınan aydınlatma hesapları tek tek formüllerle el ile yapıldı. Projektör ve sokak lambası patlaması yaşandı. Sodyum Buharlı, metal halide ampullere elektronik bulaşmaya başladı. Silisli sacdan yapılan balastlar vestarterlerin yerini elektronik balastlar almaya başladı. Kompanentler ithalleşmeye başladı doğal olarak. Gittiğimiz bir yurt dışı ampul fabrikasında Türkiye, tüketimde çok gerilerdeyken, sonradan çok hatırı sayılır bir tüketici oldu.
Ve sonunda Led Teknolojisi devrim yaptı aydınlatma da. Otomasyon da tetiklendi. Şimdi akıllara zarar sistemler içerisinde çalışıyoruz. Birbirleriyle haberleşebilen led teknolojisi bile gerçekleşti.
Bu güzel gelişmeye, Sıvamacı Zeki Ustalar, Ahmet Ustalar, Balastçı Haykolar, Hayrettin abiler çok emek verdiler.
Dünyada aydınlatmanın gelişiminde paralel olarak yol aldığımız bu günlere seviniyoruz.
Ancak hala kompanent üretemiyoruz..Led, driver,pcb gibi..Umarız bunlarda aşılacaktır.
Aydınlatma sonsuz olduğu gibi, inanılmaz yeniliklere hala gebedir.