TSE: COVID-19 Güvenli Üretim Belgelendirme Süreci

25.3.2021 TSE, Elektrik Dünyası Dergisi, Dr. Cahit ATLI

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) ile tüm dünyada  güçlü bir şekilde  mücadele ediliyor. Ülkemizde de  salgınla mücadelede Salgın henüz Türkiye’ye sıçramamışken gereken tedbirleri alarak ; her türlü talep ve öneriyi titizlikle inceleyerek hareket edip tüm dünyada örnek uygulamalara ve başarılara imza atmayı başarmıştır.

Bu kapsamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili ve bağlı kuruluşlarıyla tüm kaynak ve imkanlarını Covid-19 ile mücadelede seferber etmiş ve  Türk Standardları Enstitüsü ( TSE )  de konuyla ilgili olarak ,bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla; sanayi kuruluşlarının çalışanlarını,ziyaretçilerini, tedarikçilerini, bakım personelini vb. korumaya yönelik hijyen uygulamaları ile kontrol tavsiyelerini içeren Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’nu hazırlamıştır. Bu kılavuz, firmalara yalnızca salgınla mücadele  ederken yol göstermekle kalmayacak, onların salgın sonrası dönemin bir ihtiyacı olan “güvenilir, salgından etkilenmemiş ve hijyenik üretim” standartlarına  uygun üretim yapabilmesi için bir rehber görevi görebilmeyi hedef edinmişidir. Bu kılavuz, çalışan sağlığını korumak ve kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla; insan sağlığını doğrudan etkileyen ürün/hizmet üreten kuruluşlarda, hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bir sistem dahilinde yönetmek üzere herhangi uluslararası bir mecradan direkt adaptasyon veya çeviri yapılmadan tamamen TSE ‘nin  kendi çabaları ile geliştirilmiş ve 2018 yılı Ocak ayında milli standard olarak yayımlanan TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi standardı tecrübeleri ile hazırlanmıştır.  

Ana amacı “güvenilir, salgından etkilenmeyen ve hijyenik” çalışma ortamları oluşturmak olan bu kılavuz, tüm sektörlere uyarlanabilecek esnekliklere sahiptir ve yüksek maliyetler gerektirmeyen küçük ama etkili tedbirleri içermektedir. Ayrıca kuruluşlara salgın sürecinde karşılaşabileceği çeşitli olumsuz senaryolarda önleyici bir mekanizma geliştirme imkânı sunan, kuruluşlarımıza uluslararası ticaret süreçlerinde yardımcı olmak üzere tüm sektörlerde uygulanabilecek rehber niteliğinde bir dokümandır.

Söz konusu kılavuz www.tse.org.tr internet sitesinde herkese  erişime açık şekilde bulunuyor. Şayet halen bu yazıyı okumaya devam ediyorsanız konu ile yakından ilgileniyorsunuz demektir ve bu anlamda öncelikle www.tse.org.tr adresinden kılavuzu da temin etmeniz firmanız ve sizin için çok daha faydalı olacağını bilmenizi isterim.

TSE tarafınca yayımlanan  Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu’na firmaların uygunluğunun  tescillenmesi amacıyla ayrıca sanayi kuruluşları için COVİD 19 Güvenli Üretim / Hizmet Belgelendirme çalışmaları  da TSE tarafından  eksiksiz sürdürülmektedir. Bu sebeple , yazımın devamı  firmalarına TSE Covid 19 Güvenli Üretim / Hizmet Belgesi almak isteyen okuyucularımıza bir rehber olması amacıyla bir yol haritası  niteliği taşımaktadır. 

TSE COVID-19 GÜVENLİ ÜRETİM BELGELENDİRMESİ YOL HARİTASI

           1.ÖZ DEĞERLENDİRME:

www.tse.org.tr web sayfasında yayımlanan öz değerlendirme soru listesine göre firma tarafından öz değerlendirme yapılır. Bu öz değerlendirme aynı zamanda firma için bir iç tetkik niteliğindedir. Bununla birlikte firmaların , COVID-19’da kapsayan salgın hastalıklara yönelik; tüm fiziki alanları ve ilgili bütün tarafları kapsayan risk degerlendirmesi yapması ve Yapılan risk degerlendirmesi sonuçlarına göre, Kuruluşların Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Eylem Plan (lar)ı hazırlaması ve uygulaması gerekmektedir.

2.BAŞVURU:

Firma/Kuruluş tarafından www.tse.org.tr web sayfasında yayımlanan TSE COVID-19 GÜVENLİ ÜRETİM / GÜVENLİ HİZMET BELGESİ BAŞVURU FORMU. doldurulur.

İlk Başvuruda İstenilen evraklar

• Ticaret Sicil Gazetesi kopyası

• Başvuru sahibi kuruluş yetkilisinin noter tasdikli imza sirkülerinin fotokopisi,

• COVID-19’a karşı bir risk değerlendirmesi

• Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Eylem Planı/Planları

• Temizlik ve dezenfeksiyon planları/talimatları

• TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi Kuruluş Öz Değerlendirme Soru Listesi

• İlgili faaliyet kapsamına göre yasal şartlara uyumu gösteren belge/kayıt (Kapasite raporu vb.)

3.BAŞVURU ÖN DEĞERLENDİRME:

Başvurunun, TSE uzmanları tarafından ön değerlendirme yapılır varsa eksik firmaya/kuruluşa bildirilir.

4.TETKİKİN PLANLANMASI ve GERÇEKLEŞTİRİLMESİ:

TSE Uzmanları tarafından tetkik planlanır ve yerinde denetim ile tetkik gerçekleştirilir.

5.ADIM BELGENİN VERİLMESİ:

Yapılan denetimlerde uygunsuzluk tespit edilmediği takdirde, komite kararı sonrasında firmaya/kuruluşa TSE COVID-19 GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ verilir.