Mesleğimizde Sahip Çıkmamız Gereken İlkeler Ve Meslek Etiği

3.3.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Sektörden, Asia Elektronik, Mesleğimizde Sahip Çıkmamız Gereken İlkeler Ve Meslek Etiği

Elektrik Elektronik Mühendisi Barış Saban

Yazıya başlamadan önce ülkemizde yaşanan büyük deprem dolayısıyla canlarını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim.

Acımız büyük ancak bizler depremden sağ kurtulan çocuklarımız için, ülkemizin geleceği için acımızı bağrımıza basıp işimizi eskisinden daha iyi, daha canla başla yapmamız lazım. Biz mühendisler yarınları inşa ederiz ve bu bağlamda yaptığımız her proje bizden sonraki nesillerin kaderini belirler. Tabi yalnız inşaat mühendisleri değil, biz elektrik mühendisleri ve sahada çalışan ustalarımızın da bu felaketten çıkarması gereken dersler olduğunu düşünmekteyim.

Her ne olursa olsun projede bulunan linye ve sortilerin montajında binaların kolonlarına tahribat vermeyecek çözümlerle binalara montaj yapmamız gerekmektedir. Bölgeden ve bölge dışından gelen haberlerde bazı yanlış uygulamalar mevcut. Yalnız elektrik hattı da değil, lavabo giderleri ve su tesisatı için de binaların ana bağlantılarına verilen zarar, ilerleyen süreçte yaşanabilecek büyük felaketlerde can ve mal kayıplarına sebebiyet vermektedir.

Biz elektrik mühendisleri olarak kutsal saydığımız mesleki değerlerin yanlış ellerde zedelenmemesi adına yapmış olduğumuz projelerin mutlak suretle sahada da takipçisi olmak zorundayız.

Yine yeniden hatırlamak ve hatırlatmaktan bıkmadığım bir kavramı buradan paylaşmak isterim;

Mesleki Etik Tanımı: İş hayatındaki davranışları yönlendiren, onlara rehberlik eden etik prensipler ve standartların toplamına mesleki etik denilir. Meslek etiği, belirli bir meslek grubunun, meslek üyelerine emreden, onları belli kurallarla davranmaya zorlayan kişisel eğilimlerini sınırlayan, yetersiz ve ilkesiz üyeleri meslekten dışlayan, mesleki rekabeti düzenleyen ve hizmet ideallerini korumayı amaçlayan mesleki ilkeler bütünüdür.

Üstümüze düşen en önemli şey ise önceki yazımda belirttiğim gibi eğitim. Meslek liselerinde teknik öğretmenlerle koordineli bir biçimde öğrencilerin bu konuda daha fazla bilinç kazanması adına sektörün önde gelenleri konferans verebilir.

Bir diğer gerçeğimiz, yangın;

Yaşamış olduğumuz doğal afet vesilesi ile bir önemli konuya daha değinmekte fayda var. Binalarda çıkan yangınların önemli bir kısmını elektrik sebepli yangınlar oluşturmakta. Bu yangınlar ya aşırı yük ya da aşırı gerilim sebebi ile oluşmaktadır. Kablolar ve diğer koruyucu ekipmanlar belli bir yük taşıma kapasitesine göre üretilmiştir. Projelerde elektrik tesisat yönetmeliğine uymak bir zorunluluktur. Sistem kurulumundan sonra ise sistem üzerine yapılacak değişiklik veya eklenecek yükler için mutlaka mühendisler ile projede yapılacak değişikliklere kulak verilmelidir. Dergimizde yazısı bulunan Sayın Evren Yurtdaş’ın başkanlığını yürüttüğü ELYAK derneği (Elektrik Yangınlarından ve Hasarlarından Korunma Derneği), “Yangın Doğal Afet Değildir” sloganıyla konu ile alakalı bir duyar geliştirmekte.

Biz mühendisler derneğin yürüttüğü faaliyetler içerisinde bulunarak geleceğimiz için deprem ve yangın felaketlerinin üzerimize düşen yükümlülüklerini sağlayarak zararı en aza indirmeye çalışabiliriz.