Başak Arslanlı: ‘Kadınların Mizaçları Gereği Daha Disiplinli, Ayrıntılı Düşünme Yeteneğine Sahip, Korumacı Bir Yapısı Oluyor’

3.3.2024 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Başak Arslanlı, Lvt Test Laboratuvarları, Başak Arslanlı: ‘Kadınların Mizaçları Gereği Daha Disiplinli, Ayrıntılı Düşünme Yeteneğine Sahip, Korumacı Bir Yapısı Oluyor’

2008 Ekim ayından bu yana LVT de yönetici olarak görev yapan Başak Arslanlı ile kadın yönetici olmanın iş yaşamına olan olumlu ve olumsuz etkilerini konuştuk.

Öncelikle sizi ardından da yönetici olduğunuz firmayı tanıyabilir miyiz?

Başak Arslanlı Kocaeli üniversitesi işletme bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede siyasi tarih bölümünde, daha sonra Yeditepe Üniversitesi’nde MBA master programını tamamladım. 2008 Ekim ayından bu yana LVT de yönetici olarak görev almaktayım.

LVT TEST LABORATUVARLARI LTD.ŞTİ. 2006 yılında başlayan altyapı çalışmaları sonucu %100 yerli sermaye ile Türkiye'de tam bağımsız üçüncü taraf deney laboratuvarı eksiğini gidermeye yönelik olarak kurulmuştur. 2009 Temmuz ayı içinde gerçekleşen TÜRKAK denetimi ile Türkiye'de konusunda hizmet veren tek özel laboratuvar olmuştur.

LVT; her yıl gerçekleşen denetimler ile hizmet ağını genişleterek, bünyesine EMC & LVD laboratuvar hizmetlerini eklemiş ve bugün, kapsamında yer alan 100'ün üzerinde ulusal / uluslararası standart ile yerli ve yabancı birçok kuruluşa; tip deneyleri, AR&GE hizmetleri, kabul deneyleri alanlarında çözüm ortaklığı sağlamaktadır.

2014 yılında LVT, gerçekleşen uygunluk değerlendirme denetimi ile laboratuvar akreditasyonu yanında uygunluk değerlendirme akreditasyonunu ilk denetimde almaya hak kazanarak tarafsız, güvenilir, bağımsız çalışma prensipleri doğrultusunda, ürün belgelendirme konusunda kendi laboratuvarına sahip tek yerli akredite özel kurum olarak hizmet vermeye başlamıştır.

LVT; çok kısa bir süre içinde Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan kendi yerleşkesine taşınacaktır. Sektörde öncü birçok uygulamayı yeni yerleşkesinde kısa süre içinde kapsamına ekleyerek hizmet alanını daha da genişletecektir.

Kadın yönetici olmanın avantajları ve dezavantajları konusunda neler söylemek istersiniz?

Yöneticilik vasfı vizyon odaklı bir konudur, aslında. Yeniliklere ne kadar açıksanız hem kendi kariyeriniz hem de bulunduğunuz kuruma artı değer ekleme konusunda daha başarılı adımlar atıyorsunuz. Kadınların mizaçları gereği daha disiplinli, ayrıntılı düşünme yeteneğine sahip, korumacı bir yapısı oluyor. Bu özellikleri yöneticilik vasfınızla birleştirdiğinizde uzun soluklu ve başarılı çalışmalara imza atıyorsunuz.

Kadın yöneticiler klasik ‘’patron’’ tanımlarının dışında yer almakta. Bu tip algıya sahip mantelite doğal olarak iş hayatında karşılaşılan durumlar..

Kadınların yapı olarak taşıdığı korumacı, ayrıntıcı, sezgisel avantajları sebebi ile Kadın yönetici olmanın dezavantajdan daha fazla avantajı olan bir statü olduğunu düşünüyorum.

Sektörümüzde kadın yönetici sayısının artması için hangi adımlar atılmalıdır?

Eğitim ile başlar her şey. Bundan dolayı eşit şartlarda özellikle koşulları daha zor ama başarılı olan çocukların geleceğe yönelik başarılı olmaları için daha özgür düşünen, özgüvenli, eşit şartlara sahip ve zor olanaklara sahip çocukların özellikle eğitim bilgiye daha rahat ulaşabileceği; çalışma hayatının aktif ve etkin olarak lise üniversite düzeyinde başlayacağı sistemsel bir yapıda kadın yöneticilerinde girişimcilik şanslarının daha da artacağını düşünüyorum.

Kadın bir yönetici olarak şirket çalışanlarınızdan aldığınız tepkiler ne yönde öğrenebilir miyiz?

Elektrik sektörü erkek egemen bir yapıya sahip, özellikle belirtmek istiyorum LVT gibi bu sektörde onay aşamasında olan bir kurumda kadın yönetici olmaktan ve bu ailenin bir parçası olmaktan çok mutluyum.

Bu, huzurlu ve saygılı bir çalışma ortamında mümkün olan bir durum. Bundan dolayı bu vesile ile de tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bugüne kadar çalışma ortamımda her zaman nazik ve kibar tutumları oldu ki bu genel tavırları.. Bundan dolayı değer yargılarına sahip bir ekiple çalışmanın yapıcı yaklaşımlarının çok değerli olduğunun bilincindeyim.

Son olarak kadın yönetici olmak isteyenlere ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

İş hayatının hangi alanında olursa olsun cinsiyetçi bir yaklaşımla karşılaştıklarında unutmamaları gereken bir husus var; insanların vizyonları, hedefleri cinsiyetlerine bağlı değildir. Algı kapasiteleri ve yapabilirlik seviyeleri ile ilgilidir. Bundan dolayı bu gibi cinsiyetçi bir yaklaşımla karşılaştıklarında bunun en alt seviye ayrımcılık içgüdüsü ile yapılmış şahıslarına yönelik değil karşı tarafın vizyon sınırı ile alakalı bir durum olduğunu unutmasınlar ve asla konuyu şahsileştirmesinler.

Kadın yapısı gereği üretme, besleme ve koruma içgüdülerine sahiptir. Bir kadının iş hayatı bir erkeğe kıyaslandığında sadece hayatının bir parçasıdır. Çünkü kadın aynı zamanda hem bir anne hem bir ev kadını hem de iş hayatını organize etme kapasitesine sahiptir.