Hakan Seyhan: ‘Yıllık Ortalama Ciromuzun %5’lik Bir Kısmını Ar-Ge ve Ür-Ge Faaliyetlerine Ayırıyoruz’

1.3.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Etien, Hakan Seyhan: ‘Yıllık Ortalama Ciromuzun %5’lik Bir Kısmını Ar-Ge-Ür-Ge Faaliyetlerini Ayırıyoruz’

Etien Enerji'nin Dış Ticaret Sorumlusu Hakan Seyhan

8 yıl önce Mesut Bahadır & Ahmet Bahadır tarafından kurulan ve elektrik panoları üretimi konusunda sektörünün önde gelen firmalarından birisi olmayı başaran Etien Enerji'nin Dış Ticaret Sorumlusu Hakan Seyhan ile üretimlerini, ihracatlarını ve sektörü konuştuk.

Kısaca sizi ardından Etien'i tanıyabilir miyiz ?

Ben Hakan Seyhan, İstanbul Gelişim Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümünü tamamlayarak iş dünyasına adım attım. 4 yıldır Etien Enerji bünyesinde Dış Ticaret Sorumlusu olarak görev yapmaktayım. Firmamızın ve ülkemizin ihracat hedefleri doğrultusunda başta firma sahibimiz Mesut Bahadır ve çalışma arkadaşlarımız ile oluşturduğumuz sinerji kapsamında dünya standartlarında ürünler üreterek, pazardaki payımızı en üst noktaya çıkarmaya çalışmaktayız.

Etien enerji sistemleri, Mesut Bahadır & Ahmet Bahadır girişimleri ile kurulan ve Enerji sektörüne ürün ve hizmet tedarik eden bir firmadır. Elektrik Panoları alanında gerekli teknolojik değişim ve dönüşümü en yakından takip ederek sektör ihtiyaçlarına hızlı ve verimli çözümler sunan yaklaşık 8 yıllık bir geçmişi olan firmadır.

Etien’in elektrik panoları konusunda ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu biliyoruz ve ürün yelpazenize her yıl yeni ürünler eklendiğini görüyoruz. Buradan hareketle ürün yelpazenize eklenen yeni ürünlerden ve var olan ürünlerde yaptığınız değişikliklerden bahseder misiniz?

Belirtiğiniz gibi hedefimiz her yıl yeni ürünler ile ürün yelpazemizi geliştirmek ve mevcut ihtiyaçları en verimli ve hızlı çözümler sunmaktır.

Şu an Ar-Ge departmanımızın üzerinde çalıştığı birden çok proje bulunmaktadır, yeni ürünlerimizin çoğu müşteri talepleri doğrultusunda oluşmakla beraber bunun yanı sıra Ar-gE departmanımızın sektöre ve geleceğe dönük teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmesi, doğacak yeni ihtiyaç ve taleplere ön hazırlık yapmamız konusunda yardımcı olmaktadırlar.

Ürettiğiniz panoların özellikleri ve benzerlerinden farklı yanları neler?

Öncelikle ana üretim kalemlerimiz; cam elyaf takviyeli polyester panolar, plastik panolar, yol aydınlatma armatürleri, bıçaklı NH buşon sigortalar ve dikey sigortalı yük ayırıcıları grubu olarak 5 ana gruptan oluşmaktadır.

Panolarımız TEDAŞ onaylı olup, Türkiye’deki 21 dağıtım şirketinin 14 ile faal olarak çalışmaktayız, ürünlerimizin başlıca özellikleri, genel olarak suya, toza alev ilerlemesine dayanımı olması bunun yanı sıra IK10 Standartları kapsamında darbe dayanımı mevcut olmakta ve sahada rahatlıkla uzun yıllar kullanımı sağlanabilmektedir.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Üretim faaliyetlerimizi 6000 metrekarelik Kartepe fabrikamızda gerçekleştirmekteyiz. Bu süreçte toplam 80 kişilik ekip ile 15 kişi idari 65 kişi üretim personeli olarak koordineli biçimde üretim süreçlerimizi girdi kontrol ile başlayıp nihai kalite kontrol ile sonuçlandırarak sevklerini sağlamaktayız. Bu süreçte temelini oluşturduğumuz kurumsal yapının ve bölüm sorumlarının koordineli bir biçimde hareket etmesi sonucunda üretim faaliyetlerimiz başarılı bir şekilde sürmektedir, bu süreci ERP ve diğer departmansal yazılımlar ile destekliyoruz.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?

Firmamızda toplamda 7 mühendis görev yapmaktadır. Ağırlıklı olarak sektörümüz gereği Elektrik Mühendisi, Makine Mühendisi ve Endüstri Mühendisleri ile oluşan bir teknik kadromuz bulunmaktadır, Ar-Ge departmanımız 5 kişiden oluşmaktadır, görev tanımlarına göre mevcut süreç,

•Yeni ürün geliştirme

•İnovasyon

•Ürün Tadilat ve Revizyon

Şeklinde ilerlemektedir, her yıl ocak ayı süresince yıl boyunca yapılması hedeflenen yeni ürünler için ARGE ekibimiz tarafından genel müdürümüze sunum ve proje tanıtımları gerçekleşmektedir, bu kapsamda genel müdürümüz Mesut Bey’in onayını alan projeler için gerekli fizibilte çalışmaları yapılarak bütçe oluşturulur ve işleme alınır. Yıllık ortalama ciromuzun %5’lik bir kısmını ARGE-ÜRGE faaliyetlerini ayırmaktayız.

İhracat yapıyor musunuz? Yapıyorsanız topla üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz?

İhracatımızı her yıl bir üst seviyeye çıkararak hedefimiz olan %50 ihracat %50 yurtiçi satış amacımıza ulaşmak için gerekli adımları atıyoruz. Bu kapsamda katılım sağladığımız gerek yurt içi ve yurt dışı fuarlar, gerekse yurt dışı firma ziyaretleri ve ticaret odası tarafından düzenlenen heyet katılımları ile birlikte belirlediğimiz hedefe odaklanıyoruz.

2021 yılı itibari ile 15 farklı ülkeye %100 yerli üretim olan ürünlerimizi ihraç etmekten firmamızın ve ülkemizin ihracat adımlarını desteklemekten memnuniyet duyuyoruz.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?

Öncelikle aslında Ar-Ge terimi inovasyonun bir parçası gibi gösteriliyor ancak bize göre farklı, İnovasyon tamamı ile müşteri beklentisi, istek, öneri ve ihtiyaçlarından oluşan mevcut ürünü daha verimli ve kullanışlı hale getiren bir süreçtir.

İnovasyon konusunda bizim sektörümüzden örnek vermek gerekirse, örneğin bireysel abone sayaçlarının özellikle kırsal kesimde uzaktan okuma yapılarak hem iş maliyetinden hemde doğru ve hızlı bilgi alınmasını sağlamıştır.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2021 yılı sizin açınızdan nasıl geçti 2022 yılından beklentileriniz neler?

2021 yılı pandemi gölgesinde geçti. Yaşanan dalgalı kur hareketlerinden kaynaklanan tedarik süreci üretim faaliyetlerinde kısada olsa bir duraksama yaşanmasına sebep oldu. Ancak Netice itibari ile 2021 yılı için gerek yurt içi gerekse yurt dışı hedeflerimize ulaşarak bu süreci kayıpsız atlatmanın memnuniyeti içerisindeyiz.

Gelecekteki Hedefler konusunda; hali hazırda ETİEN kendi alanında Türkiye’nin en kaliteli ve teknik standartlarda ürün üreten firmasıdır. Bu kapsamda hedefimiz sahip olduğumuz bu başarıyı sürdürmek ve sektör ihtiyaçlarını tespit ederek erken pozisyon almaktır.  Bunun yanı sıra yoğunlaştığımız en önemli konulardan biri ihracattır. İhracat son dönemlerde oluşan sorunlar ile birlikte daha değerli ve cazip hale gelmiştir. Bu kapsamda hedefimiz Avrupa’nın en büyük ve kalite ürün üreten ilk 5 firması arasına girmek olarak söyleyebilirim.

Salgın döneminde Etien üretimde nasıl bir yöntem izledi?

Salgın dönemi global olarak dünyayı ve tüm sektörleri etkilediği gibi enerji sektörünü ve üretim faaliyetleri yapan tüm tedarik süreçlerini de derinden etkiledi, bu süreçte firmamızın aldığı ekstra pandemi önlemleri kapsamında gerek ofis gerekse üretim sahasında oluşacak etkileri minimuma indirmeyi başardık. Bu süreçte dönüşümlü çalışarak ve sağlık bakanlığının belirlediği önlemlere üst düzeyde özen gösterip uygulayarak bu süreci olabilecek en iyi şekilde atlattığımızı düşünüyoruz.

Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?

Pano sektörü her geçen gün hacmini arttırmaya devam ediyor, özelikle yerli üreticilerin artması, dışa bağımlılığın ve ithalatın azalması ülkemizin için olumlu adımlardan biri.

Etien olarak kalite konusuna verdiğimiz önem ve hassasiyeti tüm firmaların göz önüne almasını tavsiye ederiz, çünkü sektör paydaşları yurt içinde rekabet için kalite ve üretim konularında istisnalar ve tavizler verebiliyor. Ancak konu ihracat olunca son kullanıcının gördüğü A firması yada B firması değil Made in Turkey, ibaresi olmasından dolayı hem ülkemizin imajı, hemde kötü önyargı kalınmaması için bu konulara ekstra özen gösterilmesini tavsiye ediyoruz.

Türkiye’nin Avrupa nazarında hem kalite hem fiyat hemde lojistik kapsamında değeri oldukça fazladır. Bu avantajı dezavantaja çevirmemek için elimizden gelen özeni ve gayreti göstermeliyiz.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Sektörümüz büyük sorunlardan arınmış bir şekilde yoluna devam ediyor. Şuan için pano ve enerji sektöründe gözle görülür bir problem bulunmamaktadır. Ancak önerim sektör üreticilerinin daha sıkı ilişkiler ile Türkiye adına global piyasada en etkin pay sahibi olması için hep beraber elimizden geleni yapmalıyız.