Erman Demirkol-Ece Demirkol: '2020 Senesinde Pandemiye Rağmen %50 Büyüdük ve 2021’de de Yüksek, Çift Haneli Büyüme Öngörüyoruz'

18.10.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Multitek, Erman Demirkol, Ece Demirkol, Erman Demirkol-Ece Demirkol: '2020 Senesinde Pandemiye Rağmen %50 Büyüdük ve 2021’de  de Yüksek, Çift Haneli Büyüme Öngörüyoruz'

1989 senesinde Adnan Demirkol tarafından kurulan, kurulduğu yıllarda geliştirdiği ve üretimini gerçekleştirdiği telefon santralleri ile adını duyuran bugün ise geliştirdiği Akıllı İnterkom sistemleri ile sektörünün önde gelen ve örnek alınan firması olmayı başaran Multitek Elektronik’in Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Demirkol, Yönetim Kurulu üyeleri Erman Demirkol ve Ece Demirkol ile Multitek’in kuruluş hikayesini, Multitek’in ürün yelpazesini ve sektörü konuştuk.

Firmanızı tanıyabilir miyiz? Ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı?

Multitek Elektronik olarak faaliyete 1989 senesinde İstanbul’da başladık. Adnan Demirkol’un vizyonu ile ilk günden beri yerli üretim ve yerli Ar-Ge gayesi ile dünya standartlarında bir marka oluşturmak için çalışıyoruz. Yolculuğumuz Adnan Bey’in devlet bursu ile Amerika’da doktora çalışmasından sonra ülkesine dönerek faydalı olma tutkusu ile başlıyor. Kurulan ilk ekip Ar-Ge ekibi ve yapılan ilk iş telefon santrali geliştirmek oluyor. Daha sonra telekom alanında farklı kullanıcı teknolojileri geliştirerek ürün yelpazesi sürekli olarak genişletiliyor. Amaç her zaman teknolojide bir adım önde olmak ve dünya standartlarının üzerine çıkmak. Bugün geldiğimiz noktada Multitek Ar-Ge Merkezi’nde geliştirilen ürünleri İstanbul Sancaktepe’de yer alan yüksek kapasiteli akıllı tesislerimizde üretmenin ve hem yurt içi hem yurt dışı pazarda üst seviye teknolojisi ile tanınan bir marka olmanın gururunu taşıyoruz. Şirketin ikinci nesil yöneticileri olarak amacımız üst seviyedeki kalite anlayışını ve Ar-Ge tutkusunu sürdürerek, markamızı tüm Türkiye’nin gurur duyduğu bir dünya markası haline getirmek.

Firmanızın ürün yelpazesinde ne tür ürünler var öğrenebilir miyiz?

Telefon santrallerinde elde edilen başarı sonrasında 2000’li yıllarda santral tipi görüntülü apartman konuşma sistemleri ürün yelpazemize eklendi. Santral üretimindeki bilgi birikimi ve yatırımlar ile çalışmalar IP santralin geliştirilmesini sağladı. Takip eden dönemde apartman konuşma sistemlerine odaklanarak analog ve IP alt yapılı apartman konuşma sistemlerini de ürün yelpazemize ekledik. 2016 senesinde TÜBİTAK desteği alarak geliştirdiğimiz ve pazara sunduğumuz Akıllı IP İnterkom projesi apartman konuşma sistemleri dünyasını değiştirerek, kurulumu kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen üst seviye teknolojiye sahip interkom sistemlerini hayatımıza soktu. Bugün binlerce evde kullanılan Akıllı İnterkom ile kullanıcıların hem güvenliği hem de konfor seviyesi arttı. Amacımız dün olduğu gibi bugün de teknolojiyi bir adım ileriye taşıyarak çağımıza uygun ve hatta çağımızın ilerisinde sistemler geliştirmek. Geldiğimiz noktada bizleri çok heyecanlandıran bulut tabanlı yeni ürün ve hizmetleri de 2021 senesinde kullanıcılarımızın hizmetine sunduk. Bu sayede kullanıcılarımız akıllı apartman ve evlerini dünyanın her yerinden kontrol edebiliyorlar.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

İstanbul Sancaktepe’de bunun fabrikamız 7000 metrekare üretim alanına sahip. Tüm tesis akıllı bina kontrol özelliklerine sahip olmakla beraber, çevreye duyarlı ve az enerji harcayan bir sanayi tesisidir. Fabrika tesislerinde en son teknoloji SMT hatları ve üretim bantları bulunmaktadır. Senede 250.000 daire monitörü ve 50.000 adet santral üretecek kapasiteye sahibiz. Üretimde kaliteyi iyileştirmenin sonu gelmeyen bir süreç olduğuna ve kalitenin sürekli daha iyiye gidilebileceğine inanıyoruz. Bize göre kalite ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesi sadece kalite ekibinin değil, tüm ekibimizin sorumluluğunda. Ekibimizi yaptığı işi en doğru şekilde yapan, sorumluluk alan ve sorunları doğru şekilde analiz eden kişilerden seçmeye özen gösteriyoruz. Kadromuzda 20 yılı aşkın süredir yer alan çalışma arkadaşlarımız ve kadromuza yeni katılan genç çalışma arkadaşlarımız ile deneyim ile heyecanın harmanlandığı dinamik bir çalışma ortamına sahibiz. Firmanın ikinci nesil sahipleri olarak, ilk zamanlardan beri yol arkadaşımız olan kemik yönetici kadrosunun bizimle olmasını ve bizi desteklemesini çok değerli buluyoruz. Onların bilgi birikimi ve deneyimi sayesinde birçok sorun daha başlamadan çözülüyor.

Diğer yandan dijital dönüşüm, yazılım ve yeni nesil pazarlama aktiviteleri için ekibe yeni katılan genç kadromuzun yeni fikirleri ile her haftaya yeni bir fikir ile başlıyoruz. Ayrıca eklemek isteriz ki kadın istihdamı ve sektörümüzde çalışan kadın sayısının artması firma olarak çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Üretim alanımızda çalışan personelin %50’si kadın, önümüzdeki dönemde yönetici kadrosunda da kadın çalışan sayısını artırmak istiyoruz. Bir yandan da görüyoruz ki hem iş ortaklarımızda hem de tedarikçilerimizde kadın sayısı gittikçe artıyor, sektörümüzün tamamında aynı hassasiyetin olduğunu mutlulukla görüyoruz, bu da gelecek için umut verici.

Firmanız AR-GE çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?

Gururla söylemek isteriz ki Multitek Elektronik tarafından geliştirilen tüm ürünlerin Ar-Ge’si Türk mühendisler tarafından Multitek Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirilmektedir. 2017 senesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da Ar-Ge Merkezi olarak nitelendirilen ekibimizi biz “firmamızın kalbi” olarak adlandırıyoruz. Türk mühendisler tarafından geliştirilen üst seviye teknolojiye sahip ürünlerin Türkiye’de üretilmesi ve tüm dünyaya satılması her sabah heyecanla işe gelmemizi sağlayan yaptığımız işin en keyifli noktalarından biri. Ürünlerimizin donanım ve yazılımlarının tüm Ar-Ge süreçleri uçtan uca Multitek Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirilir. Donanım Ar-Ge’sini gerçekleştirmek ürünlerin tasarımlarının benzersiz olmasını ve üretim kalitesinin sürekli kontrol edilebilir olmasını sağlamaktadır. Örneğin Multibus Diyafon Sistemleri ailesindeki MB-43 Daire Monitörü, kapı önlerinde şık görünüm sağlamak için sadece 18 mm kalınlığa sahip olacak şekilde tasarlandı.

Yazılım Ar-Ge’sini gerçekleştirmek ise sahadan gelen taleplere hızla cevap verebilmeyi ve esnek olmayı sağlamaktadır. Müşterilerimiz yeni bir özellik veya eklenti talep ettiklerinde, eğer talep iş planımıza uygunsa hızla müşterilerimizin taleplerine yanıt verebiliyoruz. Yazılım katma değeri yüksek olan çok değerli bir alan ve elektronik sektörü yazılımdan bağımsız düşünülemez. Yine Multibus MBT-70 Dokunmatik Ekranlı Daire Monitörü’nde bulunan kata asansör çağırma özelliği, yazılım ile birkaç günde eklenen güzel fikirlerden biri.

Multitek Ar-Ge Merkezi’nde hedefimiz her sene en az 2 adet TÜBİTAK destekli proje tamamlamak. Bu projeleri geliştirirken dünyada benzer proje olmamasına, ülkemizin teknoloji seviyesini artırma imkanlarını ve sosyal kullanım alanlarını özenle analiz ediyoruz. Örneğin 2021 senesinde tamamlanan Bulutta IP İnterkom projesi ile interkom dünyasını tamamen değiştirerek internet tabanlı bir çözüm sunan yapıya geçtik. Artık dünyanın neresinde olursanız olun kapı ziliniz çaldığında cep telefonunuz üzerinden görüntülü görüşme yapıp, misafirinize kapıyı açabilirsiniz.

Ar-Ge Merkezimizde geliştirilen ürünlerin yabancı firmalar tarafından ilgi görmesi ve birçok iş birliği projesine imkân tanıması hem firmamıza hem de ülkemize değer katan hususlardan bir tanesi. Özellikle Akıllı IP İnterkom projesi ile birçok yabancı firma ile iş birliği gerçekleştirerek ihracatımızı artırdık. Elektronik sektöründe ihracatın yapılması hacim / değer oranı düşünüldüğünde ülkemiz için çok önemli. Ülkemiz, yetişen genç mühendisler ile tüm dünyaya Ar-Ge satabilecek yetkinliğe sahip, biz de bunu elektronik sektöründe gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz.

Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Dünya pazarına yakışan rakipsiz ürünlerimizi dünyaya tanıtmak için alanında yetkin bir ekip kurup, birçok ülkede pazarlama aktiviteleri gerçekleştirdik. Özellikle Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika’da büyümemiz katlanarak devam ediyor. Irak ve İran’da en prestijli projelerde Türk malı ürünler kullanılıyor. İhracatı artırmak için ürünlerimizi İngilizce, Arapça, Farsça, Almanca ve Fransızca dillerinde de müşterilerimize sunuyoruz. Ar-Ge’de tüm yazılımların bize ait olması yabancı müşterilerimizin taleplerine hızla yanıt vermemizi ve pazara göre özelleşmiş ürünler sunmamızı sağlıyor.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Yeni açılımlar yaptığımız bir süreçten geçiyoruz ve gelecek bize heyecan veriyor. Tecrübe ile mükemmel hale getirilmiş üst seviye teknolojiye sahip yerli ürünler ve güvenilir iş ortaklarımız ile hızlı aksiyon alan, kullanıcılarının sorunlarına hemen yanıt veren bir iş modeli kurduk. 2020 senesinde pandemiye rağmen %50 büyüdük ve 2021’de de %25 büyüme öngörüyoruz. Geçen iki senede üretimden satışa, teknik servisten saha servislerine kadar tüm süreçlerimizi dijitalleştirdik. Gerçek zamanlı raporlama sayesinde tüm süreçlerimizi anlık olarak takip ediyoruz ve hızlı şekilde aksiyon alıyoruz. Her sene sonunda satış, Ar-Ge, üretim ve kalite hedeflerimizi titizlikle belirliyoruz. Kısa vadede ana hedeflerimizden biri ihracat yaptığımız ülke sayısını artırarak ihracat hacmimizi artırmak ve markamızı tüm dünyada bilinen bir marka haline getirmek. Bunu yapmanın yolu da gelişmiş Ar-Ge yetkinlikleri, kaliteli üretim ve sürekli takipten geçiyor. Yurt içinde ise iş ortaklarımız ile iş birliğimizi artırarak Türkiye’deki tüm evlere akıl getirmek ve kullanıcılarımızın hem güvenliğini hem konforunu artırmak istiyoruz.

Adnan Demirkol: 'Tüm Kaynaklarımızı Ülkemize Değer Katmak İçin Kullanıyoruz

Adnan bey, Multitek sizin için ne ifade ediyor?

Multitek benim için Türkiye, Ar-Ge ve üretim tutkusu anlamına geliyor. Tüm kaynaklarımızı ve eforumuzu ülkemize değer katmak için kullanıyoruz. Geliştirdiğimiz her yeni ürün, işe başlayan her genç mühendis, yeni tanıştığımız her iş ortağı bizi heyecanlandırıyor. Ülkemiz için beraber iş geliştirmek ve katma değeri yüksek ürünler yaratmak tarifi olmayan bir gurur.

Firmanızın geleceği için planlarınız neler?

Firmamız, ikinci nesil yöneticilerin de katılması ile dijital dönüşüm ve kurumsallaşma yönünde büyük adımlar attı. Bu adımları kararlılıkla sürdürüp global standartlara sahip bir marka olma yolunda ilerliyoruz. Ülkemizde Ar-Ge ve üretim yapmak her zaman önceliğimiz olarak kalacak; kalitesi ve teknoloji seviyesi ile öne çıkan dünya standartlarında ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz.

Sektörünüz ile ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Pandemi sürecinde tüm üreticiler için sorun yaratan hammadde krizi bizim için de büyük sıkıntı oluşturuyor. Özellikle çip tedarik etme konusunda sorun yaşıyoruz. Hammaddede stoklarını artırsak da termin tarihleri hala çok uzun. Bu sorunun en erken 2022’nin 3. çeyreğinde biteceğini ön görüyoruz. Tabii ki diğer bir sorunumuz da uzak doğunun ucuz ancak kalitesiz ürünleri ile rekabet etmek. Ancak görüyoruz ki sektörümüzde marka ve kalite bilinci son senelerde oldukça gelişti.

Sektörünüzün gelişimi hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki durumunu öğrenebilir miyiz?

Akıllı ev ve interkom teknolojileri tüm dünyada hızla gelişiyor. Multitek olarak ülkemizde teknoloji açısından lider konumdayız. Teknolojiyi yurt dışından almıyor, Ar-Ge Merkezi’mizde kendimiz üretiyoruz. Dünyada akıllı ev teknolojileri üzerine çalışan onlarca firma var, standartlaşmış tek bir protokol yok. Zaten tek bir protokol veya markanın tüm akıllı ev ihtiyaçlarına cevap vermesi beklenemez. Gelecek açık kaynak kodlu ortak dili konuşabilen platformlarda olacak. Multitek olarak biz de farklı protokol ve marka cihazlarla uyumlu olarak çalışan cihazlar üzerine odaklanıyoruz. Örneğin Akıllı IP İnterkom ürünümüz RF (kablosuz), KNX ve röle kontrolüne uyumlu; ayrıca farklı markaların akıllı ev uygulamalarını da çalıştırabilecek şekilde tasarlandı.