Görkem Aslan: '3 Ayrı Kıtada Müşterinin Talebini Karşılayabilecek Üretim Kapasitesine Sahibiz'

3.9.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Mono Elektrik, Görkem Aslan: '3 Ayrı Kıtada Müşterinin Talebini Karşılayabilecek Üretim Kapasitesine Sahibiz'

Aralarında Cezayir, Türkiye ve Özbekistan'ında bulunduğu üç ülkede 35.000 metrekarelik alanda üretim yapan ve anahtar priz, grup priz, aksesuar, sigorta kutusu ve aydınlatma ürünleri üretimi konusunda sektörünün önde gelen üreticilerinden birisi olan Mono Elektrik'in Satış Direktörü Görkem Aslan ile yatırımlarını, üretimlerini ve sektörü konuştuk

Kısaca firmanızın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

Amcam Ziver Aslan’ın Cezayir’e yapmış olduğu yatırımıyla anahtar priz, grup priz, aksesuar ve sigorta kutusu üretimi ile sektörüne giriş yaptık. 2011 yılına gelindiğinde 35000 m² kapalı alanda üretim yapan %65 pazar payına sahip, ürün gamı ve kapasitesi doğru orantıda geliştirilerek, şalt malzeme ve aydınlatma ürünleri de üreten bir firma haline getirdik ve bu yatırımı Türkiye’de de aynı seviyeye getirme planları doğrultusunda Mono Elektrik firmasının kurulumunu gerçekleştirdik. Amacımız doğrultusunda amcamızın önderliğinde hedeflerimizden asla vazgeçmeden yolumuza ikinci kuşak olarak devam ediyoruz.

Firmanızın ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu biliyoruz ve ürün yelpazenize her yıl yeni ürünler eklendiğini görüyoruz. Buradan hareketle ürün yelpazenize eklenen yeni ürünlerden ve var olan ürünlerden yaptığınız değişikliklerden bahseder misiniz?

Firmamız bünyesinde üretimi gerçekleştirilen tüm ürünlerin tasarım ve üretim aşamasına geçene kadar gerçekleştirilen testlerinde alanında uzman ve kaliteli bir ekibimiz mevcut. Bu ürün çalışmalarında öncelik son kullanıcıdır. Çünkü biz müşterilerimizden almış olduğumuz geri bildirimleri değerlendirerek, gerçekleştirilen Ar-Ge toplantılarıyla kararlar alarak, ekip halinde ilerliyoruz. Mevcut kullanılan ürünleri de bu yöntemle değişiklikler yaparak geliştiriyoruz. Yeni yapılan ürünlerde ise çağımızın teknolojisi, kullanışlılığı ve pratikliği göz önünde bulundurularak çalışmalar yapıyoruz. Son çıkarılan Leon modüler serimiz de bu çalışmaya örnek olabilir. 3 ülkede ve 3 ayrı kıtada müşterinin talebini karşılayabilecek üretim kapasitemiz mevcut, bu sebepten dolayı bulunduğumuz sektör içerisinde her ürünün üretimine açığız ve gerçekleştiriyoruz.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Bir önceki sorunuzun cevabında bir parça buraya da değinmiş olduk aslında. 3 farklı ülkede üretim tesisimiz var. En büyük tesisimiz Cezayir’de, İkinci sırada Türkiye ve son olarak 1 yıl öncesinde devreye aldığımız Özbekistan ülkelerinde üretim gerçekleştiriyoruz. Bulunduğumuz ülkelerin tamamında sektörde söz sahibi ve satış payında belirli oranlarda hedeflerini gerçekleştiren bir kuruluşuz. Tüm tesisler son teknoloji otomasyon sistemleri, plastik enjeksiyon makineleri, enjeksiyon şişirme makineleri ve Eksantrik pres makineleri kullanılarak üretim gerçekleştirilmektedir.

Çalışanlarımızın büyük çoğunluğu uzun yıllardır bizimle bu yolu yürüyen, hedeflerimizi gerçekleştirmede gece gündüz demeden emek veren kişilerden oluşmaktadır. Burada herkesin amacı kaliteli ürünler üreterek firmayı daha iyi yerlere getirmek. Tüm çalışanlarımıza ve Firmamız için emek veren herkese teşekkür ediyorum.

İhracatınız var mı? Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

Birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Burada asıl bilinmesi gereken ihracatta müşteri ihtiyacına hızlı karşılık verme adına gerçekleştirilen lojistik planlaması. Sipariş geçilen ülkeden hangi üretim tesisimiz daha hızlı cevap veriyorsa o şekilde destek sağlıyoruz. Bu süreçte tüm şartlar ve koşullar değerlendirilerek ilerleniyor. Türkiye’den 46 ülkeye pazar payının % 60’ı Cezayir’den 51 ülkeye, Afrika kıtasının pazar payının %80’i ve Özbekistan’dan da şimdilik 9 ülkeye ihracatımız mevcut.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? Ar-Ge çalışmalarınız ne durumda?

Firmamız kuruluşundan bu yana tüm ürünlerinin tasarımlarını Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirerek gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda firma bünyesinde Ar-Ge ve Ür-Ge birimi kurulmuş olunup ürün tasarımlarını ve ürün geliştirmelerini yapmaktadır. İşinde uzman kadrosuyla güncel teknolojileri ve yürürlükteki standartları takip ederek hem mevcut ürünlerini iyileştirme hem de yeni ürünler tasarlayarak ürün yelpazesini genişletmektedir. Teknolojinin dinamik oluşu Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımızın da sürekliliğini sağlamaktadır.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?

İnovasyon sadece bizim için değil herkes için yenilikle eş değer anlamlar ifade eder. Bir ürünün inovasyona dönüşebilmesi için özgün olması, insanlığa hizmet etmesi gerekirken aynı zamanda kolaylık sağlamalıdır diye düşünüyoruz firma olarak. Bu yüzden ürünlerimizde güncellemeler ve revizyonlar yaparken özgün, müşterilerin hizmetine elverişli ve kullanım kolaylığı sağlamasını ön planda bulundurarak devam ediyoruz. Çalışmalarımız da sürekli bu yönde devam ederek süreklilik göstermektedir.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2023 yılı sizin açınızdan nasıl geçiyor 2024 yılında beklentileriniz neler?

Firmamızda hedeflerimiz hep uzun vadeli olarak yapılmaktadır. 2023 yılının bitimine az bir zaman kalması, kısa vade olarak düşünülebilir ancak yılbaşında planlanan hedeflerin ve satış rakamlarının zaten üzerinde bir seyir gerçekleştiriyoruz. Planlarımızın büyük çoğunluğu eliminde devam eden projelerin gelişiminde zaman harcamakla geçiyor. Bunlardan en önemlisi de Özbekistan Üretim Tesisimizi Orta Asya’nın En gelişmiş ve Endüstri 4.0 sistemine uygun yalın üretim yöntemleriyle üretim gerçekleştiren bir tesise çevirmek. Bulunduğumuz her ülkede sadece ülkeye değil o kıtaya hitap etmeyi hedeflemekteyiz. 2024 yılı aynı şekilde bizim için devam edecek.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Ülkemizde üretim gerçekleştiren firmalarının büyük çoğunluğu döviz artışından kaynaklı sorun yamakta. Kullanmış olduğumuz hammaddelerin, yarı mamullerin ihracat bazlı veya dövize bağlı satışlarının gerçekleşmesi ürünlerimizi fiyat artışına sevk ediyor. Biz kalitemizden ödün vermemek adına zorunlu artış yapmak durumunda kalıyoruz. Sektörde mevcut olan diğer firmaların fiyatlarına karşı bizim fiyatlarımız yüksek olabilir ama temel yatan sebep tamamen kaliteli malzemeden dolayıdır. Örnekleyecek olursak kullanılan pirinç alaşımlar ve galvanizler standartlar tarafından onaylı ve işlenme sonrasında standardın şartlarından daha kalın bir ürün kullanıyoruz ki yüksek akımda ürün zarar görmesin. Amaç ürün kaliteli ve bu kalitenin en uygun fiyata müşteriye sağlanması olmalıdır. Kaliteyi düşürerek herkes uygun ürün elde edebilir. Bu sorunların çözülmesi aslında kullanıcıların ürünler hakkında daha fazla bilgilendirilmesiyle gelişmektedir. Bizde bayilerimiz üzerinden ya da direk sorunu yaşan son kullanıcıyla iletişime geçerek bilinçlendirilmesinde elimizden geleni yapıyoruz.