Hazreti Akdemir: ‘Biz Rhofa Energy Olarak İnsanı Yüceltmeyen ve İnsana Değer Katmayan Hiçbir Projede Olmayız’

5.1.2024 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, interview, Hazreti Akdemir, Rhofa, Rhofa Energy, Rhofa Enerji, Rhofa Grup, iz Rhofa Energy Olarak İnsanı Yüceltmeyen ve İnsana Değer Katmayan Hiçbir Projede Olmayız, Solar Panel, Solar

Rhofa Grup’un bir iştiraki olarak 2020 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde yüksek verimli fotovoltaik (PV) hücreler, paneller ve güneş enerjisinden elektrik üretim sistemleri geliştirmek ve üretmek amacıyla kurulan, kısa sürede konusunda sektörünün en iyileri arasında yer almayı başaran Rhofa Energy Yönetim Kurulu Başkanı Hazreti Akdemir ile güneş enerjisi sistemlerini ve bu konu ile ilgili üretimlerini konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Hazreti Akdemir kimdir?

1971 yılında Malatya’da doğdum. Eğitim hayatıma bulunduğumuz ilçenin yakınlarında küçük bir kasabada başladım. Liseyi de bulunduğumuz ilçede okudum fakat üniversiteye hazırlanırken yaşadığımız bazı gelişmeler bizi ticaretin içine itti. Erken yaşta ticari faaliyetlere başlamış olduk. Başladığımızda iş alanımız inşaat ve tarımsal alanlarda kullanılan malzemelerdi. 1989’da Tahtakale’de bunların ticaretine başladık. Akdemir Ticaret adıyla bir aile şirketi olarak kurulduk. Şirketimizi kurduğumuzda Türkiye’de ithalat imkanları kısıtlıydı. Başlangıçta yurt içinden ürünler tedarik ederek mütevazi bir dükkanda çalışma hayatımıza başladık. 1992’den itibaren dış ticarete yönlendik. Ticaret yaparken bazı ürünleri de kendimiz üretmeye başladık. O günün şartlarında müşteri talepleriyle çeşitli ürünleri bir süre ürettik. Üretim imkanlarının kısıtlı olması ve müşteri taleplerinin fazla olması bizi alternatif yollar aramaya yönlendirdi. 1994 yılında müşteri taleplerinin getirisi olarak yurt dışından ithalat yapmaya başladık. İthal ettiğimiz ürünlerin yurt içinde satışını yapmaya başladık ve zamanla yurt dışında da üçüncü ülkelere ürün satışı yapmaya yöneldik. 2000’li yıllarda gelişen şartlar içerisinde ticarette de büyüme gerçekleşti. Elektrik kabloları tedarik ediyorduk fakat inşaat sektöründe büyük bir ihtiyaç olduğunu gördük. Bununla birlikte yapı kimyasallarıyla tanıştık, bu ürünleri ithal ettik ve daha sonra üretimine başladık. Birçok işi aynı anda yapmak yerine bu alanda büyümeye çalıştık ve bunun üzerine bazı işlerimize son verdik. Yapı kimyasalları bazında işimize devam ediyoruz. 2004 yılında yurt dışında ofislerimiz oldu. İlk depomuzu Gürcistan’da kurduk. Bu yapıyı zamanla farklı bir şekilde geliştirdik ve kendi arasında ayrıştırdık. Hali hazırda Çin, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde tedarik ofislerimiz var.

Solar Panel üretimine başlamanız nasıl gelişti?

Bizim işe başladığımız yıllarda kimya sektörünün dünyada bambaşka bir algısı vardı. Hayatımızda birçok alanında kimya sektörü yaşamaya devam edecek. Enerji sektörüyse bambaşka bir sektör. Güneş Enerjisinden önce daha niş konularda da araştırmalarımız oldu. Biz işin biraz daha doğa odaklı, geri dönüşüm, evsel atık gibi konuları ile uğraştık fakat bu alanda da tekelleşmeler olduğunu gördük ve bizim için özel bir alan olmadığını fark ettik ve bunun üzerine Güneş Enerjisine yöneldik. Bu sektör çok eski bir sektör değil. Biz bu işe başlarken sektöre başlamak için geç kalıp kalmadığımızı düşündük fakat teknoloji sürekli olarak geliştiği için bizim için doğru hamleyle sektöre giriş yapmak daha önemliydi. Biz Rhofa Enerji’yi 2020 yılında kurduk ve kendimizi geliştirerek, büyüyerek yolumuza devam ediyoruz.

Kısaca firmanızın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

Rhofa Grup; Yapı kimyasalları, Otomotiv-Yat Bakım Ürünleri, Elektrikli El Aletleri ve İnşaat sektörlerinde 34 yılı aşkın süredir sahip olduğu üretim ve ticari tecrübesini, başta Avrupa Birliği, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada Avrupa ülkeleri, Orta Asya ve Dubai olmak üzere 100’ den fazla ülke ve bölgeye ihracat yaparak uluslararası deneyim kazanmıştır.
Rhofa Enerji; Rhofa Grup’ un bir iştiraki olarak 2020 yılında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde yüksek verimli fotovoltaik (PV) hücreler, paneller ve güneş enerjisinden elektrik üretim sistemleri geliştirme ve üretme amacıyla kurulmuş inovatif bir yenilenebilir enerji firmasıdır.

Firmanızın ürün yelpazesinden ve ürünlerinizin piyasadaki benzer ürünlerden farklı ve üstün özelliklerinden bahseder misiniz?

16.000 m² kapalı üretim alanına sahip fabrikamızda son teknoloji üretim bandının tam otomasyon ile optimize edilerek yüksek verimli fotovoltaik (PV) modüller üretilmekte olup, güneş enerjisinden elektrik üretim sistemleri ve Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Solar enerji sektöründe talep edilen ürün çeşitliliğimiz: Cam-cam, cam-beyaz arka yüzey ve cam-transparan arka yüzey güneş panellerinde yüksek kalite standartları, multi busbar teknolojili çift taraflı yarım kesim hücreler, 10 yıl ürün garantisi, 30 yıl lineer enerji performansı ile güneş paneli üretimi yapmaktayız. Ayrıca güneş enerji sistemlerinin bir diğer elemanı olan invertörlerde, şebeke bağlantılı ve hibrit ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz, ‘Üretimden, devreye almaya kadar’ olarak isimlendirdiğimiz PEPC ve satış sonrası ekibimiz ile müşterilerimize hizmet veriyor ve kaliteden asla ödün vermiyoruz.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

‘Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Bir Dünya’ mottosuyla şirketimiz tarafından kaynakların yerlileştirilmesine ilişkin atılan adımlar, ülkemizin cari açığının düşürülmesine ve stratejik ürünlerin üretimi kanalıyla, piyasaların güçlenmesine katkı sağlıyor.
Güçlü bir Türkiye için de daha fazla nitelikli insana ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bilim üreten ve bunu katma değerli sonuçlara çeviren bir ülke olmak için öncelikle kendi çalışanlarımıza kaliteli yaşam standartları sunmak için maddi sorumluluğumuzu yerine getirmenin yanında eğitimler ve sosyalleşecekleri organizasyonlar da düzenliyoruz. Çıkış noktamız ve hedefimiz insan odaklı bir fabrika olmak ve mutlu çalışanlarımız olması için sürekli bir gelişim içindeyiz. Ayrıca sadece kendi çalışanlarımıza değil, kurduğumuz Akademi ve orada yaptığımız çalışmalarla kendine inanan ve bir şeyler başarma arzusu taşıyan öğrencilere ulaşmak, fabrika gezileri, ödüllü etkinlikler, staj, iş başı öğrenme desteği ve iş imkanı da sağlamaya çalışıyoruz. Biz Rhofa Energy olarak insanı yüceltmeyen ve insana değer katmayan hiçbir projede olmayız.

Türkiye’deki toplam güneş paneli üretiminin ne kadarını üretiyorsunuz?

2023 Kasım ayı itibariyle 11.205 MW kurulu güce sahibiz, 2022 Kasım raporunda ise 9.319 MW olan kurulu gücümüze geçtiğimiz 1 yılda 1.886 MW’lık kurulum daha ekleyerek kurulu gücümüzü 11.205 MW’a yükseltmeyi başardık. Bizim yıllık 350 MW üretim kapasiteli bir tesis olduğumuz göz önünde bulundurulursa, geçtiğimiz yıl kurulu kapasitenin %29,51’ini bizim ürettiğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim.

İhracatınız var mı? Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Evet var. İlk ihracatımızı Romanya’ya, diğerini ise Bulgaristan’a gerçekleştirdik.

Hali hazırda Rhofa Grup olarak 34 yılı aşkın süredir sahip olduğumuz bir üretim ve ticari ilişkilerimiz ile dünyanın çok sayıda ülkesine ihracat yapmaktayız. Başta Avrupa Birliği, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Orta Asya ve Dubai olmak üzere 100’ den fazla ülke ve bölgeye ihracat yaptık. Rhofa Grup’un 10 ülkede bulunan yerel ofisleri var. İhracat konusunda zaten kurulu bir ağımız olduğu için Rhofa Energy’de de bunu devam ettiriyoruz.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Sahip olduğumuz 350MW’lık yıllık üretim kapasitemizi önümüzdeki yıl iki katına çıkararak, Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

Buna ek olarak önümüzdeki süreçte solar panelin yapıtaşı konumundaki ‘hücre’ teknolojisine dair çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sürdürülebilirlikte; ürün, ekipman ve sistem tedariğinin her aşamasında gerekli yatırımları almaktan çekinmiyoruz.
Son olarak uluslararası alanda ki tüm karbon süreçlerini yakından takip ediyor, sınırda karbon düzenleme mekanizması ile yapabileceğimiz her noktada araştırma halindeyiz.

Kısa ve uzun vadede RHOFA Enerji’yi nerede görüyorsunuz?

Ben mutlak her şeyin olumlu olduğu ya da mutlak her şeyin olumsuz olduğu bir şeye inanmıyorum. Önümüzdeki dönemle ilgili perspektif açıdan baktığımız zaman ben yenilenebilir enerji sektörünün hem Türkiye’de hem de globalde ciddi manada büyüme yaşayacağına ve talebin giderek artacağına inanıyorum. Önümüzdeki dönemde biraz daha kaynakların kıymetli olduğu bir dönem olacak. Bunun oluşturduğu bir zorluk mutlaka olacaktır fakat sektördeki üreticilerin tamamı olarak buna hazırlıklı olursak, krizlere hazırlıklı hale gelirsek bu krizleri başarılı bir şekilde atlatabiliriz. Bu krizleri dünyadaki veya ülkenizdeki üreticilere göre daha iyi karşıladıysanız krizi fırsata çevirebilirsiniz, bizim odak noktamızda bu var. Biz kendimizi bu şartlara nasıl hazır hale getireceğimizi planlıyoruz.

Sektörde oluşan sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sektörde yaşanan sorunlar hiçbir zaman bitmeyecek fakat biz çözüm odaklı olmaya çalışıyoruz. Dünya ölçeğinde bir iş yapıyorsanız sorunlar her zaman var olacaktır. Biz her zaman sorunlara bir sorun varsa mutlaka çözümü olduğunu düşünerek pozitif bakmaya çalışıyoruz. Bu sektör diğer sektörlere bakıldığında yeni bir sektör ve dünyanın her yerinde eş zamanlı olarak gelişen bir sektör. Türkiye’nin bu sektörün gelişimini ve bu dönemi ıskalamadığını düşünüyorum. Batı Avrupa’yı baz aldığımızda bu sektörde Türkiye’nin çok geride olduğunu söyleyemeyiz. Çin bu sektörü bir devlet politikası haline getirmiş ülkelerden biri. Dünyanın en büyük enerji tüketicisi ve enerji ihtiyacı çok fazla bu sebeple sektöre daha farklı bir motivasyonla yaklaşıyor. Büyümenin arkasında enerji tüketimi var. Enerji tüketimi arttıkça ekonominiz büyür. Türkiye bu anlamda sektöre çok geç kalmamış fakat bu anlamda daha gelişmiş ülkeler de var. Bu sektör dünyada aynı anda gelişmeye başlamış mevzuatları, kanunları birbirine benzeyen bir sektör. Türkiye’de geliştirdiğiniz bir ürünü, hizmeti aynı anda küçük farklılıklarla dünyanın her yerine pazarlayabilirsiniz. Lokal farklılıklar olacaktır. Sektöre giriş yaptığımızda bu bizi çok heyecanlandırmıştı çünkü biz ticarete başladığımızda yurt dışını odağımıza almıştık. Bizim buradaki amacımız global bir oyuncu olmak. Bugün Türkiye’nin en iyisi olmamak için bir sebep yok gelecekte RHOFA Enerji bambaşka konumlarda olacaktır. Şirketimizin bir kültürü ve yapısı var. Farklı kültürden insanların da yanında olmak durumundayız. Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimiz bizim için çok önemli.

Elektrikli araç şarjı sektörüne adım atmayı düşünüyor musunuz?

Bu konuyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Bizim için bu sektör üretici olmamız nedeniyle her zaman girebileceğimiz bir sektör. Birçok firma bu alanda üretim yada ithalat yapmaya başladı fakat bir müddet sonra bu sektörde de her sektörde olduğu gibi elenmeler olabilir. Bu sektörde imkanlarınız dahilinde ilerleyebilirsiniz. Bu konu ticarileşmeye devam ederse gelecekte bu sektörde de olur muyuz, olmaz mıyız bilmiyorum ama normal şartlarda bir enerji firması olarak olmamız gerekebilir fakat bu sektörde de şartlar değişecek. Benzin istasyonlarının dışında farklı bir mantık oluşmaya başlayacak. Arabanızda kullandığınız enerjiyi bir başkasına satabilir, bahçenizde enerji kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Bu durumu enerji depolamak gibi görebilirsiniz.

Son olarak solar panel üreticisi bir firma olarak devletten beklentileriniz nelerdir?

Devlet politikası olarak baktığımda devletimiz imkanları doğrultusunda tüm üreticilere destek vermeye çalışıyor. Bu tabi ki bulunduğunuz ülkenin ekonomik şartlarına da bağlı. Birçok firmaya sunulan yatırım teşvikinden herkes gibi bizde yararlandık.