Ebru Ata Tuncer: ‘Araştırmalar, Kadın Yöneticilerin Takım Çalışması, Çalışan İlişkileri ve İş Kalitesi Gibi Alanlarda Erkeklere Oranla Daha Yaratıcı ve Verimli Çalıştığını Gösteriyor’
1.3.2024
11 yıldır kesintisiz güç çözümleri sektöründe görevimi sürdüren Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer ile kadın yönetici olmanın sektöre ve firmalara sağladığı katkıları konuştuk.
Öncelikle sizi, ardından da yönetici olduğunuz firmayı tanıyabilir miyiz?
Teksan Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesiyim. 11 yıldır kesintisiz güç çözümleri sektöründe görevimi sürdürüyorum.
Teksan’ın temelleri 1994 yılında İstanbul’da rahmetli Abdulkadir Teksan ve Özdemir Ata tarafından atıldı. 1998 yılında Özcan Başeğmezler’in de ortaklar arasına katılmasıyla bugünkü ortalık yapısına kavuştuk. Üç ortak ailenin yönetimindeki Teksan’da bugün, birinci kuşak ve ikinci kuşak bir arada görev alıyor.
Teksan olarak İstanbul ve Kocaeli’de toplam 60.000 m2 alanda iki fabrikamız ve toplam 900 çalışanımızla ülkemiz kesintisiz enerji çözümleri sektörünün önemli oyuncularından biriyiz. Bunun yanı sıra 140 ülkeye ihracat gerçekleştiren Teksan’ın gelirlerinin yüzde 70’i ihracat pazarlarından geliyor. Bu özelliğimizle sadece ülkemiz değil dünyada jeneratör pazarının da önemli oyuncuları arasındayız. ABD ve İngiltere’de bulunan ofislerimiz aracılığıyla ise Avrupa ve Amerika pazarının kesintisiz enerji ihtiyacını karşılıyoruz.
Kadın yönetici olmanın avantajları ve dezavantajları konusunda neler söylemek istersiniz?
Araştırmalar, kadın yöneticilerin takım çalışması, çalışan ilişkileri ve iş kalitesi gibi alanlarda erkeklere oranla daha yaratıcı ve verimli çalıştığını gösteriyor. Çeşitlilik katkısı anlamında da farklı bakış açıları ve deneyimler nedeniyle kadınlar, şirketlerin inovasyon ve başarı yolunda daha etkili olmasında önemli rol oynuyor.
Sektörümüzde kadın yönetici sayısının artması için hangi adımlar atılmalıdır?
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalı. Şirketlerde kadın yönetici kotaları uygulanabilir. Kadın yönetici adaylarına mentorluk sağlayacak programlar oluşturulmalı.
Kadın bir yönetici olarak şirket çalışanlarınızdan aldığınız tepkiler ne yönde?
Tüm kadın çalışanların çalışma ortamlarında önemli bir motivasyon ve ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum. Özellikle bizim sektörümüzde de olduğu gibi erkek egemen sektörlerde kadının pratik, sistematik ve aynı anda çok yönlü çalışma yeteneği fark yaratıyor. Bunun yanında bazı tabuların yıkılması için de yılmadan, sabırla ve çok çalışmanın sonucu olarak da başarı ve takdir geliyor.
Son olarak kadın yönetici olmak isteyenlere ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Yönetici olmak isteyen kadın çalışanlara öncelikle kendilerine güvenmeleri ve yeteneklerini sergilemelerini öneriyorum. Bundan da önemlisi kendilerini geliştirmek için sürekli öğrenmeye açık olmalılar. İş dünyasında ağ oluşturmak da büyük önem taşıyor. Mentorlar ve meslektaşlarla iletişimde olmak, gerekli durumlarla hep birlikte hareket etmek ve birbirlerine ilham olmak çok kıymetli.