Tufan Doğan: 'Üretimimizin %40'ını İhraç Etmeyi Hedefliyoruz'
1.6.2024
Plastik kablo bağı üretimi konusunda sektörünün önde gelen üreticilerinden birisi olmayı başaran Zenith Clips’in Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Doğan ile üretimini gerçekleştirdikleri plastik kablo bağlarını, ihracatlarını ileriye dönük hedeflerini konuştuk.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
Ben Tufan Doğan, 1989 yılında bu firmada çalışmaya başladım. Yönetici pozisyonunda yer alıyorum. Firmamız 1984 yılında Sirkeci’de kuruldu. 35 yıldır bu firmada çalışıyorum. Çalışma arkadaşlarımda uzun süredir bu firmada çalışıyor. Birbirimizden kopmadan geçmişten bugüne bir aile gibi çalışıyoruz. Kuruluşunun ilk yıllarında Otomotiv yedek parça ithalatı yaparak sektörde var olan bir firmamız. 1998 yılında plastik kablo bağı imalatına başladı,ilerleyen süreçte tescilli markamız olan ZENİTH CLİPS ismi ile faaliyetine devam etmektedir. Türkiye’de plastik kablo bağı üretiminde öncü firmalardan biriyiz. Başlangıçta kendi kalıbımızla fason üretim yaptık. Bir süre sonra kendi üretim fabrikamızı kurduk.İlerleyen zamanlarda ithalatı azaltıp kendi imalatlarımıza yöneldik. Otomotiv sektöründen kopmadan imalat yaptığımız ürünlerin değişik sektör gruplarına da ithap ettiğ ve otomotiv sektöründeki satış rakamlarından daha yüksek olan farklı sektörleri de müşteri portföyümüze ekledik. Hırdavat sektörünün elektrik ve otomotiv sektöründen daha geniş ve çeşitli bir sektör olduğunu fark ettik. Plastik dübel, kalebodur seviye tespit klipsleri gibi ürünlerini de üretim çeşidimize ekledik. Portföyümüzde 4 farklı sektör barındırıyoruz. Hırdavat-Nalburiye, Otomotiv Yedek Parça, Elektrik ve Cıvata bağlantı elemanları sektöründe Zenith Clips olarak varlığımızı sürdürüyoruz.
Ürettiğiniz ürünleri ihraç ediyor musunuz, hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Öncelikli hedeflerimizden biri yurtdışına satış yapmak. Bölge olarak başlangıçta Ortadoğu’ya satış yapıyor ve bu bölgede daha çok ülkeye ve firmaya ulaşmak istiyoruz. Avrupa’ya daha sonra ulaşmak istiyoruz. Ekonomik olarak Avrupa’ya erişmek zamanımızı alabilir fakat hali hazırda Ortadoğu’da bayiliklerimiz var. Bayiliklerimiz üzerinden ihracatımızı geliştirmeyi hedefliyoruz.
Firmanızda bayilik sistemi var mı?
Evet. İran, Mısır, Katar, Bulgaristan, Moldova gibi ülkelerde bayilerimiz var. Türkiye’de satış konusunda 3 prensibimiz var. Yüklü mal verip bayilik gibi çalıştıklarımız, alt toptancı grubu firmalar ve direkt montaja ürün verdiğimiz firmalar var ayrıca Toptancı bayilerimiz aracılığıyla da daha üst kurumlara montaja ürün verdiğimiz firma grubu.
Firmanızı benzer firmalardan ayıran özellikleriniz neler?
Başta dürüst, ilkeli ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmak. Öncelikli hedeflerimizden biri de kalitemizi hep üst seviyede tutmak. Sektörde kendimize rakip olarak yine kendimizi görüyoruz. Bizden ürün aldıktan sonra memnun olmadığını söyleyen bir müşteriye rastlayamazsınız. Ürünümüzde herhangi bir hata olsa bile biz her zaman ürünümüzün arkasında duruyoruz ve müşterilerimizi mağdur etmiyoruz. Hiçbir maddi beklentimiz olmadan ürünümüzdeki hatayı düzeltiyor ve müşterimize tekrar sunuyoruz. Biz marka değerimizi en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Müşteriyle birebir muhattap olmayı tercih ediyoruz ve bu sebeple her yere kendimiz gitmeye özen gösteriyoruz. Anadolu’ya, Sanayi Bölgelerine, Marmara Bölgesinin tamamına iş bölümü yaparak kendimiz gidiyoruz. Müşterilerden aldığımız talepleri de göz önünde bulundurarak üretim gerçekleştiriyoruz.
2025 Yılı için hedefleriniz nelerdir?
Bizim en büyük hedefimiz ihracatı ve ürün çeşitliliğini artırmak. Üretimimizin %40 kapasitesini ihracata ayırmak istiyoruz. Ürün çeşitliliğimizi çoğaltıp iç pazarda da daha kuvvetli hale gelmeyi hedefliyoruz. Bu söylediğimiz hedeflere ulaşmak için Devletimiz tarafından da destek görmek istiyoruz. Örneğin fon desteği olabilir. Ülkemizde üretimi olan ürünlerin ithalatlarında, Pandemi döneminde olduğu gibi fon gelmesini istiyoruz. Pandemi döneminde imalatını yaptığımız ürünlere %40 fon vardı ve işlerimiz çok daha iyi hale gelmişti. Ekonomik anlamda da yurtdışındaki rakiplerimizle yarışır hale gelmiştik. 15 sene evvel farklı üreticilerle bir araya gelerek bir dosya oluşturduk ve Ankara’da bakanlığa sunduk bu konu hakkında. Örnek ülke vericek olursak en güçlü rakibimiz olan ÇİN hükümeti Hammaddeyi hükümet olarak uygun fiyata alıp üreticilerine uygun fiyat veriyor ve bizim bu koşullarda bu yurtdışı firmaları ile rekabet şansımız ortadan kalkıyor ve tabiri caizse maça yenik başlıyoruz. O dönem bakanlıklardan hiç olumlu yanıt alamadık. Biz ürünlerimizi dünyaya tanıtmak için değişik bir çok ülkedeki fuarlara katılmak istiyoruz fakat fuarlar çok maliyetli olduğu ve masrafların çok arttığı bu dönemde çok sayıda fuara katılım gerçekleştiremiyoruz. Devletimiz sağolsun belli bir destek veriyor fakat günümüz koşullarında bu destek yeterli olmuyor. Devletimizinde bu konuda da adım atmasını istiyoruz.
Üretim alanınızı değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
İçinde bulunduğumuz alan 2 bin metrekare ve şimdilik bizim ihtiyacımızı karşılıyor. Şu an bulunduğumuz alan piyasanın tam içinde. Buraya geldiğimizde geleceğe yönelik düşündük ve büyük bir alanda faaliyet göstermeye başladık. Değişiklik yapmayı düşünmüyoruz.
Üzerinde çalıştığınız yeni bir ürün var mı?
Biz plastik kablo bağı dubel grubu haricinde şimdi yeni tip seramik tespit klipsi ve takozu ürettik.Türkiye’de bizden başka yapan yok. Bu ürünü yurtdışı için ürettik çünkü yurtdışında kullanımı diğer seviye klipslerine göre daha rahat olduğu için talep görüyor kalıbı kendimiz yaptığımız için bu ürünümüzü yurtdışından sonra Türkiye pazarına da sunduk. Ürettiğimiz ürün boyut, renk olarak müşteri taleplerine göre değişebiliyor. En son yaptığımız bu ürün ve tabikide sırada bekleyen yeni çalışmalarımızda var.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Üretici olduğumuz için sürekli olarak yeni ürünler geliştirmek için Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz ve var olan ürünlerimizde yenilikler yapıyoruz. Sektörün gelişimine katkıda bulunmayı ve ülkemizi ürettiğimiz ürünlerle girdiğimiz pazarlarda en iyi şekilde temsil etmeyi görevimiz olarak kabul ediyor ve ona göre üretim yapmaya özen gösteriyoruz. Devletin bizim gibi üreticilerin çabalarını görüp üretici firmalara daha iyi üretmeleri ve daha çok üretmeleri için destek vermelerini talep ediyoruz. Çünkü bizler ülkemizin istihdamına ve ticaretine ciddi katkılarda bulunuyoruz. Son olarak bize zamanınızı ayırdığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Sektörümüzün gelişimine yaptığı katkılardan dolayı da Elektrik Dünyası Dergisi ekibini tebrik ediyorum.