Ziya Kartal: ‘Elektriksel Yalıtımlı Eldiven Üretimi Konusunda Dünyanın Önde Gelen Üreticilerinden Birisi Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyoruz’
28.12.2022
Aspar Enerji’nin Kurucu Ortağı Kimya Mühendisi Ziya Kartal
2019 yılının sonlarında Elektriksel Yalıtımlı Eldiven Üretimi yapmak üzere kurulan ve kısa sürede bu konuda sektörünün öne gelen üreticilerinden birisi olmayı başaran Aspar Enerji’nin Kurucu Ortağı Kimya Mühendisi Ziya Kartal ile üretimlerini ve sektörü konuştuk.
Kısaca firmanızın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?
2015 yılında enerjide iş güvenliği ve yerli üretim algısının iyi yönde değiştirilmesi için Türkiye de üretimi yapılmayan ürünlerin imalatını gerçekleştirmek üzere yola çıktım. Bu anlamda Türkiye de üretilmeyen ve özellikle enerji sahalarında kullanılan riskli kategori III ürünlerin imalat tesislerini kurmaya, kimyasal proseslerini dizayn etmeye başlamıştım. 2019 yılının sonlarında enerji sektöründe kkd temininde öncü firmalardan birisi olan Işıkkaya Enerji firması ortaklarından ve Aspar Enerji firması Genel Müdürü Tuncay Yalçınkaya yine Türkiye de üretimi yapılmayan ve bu anlamda da gerek kimyasal prosesleri gerekse imalat sonrası alanları için oldukça zor bir ürün olan elektriksel yalıtım eldivenlerinin tesis kurulumunu gerçekleştirmek istedi ve hep beraber bu güzel projeyi hayata geçirmeye başladık ve 2019 yılının sonlarında Aspar Enerji ve İş Güvenliği Ltd. Şti. firması kuruldu.
Firmanızın ürün yelpazesinden ve ürünlerinizin özelliklerinden bahseder misiniz?
Aspar Enerji ve İş Güvenliği Ltd. Şti. firması EN 60903 elektriksel yalıtım eldivenleri, IEC 614282-1 & ASTM F2675 ark patlamalarına karşı koruyuculu eldivenler, IEC 61230 taşınabilir topraklama teçhizatları gruplarında imalatına devam etmektedir.
Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
Elektriksel yalıtımlı eldiven üretimi dünyada sayılı firmanın üretebildiği bir ürün grubudur. Bu açıdan bakıldığında da eldiven tesisi gerek kimyasal prosesleri gerekse imalat parkuru olarak oldukça yenilikçi ve son derece riskli proseslerin kontrol edilmesinin gerektiği hassas ve teknolojik bir tesistir.
Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?
Firmamızın ana imalat konusu olan elektriksel yalıtımlı eldivenler büyük bir Ar-Ge çalışmasının neticesinde ortaya çıkmıştır. Kimyasal formülasyonları şahsım tarafından yurt içi ve dışında elastomer–polimer laboratuvarlarında uzun çalışmaların neticesinde ortaya çıkabilmiştir. Kimyasal proses ve imalat mantığı da aynı şekilde uzun uğraşlar ve emek neticesinde ortaya çıkmış ve halen gelişmeye devam etmektedir.
Yeni projeler, var olan projelerin Ar-Ge ve Ür-Ge si durmaksızın devam etmektedir. Çünkü şunu iyi biliyoruz, gelişim tamamlandığında sona en yakın konumda olursunuz. Bu mantıkla her alanda Ar-Ge ve Ür-Ge yi titizlikle devam ettirme gayreti içerisindeyiz.
Türkiye’de imalatın yapılmayan veya talebi karşılamayan ürünleri ileri teknoloji ile buluşturarak hayata geçirmeye devam etmeyi umut ediyoruz.
İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?
Kadim ve başarılı firmaların geleneklerini incelediğimizde hepsinde mutlaka güncele ayak uydurma ve gelişen teknoloji ile entegre olma kabiliyetlerini geliştirdiklerini görüyorsunuz. Sürekli değişen ve gelişen şeylere karşı önlem almayı veya ayak diremeyi tercih edenlerin ise maalesef tarih sayfalarında yerlerini aldıklarında da şahit oluyoruz. Bu açıdan firmamız ve firmamız çalışanları her alanda inovatif hareket edebilmek gerekli eforu sarf etmektedir. İmalatını yaptığımız tüm ürünlerde mutlaka inovasyonun birer örneği ile karşılaşırsınız.
Firmanızın dijitalleşmeye bakış açısı ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Giderek daha fazla hayatımızın parçası olan dijital yaşam artık tercihten çok bir zorunluluk oldu. Firmamız ürettiği tüm ürünlerde dijitalleşen çağa ayak uydurabilmek için farklı adımlar atmaya çalışıyor. İlk dijitalleşme döngüsünü 2021 yılının başlarında yakaladık ve Aspar Enerji adına mobil uygulamalarımızı kullanıcılarımızla buluşturduk. Uygulamalarımız üzerinden kullanıcılar ürünlerin test süreçleri, kullanım talimatları, bizden haberler gibi pek çok şeye ulaşabiliyor. Bu uygulamalarımızı sıfırdan tasarlayarak hayata geçiren genç mühendisimiz Said Berk’e de tekrar teşekkürlerimi sunarım.
İhracatınız var mı? Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Özellikle elektriksel yalıtımlı eldivenlerimiz rakip firmaların kullandığı temel proseslerden farklı ve güçlü bir formülasyon ile ortaya çıktı ve bu açıdan kendine has bazı ciddi özelliklere sahip. Bu anlamda da yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da rağbet görüyor. Özellikle UK ve bazı Avrupa ülkelerine ihracatımız var. Ortadoğu için de Mısır başta olmak üzere bazı ülkelere ihracat yapıyoruz.
Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2022 yılı sizin açınızdan nasıl geçti 2023 yılından beklentileriniz neler?
2022 yılı özellikle ürünlerimiz tanıttığımız, maddi açıdan zor ama heyecan verici bir yıl oldu. 2023 yılında ise beklentilerimiz bambaşka. Özellikle ihracat rakamlarımızı artırma ve ürün gamımızı genişletmek için inşallah çalışmalara daha sıkı devam edeceğiz.
Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Özellikle bizim gibi son derece riskli ürünler üreten firmaların kalite algılarının iyi olması gerekli. Sadece belgeden ibaret bir kalite algısından bahsetmiyorum. Her alanda son derece titizlikle kurulan ve uygulanan, uluslararası firmaların gözetimde devam eden bir kalite politikası bu. Bunu gerçekleştirme adında da firmamız için dünyaca ünlü belgelendirme ve kalite sistemleri firmaları ile çalışıyoruz. Burada harcadığımız paraların bizlere yüksek kalite ile geri döneceğinden kuşkumuz yok.
Ürettiğimiz ürünler fabrikamızda kurulu laboratuvarlarda uzmanlarca test ediliyor, titizlikle kalite kontrolleri yapılıyor ve sevk ediliyor. Sevk sonrası da ürünler bizlere ait olduğundan kalite politikamızı sevkiyat sonrasında devam ettirebilecek şekilde devam ettiriyoruz.
Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?
Enerjide iş güvenliği sektörü hem çok riskli bir sektör hem de oldukça zor. Çünkü elektrik riski gerçek anlamda bertaraf edilmesi neredeyse imkansız bir risk. Ülkemizde her geçen gün bu anlamda imalat yapan veya mevcut ürünlerini enerji sektörü için modifiye eden pek çok firma çıkıyor. Avrupa’da Türk malı algısının geliştirilmesi ve enerji alanı gibi riski son derece yüksek alanlarda insanları korumayı hedefleyen ürünler üreten firmaların kendilerini her alanda hızla geliştirmesi için kalite politikalarının imalata birer bir dahil edilmesi şart. CE belge süreçleri, test süreçleri açısından da daha alacağımız pek çok yol var. Ancak her yıl daha da üstüne koyarak ilerlediğimiz gözlemleyebiliyorum. Umarım kalıpların, ön yargıların, duvarların hızla yıkıldığını kısa zaman sonra görürüz.
Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?
Ülkemizde enerji alanında kullanımı uygun KKD imalatı yapan firmalardan birisi olarak en çok yaşadığımız sorun hatalı hazırlanan teknik şartnameler. Yönlendirilmiş veya eksik teknik bilgi ile hazırlanan teknik şartnameler doğru ürün ve doğru kullanım algısını yıktığı gibi ticari anlamda da rekabeti oldukça olumsuz etkiliyor. Özellikle genç İSG mühendislerinin sektör ile hızlıca buluşturulması, uluslararası standart ve mevzuatlara dair tekrar tekrar bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunları yaptığımızca hem doğru ürün ile son kullanıcıları buluşturabileceğiz hem de Türk malı algımızı daha da yukarılara çekeceğiz.