Ercan Öztürk: ‘Akıllı Ev Pazarının Önümüzdeki Yıllarda %30 Kadar Büyümesini Bekliyor, Bu Alanda Ürün Portföy Yatırımı Yapıyoruz'
2.10.2024
2021 yılında 2 ortak olarak güvenlik sistemleri tedarikçisi olmak amacıyla kurulan ve genel güvenlik ürünleri yerine daha çok akıllı ev sistemlerine yönelik ürünler tedarik eden Marsa Teknoloji'nin ortağı ve Satış Pazarlama Direktörü Ercan Öztürk ile distribütörlüklerini ve sektörü konuştuk.
Ercan bey öncelikle sizin sektörle tanışıklığınız nereden geliyor öğrenebilir miyiz?
Kısaca kendimi tanıtayım. Adım Ercan ÖZTÜRK, Elektrik Elektronik mühendisiyim. Mezuniyetten sonra yüksek gerilim sektöründe bir süre çalıştıktan sonra güvenlik sektörüne satış amacıyla 2002 yılında ilk giriş yaptım. Genel olarak distribütör firmalarda satış yöneticisi olarak çalıştım 2006 yılına kadar. Sonrasında 7 sene kendi firmamda entegre çözümler sundum. 2013 yılından sonra güvenlik sistem üreticilerinin ülke sorumlusu olarak, Mobotix, Avigilon, Infiniti Elektro Optik, Ajax Ülke müdürlükleri, Hikvision ulusal distribütöründe Satış Direktörlüğü görevlerinde bulundum. Son olarak şu an Marsa firma ortağı ve Satış Pazarlama Yönetici Direktörü olarak kendi ithal ettiğimiz ürünlerin yurtiçi satış ağını yönetiyorum.
Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Kısaca distribütörlüklerinizden bahseder misiniz?
Marsa 2021 yılında 2 ortak olarak güvenlik sistemleri tedarikçisi olmak amacıyla kuruldu. Genel güvenlik ürünleri yerine daha çok akıllı ev sistemlerine yönelik tedarik sağlamaktadır. Halihazırda distribütörlüklerini üstlendiğimiz ürünler Ukrayna üretimi akıllı alarm sistemi U-Prox, İngiliz BasIP interkom sistemi ve İtalyan sisleme makinesi Ur Fog. Kamera veya diğer sistemler konusunda bir çalışma yapmıyoruz.
Firmanızın ürün yelpazesinde ne tür ürünler var öğrenebilir miyiz?
U-Prox, Ukrayna menşeili kablosuz akıllı alarm sistemidir. Son yıllarda kablosuz alarm sistemlerinde gerçek bir devrim yaşandı, ve çekim mesafeleri, dedektör adetleri, akıllı ev senaryo seçenekleri ve entegrasyonlar anlamında pazarın büyük bir kısmı kablosuza yöneldi. Biz de bu anlamda daha önce başka markalar ile çalışırken, U-Prox teknik özellikleri lider özellikleri ile dikkatimizi çekti. Sektörde yakın zamanlarda ulaşılması imkansız olan 4.8km’ye kadar iletişim mesafesi, 688 cihaza kadar bağlantı desteği, 5 yıl pil ömrü, tek tedarik noktası olması, korumalı fiyat politikası, proje kaydı yapılabilmesi, yönetimsel araçları, entegratör koruması sağlayan yazılımsal altyapısı ile rakiplerinden hızlıca ayrılan U-Prox 2024’te hızlı bir çıkış yaptı, önümüzdeki yıllarda da piyasa liderliği hedefi ile ürüne her aşamada destek vermeye devam ediyoruz.
Diğer bir ürünümüz İngiliz BasIP IP tabanlı interkom sistemi. Sınırsız cihaza kadar, her bir ürünü IP bağlantı destekleyen, özel bir altyapı ihtiyacı duymayan, en gelişmiş Access kontrol sistem kapasiteleri ile yarışırcasına 10bin’e kadar yüz tanıma özelliği, tüm kart teknolojilerini, tag teknolojilerini, şifre, QR kod, NFC, BlueTooth gibi giriş kontrol teknolojilerini desteklemektedir.
Şık dizaynı, her yerden kontrol sağlayan cep telefonu uygulaması, entegrasyon özellikleri ile BasIP interkom piyasasında ana oyunculardan birisi olmaya aday bir ürün.
Son ürünümüz ise Ur Fog sisleme makinesi. Alarm sistemleri ile entegre edilerek hırsızlık anında ortamı sisleyerek görüş alanını kapatmakta, hırsızlığı engellemektedir. İnsan sağlığına zararsız, solunabilir, gıda maddeleri ile temas edebilir.
Satışını yaptığınız ürünlerle ilgili bir sorun yaşandığında teknik destek veriyor musunuz? Ya da ürünü yenisi ile değiştiriyor musunuz?
Firmamız birçok sadece kutu satışı yapan distribütör firmanın aksine, proje, devreye alma, uzaktan destek, eğitim desteği gibi faaliyetler ile bayilerimize her an destek olmaktadır.
Ürünlerimiz genel olarak düşük arıza oranına sahip ürünlerdir. Bu nedenle tamir servisi yerine genel olarak değişimi tercih ediyoruz. Bu müşterilerimize de sahada hızlı müdahale ve sorun çözme imkanı sağlamaktadır.
Kısaca ileriye dönük hedeflerinizden bahsedebilir miyiz? Bu hedefleriniz arasında Türkiye’de üretim yapmak var mı?
Firmamızın ileri dönük hedefleri arasında yine akıllı sistemler üzerine yeni teknolojileri araştırmak ve entegratörlerimizin kullanımına sunmak bulunmakta. Özellikle IoT ve yapay zekanın yer aldığı ürünleri takip ediyoruz. İnsan hayatına konfor ve kolaylık sağlayan ürünlerin önümüzdeki yıllarda daha da tercih edileceğini, pazarının büyüyeceğini öngörüyor, yatırım ve araştırmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz.
Üretim düşünmüyoruz yakın zamanda. İşçilik girdilerinin aşırı yüksek olması ve piyasanın ekonomik dengesizliği üretim yapmayı rekabetçi olmaktan çıkarmaktadır.
Son zamanlarda çokça konuşulmaya başlayan dijitalleşme ile ilgili görüşleriniz neler? Firmanız dijitalleşmeyi yeterince etkin kullanabiliyor mu?
Firmamız proseslerini dijitalleştirme konusunda süreçlerini henüz tamamlamadı. Ancak hızla devam ediyoruz. Kendi online hizmetlerimiz için firma bünyesinde bulut altyapısı kurulumumuzu nerede ise tamamladık. Yazılımsal yatırımlarımız da devam ediyor. Yazılımsal dönüşümümüz de tamamlandığında daha etkin veri analizi ile hizmetlerimizi iyileştirme yolunda adımlar atabileceğiz.
Şu an mevcuttaki yatırımlarımız ile satışını gerçekleştirdiğimiz her bir sistemin bir son kullanıcıda montaj olup olmadığını, hangi firmanın hangi seri nolu cihazın kurulumunu yaptığını, uzaktan servis imkanlarını, entegratör performanslarını takip edebilmekteyiz. Bu veriler bayi performansı yanında anlık ülkedeki stok durumuna, arıza oranına kadar birçok veriyi hesaplayabilme imkânı vermektedir. Bu veriler çeşitlendikçe daha anlamlı sonuçlar elde etmede kullanılacaktır.
Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?
Genel güvenlik sistemleri yerine akıllı ev pazarından bahsetmek isterim. Amazon, Google, Siemens, Philips ve birçok daha aklımıza gelen global tedarikçi akıllı ev ve konfor teknolojilerine yatırım yapmaktadır. Tek başına çalışan uç birimlerden, entegre çözümlere kadar gelişen sistemler yakın zamanın favori sistemleri olarak. Özellikle pandemi sonrası insanlar yaşam ve çalışma alanlarına yatırım yapma gereği duydular.
Ülkemizde konfor ve akıllı ev sistemleri pazarı Tuya, Zigbee veya Z-Wave tabanlı, genellikle tek başına çalışan uç birimlerden oluşan hobi seviyesinde cihazlar olarak gelişiyor. Lüks yapılarda her ne kadar akıllı sistemlerin tüm özellikleri kullanılıyor olsa da gelişmenin yine giriş seviyesi ürünler sayesinde hızlanacağına inanıyorum.
Sektörde asıl oyuncular olacak markalar da, fonksiyonu ne olursa olsun, yan özellikler olarak konfor ve otomasyon senaryoları ile hayata katkı sağlayan ürünler olacaktır.
Türkiye’de yapı adedine baktığımızda küçük veya büyük otomasyon veya akıllı ev sistemi kullanan yapı adedi %5 dahi çıkmamaktadır. Bu bağlamda baktığımızda önümüzdeki yıllarda %30 oranına kadar yükselen bir ivme ile kullanımın artacağını düşünüyoruz.
Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?
Sektörümüzde maalesef bilgi ve tecrübe eksikliği çok fazla. Yetişmiş insan bulmakta çok sorun yaşıyoruz. Firma sahipleri ve karar vericileri de yine benzer şekilde 10-20 yıl önceki bilgisi ile iş yapmaya çalışmakta. Devir eski devir değil. İnsanların alışkanlıkları değişti, bilgiye ulaşma imkanları arttı. Her ürünü anında fiyat ve özellik olarak inceleyebiliyor son kullanıcı. Böyle bir durumda ürün satışı ile para kazanmak, pazarda tutunmak, bir noktaya ulaşmaya çalışmak maalesef her gün fiyatı düşürmekle sonuçlanan bir dibe doğru yarışa dönüyor. Katma değerli ürünler ve çözümler sunulmalı, firmalar ekiplerini hem teknik anlamda geliştirmeli hem satış yeteneklerini artırmalıdır.
Biz hem teknik eğitimler hem satış eğitimleri düzenliyoruz. Sadece ürünü bilmek yetmez, o ürünü nasıl satacağını, rekabeti ve bir satıcının başarılı bir satışı nasıl yapabileceğini öğretmeye çalışıyoruz.
Piyasa geliştikçe biz de her anlamda gelişmeliyiz ki, başarımız devamlı olabilsin.