M.Emre Küçükyazıcı : 'Dünyanın 40 Ülkesine İhracat Yapıyoruz'
11.6.2021
1980 yılında ticari hayatına başlayan 1987 yılından bu yana da profesyonel aydınlatma armatürleri üreten ve üretimini gerçekleştirdiği aydınlatma armatürlerini dünyanın 40 ülkesine ihraç eden Gecem Lighting’in Satış Koordinatörü M.Emre Küçükyazıcı ile üretimlerini, sektörü ve Gecem Lighting’in ileriye dönük hedeflerini konuştuk.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1978 Sivas doğumluyum. İlk öğrenimimi Bursa’da orta öğrenimimi Kocaeli Anadolu Lisesi’nde yaptım. Sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdim. Daha sonra Sabancı Üniversitesi MBA programına devam ettim. Hali hazırda 2016 yılı Mart ayından beride Gecem Lighting’de Satış Koordinatörü olarak çalışıyorum.
Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Firmamız 1997 yılından beri profesyonel aydınlatma armatürleri üretmektedir. Öncesinde 1980 yılından beri sektörde olan yönetim kurulu üyelerimiz, Türkiye’de kaliteli aydınlatma armatürüne olan ihtiyacı yakından tecrübe etmişlerdir. Bu sayede, yola çıkarken sahip olduğumuz köklü sektörel tecrübelerimizi, kurumsal yaklaşımımızla birleştirerek çok kısa sürede tüm piyasada kabul gören bir marka olmayı başardık. Faaliyet konumuzu, vizyoner bir bakış açısıyla, insanları kaliteli ışık ile buluşturmak olarak ifade edebiliriz. Bu bağlamda markamızı “ışığın yolu” olarak tanımlıyor ve “ışığa yol” üretiyoruz. Bu açıdan bakıldığında, çok geniş bir ürün yelpazesini içine alabilecek ve sürekli gelişime açık bir faaliyet alanına sahibiz diyebiliriz.
Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor?
Ürün yelpazemizde konvansiyonel ve LED tüm iç ve dış mekan aydınlatma armatürleri yer almaktadır. LED ampuller, ofis tipi armatürler, dekoratif ve mimari stilleri yansıtacak lineer ya da özel tasarımlı armatürler, sanayi tesislerine hitap edecek yüksek kapasiteli ve endüstriyel koşullara uygun armatürler, hastaneler gibi hassas alanlarda kullanılan steril ortam çözümleri, virüs öldürücü ve mikrop kırıcı ultraviyole armatürler, okul tipi armatürler, AVM ve konut gibi hacimlerde kullanılabilecek armatürler, yol ve cadde armatürleri, park ve bahçe armatürleri, otomasyona uygun akıllı armatürler gibi bir çok armatür ile binlerce projeye imzamızı atmış bulunmaktayız. Türkiye çapında yaklaşık 100 bayimiz ile perakende armatür ihtiyaçlarına da etkin bir şekilde hitap etmekteyiz. Hastaneler, eğitim kurumları, AVM’ler, bankalar, spor tesisleri, endüstriyel tesisler, mağaza konseptleri, konutlar, adalet sarayları, cezaevleri, havaalanları, yurtlar, kültür merkezleri, kamu binaları gibi aklınıza gelebilecek yurt içi ve yurt dışı tüm inşaat projelerinde hem iç hem dış mekân ürünlerimizle tercih edilmekteyiz. Kalitemiz, referanslarımız, belgelerimiz, satış sonrası hizmetimiz, saha dağılımımız, üretim kapasitemiz gibi birçok etken açısından Türkiye’deki tüm kamu kurumları tarafından onaylanan ve tercih edilen bir marka konumundayız.
Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
Armatür ve LED ampul için ayrı iki üretim tesisimiz bulunmaktadır. Toplamda yaklaşık 30.000m2 alan üzerinde çalışmaktayız. LED ampul üretim tesisimiz, Türkiye’de sadece bu amaçla kurulmuş olan ilk ve en büyük tam entegre ve tam otomasyon tesistir. Ampul hatlarımızda LED çip dizgimizi kendimiz yapıyor ve LED ampulün plastik aksamları da dahil normalde ithal edilmekte olan bir çok parçayı kendimiz üretiyoruz. Hem dizgi sonrası, hem üretim prosesi içinde, hem de son üründe 3 aşamalı olarak kalitesi kontrol edilen ampuller, tam otomatik makineler ile kutulanmaktadır. Armatür üretim tesisimiz de tam entegre bir yapı ile çalışmaktadır. Armatür tasarımı, modelleme, kalıp üretimi, LED dizgi, metal şekilleme, lazer kaynak ve punta, plastik enkjeksiyon, elektrostatik toz boyama, montaj ve akredite laboratuvar testlerinin tamamını kendimiz yapıyoruz. Çalışanlarımız sektörde kendini kanıtlamış kişilerden oluşmakta olup her biri kendisini Gecem ailesinin bir parçası olarak görmektedir. İş sağlığı ve işçi güvenliği mevzuatına uymak ve çalışan memnuniyetini sağlamak en önemli önceliklerimiz arasındadır. Geniş bir mühendis ve teknisyen kadrosu ile, kaliteyi son aşamada kontrol etmek yerine en başından üretmek üzere proseslerimizi yönetiyoruz.
İzmit Kartepe’deki yeni üretim tesisinizle ilgili okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Kartepe’deki yeni tesisimizde sadece LED Ampul üretiyoruz. Bu tesis yakın coğrafyada faaliyet gösteren en büyük LED ampul üretim merkezi. Aslında bu yatırım için Türkiye’deki en yeni teknolojik yatırımlardan birisi diyebiliriz. Bu tesiste ampulün plastik kısımlarını ve duy kısmını biz üretiyoruz. LED’in dizgisini ve montajını tam otomatik makinalarla ve robotlarla gerçekleştiriyoruz. Bu arada LED ampul konusunda yerli malı üretim belgesini alabilen tek firmayız. LED ampulü üretimi konusunda ülkemizin önde gelen üreticilerinden birisiyiz ve bu konuda Avrupa’nın ve yakın coğrafyamızın lider firması olması konusunda emin adımlarla ilerliyoruz.
Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?
Aydınlatma ve Ar-Ge laboratuvarımız TÜRKAK Akreditasyonuna sahiptir. Bu kategoride Türkiye’de sadece birkaç laboratuvar bulunmaktadır. Firmamızda düzenli olarak Ar-Ge ve Ür-Ge takımları kurulmakta ve bu takımlar düzenli toplantılar ile koordine edilmektedir. Ar-Ge hem mevcut ürünlerin iyileştirilmesi hem de yeni ürün çalışmaları için kullanılmaktadır. LED teknolojisi, yoğun bir rekabet ortamı ile birlikte sürekli ve hızlı bir gelişim gerektirmektedir. Firmamızın sektör liderliği bu bağlamda bize birçok misyon da yüklemektedir. Ürün tasarımlarımız ve kullandığımız teknoloji takip eden değil takip edilen bir pozisyonda olmayı Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımız sayesinde başarmaktadır. İthalat ve ihracat konusundaki know-how birikimimiz, tüm kalıplarımızı kendi bünyemizde üretmemiz ve entegre bir tesise sahip olmamız Ar-Ge açısından bize ciddi bir rekabetçi avantaj sağlamaktadır.
İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz. Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?
İnovasyonu, yeni bir yöntem ya da ürün geliştirmek olarak tanımlayabilirim. Firmamız; sıvama teknolojisi ile sac armatür üretimi, finger PCB kullanımı, LED PCB’lerinin armatür gövdesine vida yerine plastik pinlerle oturtulması, PCB’lerin gövde ile en iyi temasını sağlayacak pin tasarımları, bazı armatürlerde kullanılmakta olan kilitleme mekanizması tasarımları, steril ortam armatürlerde cam ile gövde arasında güvenlik halatı kullanımı, yeni plastik ekstrüzyon tasarımlar, derinliği çok az olan SMD dizgili backlight LED armatürler gibi bir çok üretim şekli ve ürün ile Türkiye’de ilklere imza atmıştır.
İhracatınız var mı? Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ediyorsunuz?
Firmamız yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapmaktadır. Ağırlıklı olarak Katar, BAE, Umman, Lübnan, Ürdün, İngiltere, Hollanda, Almaya, İtalya, İsveç, Türki Cumhuriyetler, Kafkas Coğrafyası ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatımız bulunmaktadır.
Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Firmamız kısa vadede; yurt içindeki proje ve perakende penetrasyonunu artırarak 5 yıl üst üste yıllık bazda en az %40’lık büyüme gerçekleştirmeyi ve yurt dışı olarak da ihracat cirosunun şirket cirosu içindeki payını %50 seviyesine çıkarmayı hedeflemektedir. Uzun vadede genel kavramlarla ifade etmek gerekirse; Türkiye’de aydınlatma denince ilk akla gelen, en hızlı ulaşılan, en fazla tercih edilen ve marka değeri en yüksek olan aydınlatma firması olmayı hedeflediğimizi söyleyebiliriz. İhracat açısından, AB ülkelerine ve ABD’ye olan ciromuzun ihracat ciromuz içindeki payını en az %50 seviyesine çıkarmak uzun vadeli önceliğimizdir.
Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Firmamızda, tüm hammaddeler girdi aşamasında kontrol edilmekte, üretim prosedürleri Ür-Ge takımlarımız tarafından sürekli olarak takip edilip güncellenmekte, tüm ürün çıktıları kutulama öncesinde çeşitli elektriksel testlerden ve yaşlandırma hatlarından geçirildikten sonra sevk edilmektedir. Yoğun üretim temposu ve yüksek kapasiteler içerisinde, arızalı bir ürün ile uğraşmak hiçbirimizin arzu etmediği bir durumdur. Bu nedenle, esasen üretim mantığımız, kontrol etmekten çok, kaliteli üretmek üzerine kurgulanmıştır diyebiliriz.
Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek ister siniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?
Aydınlatma ekipmanları üretimi sektöründe ülkemizde 2010 yılından bugüne faaliyet gösteren firma sayısında yaklaşık 4 kat artış olduğu tahmin edilmektedir. Benzer şekilde, bu sektörde istihdam edilen personel sayısında da yaklaşık 3 kat bir artış yaşanmıştır. Sektörümüzdeki üretimin önemli bir bölümünü, yaklaşık 50 büyük ve 400 küçük-orta ölçekli işletme gerçekleştirmektedir. Diğer firmalar atölye ölçeğinde üretim yapmaktadır. Üretici firmaların %60’tan fazlası İstanbul’da olup, ikinci ve üçüncülüğü sırasıyla Ankara ve İzmir almaktadır. İç pazar hacmimiz yaklaşık 2,2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.
Sektörümüzün en zayıf noktası LED çip, PCB ve driver gibi ana komponentlerde dışa bağımlı bir yapıda olmasıdır. Bu nedenle ihracat büyümesi makine ve diğer katma değerli sanayi sektörleri kadar hızlı gerçekleşememektedir. Ülkemizin aydınlatma ekipmanları ihracatı yaklaşık 500 milyon USD’dir. Bu değer, yaklaşık 110 milyar USD olduğu tahmin edilen dünya aydınlatma ekipmanları ihracat hacminden yaklaşık %0,45 pay almamız anlamına gelmektedir.
Gecem Lighting tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok sektörü olumsuz etkileyen pandemi sürecini nasıl yönetti öğrenebilir miyiz?
Bu süreçte hiçbir şekilde istihdamımız da azalma olmadı. Çok kısa süre kısa çalışma ödeneğinden faydalandık. Pandemi sürecinde ölçek olarak hiç küçülmedik. Geçen yılı da dolar bazında büyüyerek kapadık bu yılda şu ana kadar yolumuza hedeflerimizi tutturarak devam ediyoruz. Bu arada pandemi sürecinde fiziki koşullarımızda da değişiklik yaparak çalışanlarımızın bu süreci hastalanmadan geçirmelerine yardımcı olduk. Çay ocağımızı kapattık çay bardakları yerine tek kullanımlık karton bardakların kullanılmasını sağladık. Yemekhanedeki oturma düzenini değiştirdik. Üretimde çalışan arkadaşlarımızın maskeleri ile çalışmalarına özen gösterdik.
Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?
Genel olarak aydınlatma armatürleri sektörü LED teknolojisi ile birlikte ciddi bir ivme kazanmıştır. Yeni yapılan binalarda LED tercih edilmesi yanında, sağladığı elektrik tasarrufu nedeniyle mevcut yapıların da LED’e dönüşümü süreçleri yaşanmaktadır. Bununla birlikte LED teknolojisi, üretim standartları, kaliteyi belirleyen faktörler gibi temel kavramlar üzerindeki bilgi birikimi; kullanıcılarda, karar vericilerde ve hatta üreticilerin bile önemli bir kısmında yeterli seviyede değildir. Bu durum ve kullanıcıların bilgi asimetrisi, aynı ürün ile ilgili birçok farklı komponent kompozisyonuna bağlı birçok fiyatın ortaya çıkmasına ve haksız rekabete sebep olmaktadır. Çok düşük kaliteli ithal ürünleri de eklediğimizde, sektörde hem bilgi hem ürün kirliliği ile karşı karşıya olduğumuz söylenebilir. Bununla birlikte 2017 yılından beri devletimiz, hem aydınlatma armatürleri ithalatına hem de üretimine ciddi denetimler uygulamaya başlamıştır. İthalata getirilen vergi yükleri de iç pazarda üretici firma sayısında ve istihdamda artış sağlamıştır. Bu tedbirler, biraz daha zaman alacak olmakla beraber, standartların oturması sürecini hızlandıracaktır. Sektörümüzde standartların oturması, bizim gibi kalite odaklı üreticilerin paradigmasını sektöre yayacak ve katma değeri yüksek ülkelere olan ihracatımızı da artıracaktır.
Aydınlatma ekipmanları imalat sanayinde akıllı otomasyon sistemleri dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Bu alanda Türkiye’yi rekabete hazırlayacak farkındalık henüz oluşmamıştır. Mühendislik fakültelerimizin bu alandaki yazılımlarda uzmanlaşmasına ihtiyaç vardır. Bununla birlikte üniversitelerde aydınlatma mühendisliği bölümleri açılması, endüstriyel tasarım bölümlerinin aydınlatma ile ilgili farkındalıklarının artırılması, üretici firmalar arasında Ar-Ge, yazılım, teknoloji, dış pazar ya da ürün bazında işbirliklerinin özendirilmesi, kamu kurumlarının karar verici mercilerinin LED aydınlatma ile ilgili bilgi seviyelerinin artırılması ve yine kamu kurumlarının şartnamelerinde ortak ve yüksek seviyede standartların kullanılması sektörümüzün gelişimini hızlandırarak, dünya ticaretinden daha fazla pay almamıza hizmet edecektir.