E. Serdar Başoğlu: ‘Dünyanın 94 Ülkesine İhracat Yapıyoruz’
2.6.2022
Vekmar Elektrik'in Genel Müdür Yardımcısı E. Serdar Başoğlu
1994 yılında kurulan, uluslararası markaların resmi bayiliğini yapan, aynı zamanda çözüm ortaklarıyla beraber pano ve redresör üretimi konusunda da sektörünün önde gelen firmalarından birisi olmayı başaran Vekmar Elektrik'in Genel Müdür Yardımcısı E. Serdar Başoğlu ile Vekmar Elektrik'i, sunduğu çözümleri ve sektörü konuştuk.
Kısaca firmanızın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?
Vekmar Elektrik 1994 yılında İstanbul Kartal'da kurulmuştur. İlk yıllarından itibaren yerli ve global markaların resmi bayilikleri ile başlayan dağıtım ağı bugün 14.000’i aşkın müşteri ve 24.000 çeşit ürün ile başarıyla devam etmektedir.
Vekmar Elektrik, yıllar içerisinde oluşan müşteri gereksinimlerine paket çözümler sunabilmek için projelendirme, danışmanlık, pano imalatı ve komple anahtar teslimi çözümlerinin yanı sıra hizmet verilen tesislerin sürekliliğini sağlamak için servis ve bakım hizmetleri sunan organizasyonlar kurmuştur.
Vekmar Elektrik’in genç ve dinamik ekibi sayesinde hızlı karar ve aksiyon alabilen yapısı ile hem Türkiye’de birçok prestijli projede yer alıp hem de dünyada 94 ülkeye yapılan ihracat ile sektöründe dünya markası olma yolunda önemli adımlar atmıştır.
Vekmar’ın ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu biliyoruz ve ürün yelpazenize her yıl yeni ürünler eklendiğini görüyoruz. Ürün yelpazenize eklenen yeni ürünlerden ve var olan ürünlerde yaptığınız değişikliklerden bahseder misiniz?
Son yıllarda özellikle distribütörlük anlaşmaları kapsamında yerel ve global çözüm ortaklarımızla müşteri gereksinimlerini ön planda tutarak Epcos Almanya, Legrand İtalya, LS Elektrik Kore ve Entrelec Markaları ile anlaşmalar yapılmıştır. Firmamız çözüm ortakları ve partnerleriyle beraber, ürün tedariğinden pano imalatına, anahtar teslimi projelerden servis bakım hizmetlerine kadar bir tesisin (Fabrika, Otel, AVM, Liman, Ticari Bina, Hastaneler) her alanda tüm enerji ihtiyacını çözebilecek yeterlilikte ürün ve teknik donanım altyapısına sahiptir.
Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
Grup firmalarımızdan Revotek Elektronik ve Bartek Elektrik Pano İmalat atölyelerinde 50 kişiyi aşan teknik personel ile üretim hizmetlerimiz son teknoloji ve IEC & Tedaş şartnamelerine uygun şekilde yapılmaktadır.
Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?
Firmamızın ana iş kolu dağıtım olmakla beraber enerji ihtiyacının olduğu tüm alanlarda konularının uzmanı grup firmaları ile çözüm ortaklarımıza hizmet vermekteyiz. Bu bağlamda işin ticari organizasyon kısmında daha çok CRM, ERP, B2B, depolama otomasyonu gibi programların geliştirilmesine ciddi bütçeler ayırmakla beraber üretim atölyelerimizde ürün geliştirmesi ile alakalı son teknolojileri takip eden genç dinamik mühendis arkadaşlarımızla çalışıyoruz.
İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?
İnovasyon denilince ilk aklıma yenilik kelimesi gelmektedir. Firmamız sektördeki bu konuda en önde gelen şirketlerden bir tanesidir.
Devamlı hem ekip olarak hem yönetim olarak değişime ve değişimin gücüne inanan bir yapıda organizasyona sahibiz. 2000’li yılların başında ulusal ve uluslararası fuarlara katılıp, yaklaşık 10 kadar yabancı personel istihdam edip ihracat faaliyetlerine başlamamız ve yine aynı yıllarda CRM ve bulut teknolojisine geçip şimdiki ‘Uzaktan Çalışma’ metodunun altyapısını yıllar önce oluşturmamız bu konuda aklıma gelen ilk örneklerdir.
Dünyanın çok sayıda ülkesine ihracat yaptığınızı biliyoruz. Toplam ticaretinizin ne kadarını ihracat oluşturmaktadır?
15 Kişilik Export Departmanımızla, 10 dili anadilde konuşuyoruz, Dünya’nın 94 ülkesine ihracat yapıyoruz. Hedefimiz yakın zamanda toplam ticaretimizin %40’nı ihracattan elde etmektir.
Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2021 yılı sizin açınızdan nasıl geçti? 2022 yılından beklentileriniz neler?
2021 yılı salgın ekonomisi ile beraber özellikle Merkez Bankalarının düşük maliyetli kredi vermesi ve neredeyse ciddi oranda kısıtlamalarla geçen 2020 yılı sonrası talep artışıyla enerji sektöründe ciddi büyümelerle kapanmıştır. Firmamızda 2021 yılında gerek Türk Lirası gerek ise döviz bazında çift haneli oranlar ile büyümesini tamamlamıştır.
2022 yılında salgının tamamen hayatımızdan çıkması sonucu gayet pozitif başlamasına rağmen son birkaç aydır yakın coğrafyamızdaki savaştan kaynaklı belirsizlikler artmıştır. Bunun yanında yukarıda bahsettiğim kredi genişlemelerinin sebep olduğu enflasyon ve emtialardaki fiyat artışlarının neredeyse aralıksız 2 yıldır devam etmesi maliyet noktasında yatırımcılar için uygun ortamı oluşturmamaktadır. Tüm olumsuz senaryolara rağmen firmamız ve ekibimiz bu yılı da çözüm ortakları ile beraber başarılı ve hedeflerine ulaşmış bir şekilde kapatmayı planlamaktadır.
Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler Düşünüyorsunuz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?
Enerji sektörü sürekli kendini yenileyen ve gelişime son derece açık bir noktadadır. Sizlerin de yakından takip ettiğine inandığım dünyadaki enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır ve kaynaklara ulaşım imkanı ise azalmaktadır. Bu sebepten alternatif enerji kaynakları güneş, jeotermal, biyogaz ve rüzgar enerjisi gibi uygulamalar ülkemizde son yıllarda çokça uygulanmasına rağmen gelişmiş ekonomiler ile kıyaslandığında daha bu alanda çok fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin genç nüfus oranının yüksek olması ve insan kaynağının enerjisi yüksek, teknolojiye hızlı adapte olan yapıda olması sebebiyle bu alandaki eksiklerini en kısa süre içerisinde kapatacağını düşünmekteyim.