Mustafa Karabağlı: 'Üretimini Gerçekleştirdiğimiz Elektrikli Hafif Ticari Aracımız 2025'te Yollarda Olacak'

1.7.2024 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Mustafa Karabağlı, Mustafa Karabağlı: 'Üretimini Gerçekleştirdiğimiz Elektrikli Hafif Ticari Aracımız 2025'te Yollarda Olacak'

Teknoji şirketi Karluna'nın kurucusu aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanı Elektrik Yüksek Mühendisi Mustafa Karabağlı ile Karluna'yı ve aydınlatma ürünleri üreten Kartek,'i konuştuk.

Mustafa Bey merhaba, öncelikle Karabağlı Şirketler Grubunu tanıyabilir miyiz?

Karabağlı Şirketler Grubu kendi bünyesinde 5 markayı barındırıyor. Bu 5 marka Karluna, Kartek, Mepa Yapı, Luvi Yapı ve Enginar Yemek Catering olmak üzere faaliyet gösteriyor. Bunların yanı sıra Luna markası da şirketler bünyesini oluşturan markaların arasında yer alıyor. Dolayısıyla Karabağlı Şirketler Grubu bünyesinde farklı markaları barındıran bir yapı oluşturuyor.

Karluna ve Kartek ne tür ürünler üretiyor?

Karluna ve Kartek markalarının ürün grubuna baktığımızda genellikle teknolojik tabanlı ürünleri görüyoruz. Aydınlatma alanında Kartek markası ön plana çıkıyor. Ledler, dış mekan aydınlatmaları, iç mekan aydınlatmaları, şerit led aydınlatmaları gibi. Kısacası bir ofisi ya da ihtiyaç duyulabilecek bir alanı aydınlatabilecek aydınlatma armatürlerini Kartek üretiyor. Öte yandan Karluna farklı bir ürüne hazırlanıyor. Enerji depolama ve elektrikli araç sektöründe iki adet yeni ürün ortaya çıkıyor. Enerji depolama alanında kullanılmak üzere jeneratörlerin yerini alacak olan hazır enerji depoları hayatımıza girmeye başlıyor. Dizel ya da fosil yakıtlı jeneratörler ya da benzer enerji dönüştürücü birtakım ürünler hayatımızdan çıkacak bunun yerine daha çok depolanmış enerjinin kullanıldığı ürünler hayatımıza girecek. Bunun yanı sıra bir elektrikli araç üretimimiz var. Hafif ticari araç üretmek üzere hazırlanıyoruz. Bunun elektronik bileşenleri, yazılım bileşenleri hazırlandı. Tamamen kendi teknolojimizin geliştirdiği, pil paketinin tarafımızdan yapıldığı bize özgü ürün grupları üzerine çalışıyoruz.

Aydınlatma grubunda ürettiğiniz ürünleri ihraç ediyor musunuz? Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?

İhracat bence Türk sanayisinin ana hedefi olmalı. Balkan ülkeleri ve Türkiye’ye yakın ülkeler ihracat hedefimizde olan ülkeler. Romanya, Polonya, Macaristan gibi ülkelerde ihracat gerçekleştiriyoruz. Avrupa’da Almanya, Hollanda ilgi alanımızda fakat bu coğrafyaya ihracat biraz daha zordur. Yakın ülkelere ise çok daha kolay. Ortadoğu’daki olumsuz gelişmeler Türkiye’nin ihracat kapasitesini engelliyor. Buna rağmen hala ürünlerimizi bir şekilde Ortadoğu ülkelerine de ihraç ediyoruz.

İleriye dönük yatırımlarınızdan bahsedebilir miyiz, mesela bir fabrika yatırımınız olacak mı?

Devam eden 2 adet büyük fabrika yatırımımız var. Bir tanesi Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde sürmekte. Daha büyük olansa Aliağa Organize Sanayi bölgesinde 94 bin metrekare alanda bir fabrika inşa ediliyor. Enerji depolama ve Hafif ticari araç bu fabrikada üretilecek. Hafif Ticari aracımızın Haziran 2025’te yollarda olacağını tahmin ediyoruz. Bu ürünler bazı teknolojik üstünlükleri de içinde barındırıyor. Kullanıcının konforunu artıracak ve bunu da karmaşıklığa itmeyecek, kullanıcıyı yormayacak bir ürün üreteceğiz.

Son olarak Wenergy Fuarı’nda sergilediğiniz ürünlerden ve ürün gruplarından bahseder misiniz?

Bu fuarda özellikle grup firmalarımızdan Kartek ve Karluna firmalarının üretimini gerçekleştirdiği ürünleri sergiledik. Kartek ve Karluna İzmir ve Ege Bölgesinin önde gelen teknoloji firmalarındandır. Ağırlıklı olarak elektronik yazılım, elektronik devre üretimi ve bunların kullanılabildiği elektronik ürünleri üretmekte, tasarlamaktayız. Bugün gerçekleştirdiğimiz fuarda daha çok bu alana yönelik ürünlerimizi sergilemeye çalıştık. Yeni tasarımımız olan elektrikli araç ekipmanları ve aracın kendisini görebiliyoruz burada. Elektrikli aracı oluşturan pil, Yönetim yazılımlarının barındığı Micro Kontrol Unite ve sarj sistemleri olmak üzere tam anlamıyla bir elektrikli aracı simüle eden ekipmanlar mevcut.