Ece Demirkol: ‘Sektörümüzde Kadın Yönetici Sayısının Artması, Sektörümüzün Gelişimi Açısından Faydalı Olacaktır’
4.3.2024
1989 senesinden beri yerli üretim ve yerli Ar-Ge yapan, akıllı bina teknolojileri alanında global bir marka olma hedefiyle katma değeri yüksek, üst seviye teknolojiye sahip ürünler üreterek konusunda sektörünün en iyileri arasında yer almayı başaran Multitek Elektronik’in Yönetim Kurulu Üyesi Ece Demirkol ile kadın yönetici olmanın avantajları ve dezavantajlarını konuştuk.
Öncelikle sizi ardından da yönetici olduğunuz firmayı tanıyabilir miyiz?
Multitek Elektronik firmasında Yönetim Kurulu üyesiyim. Operasyonel mükemmellik ve iş geliştirme öncelikli sorumluluk alanlarım arasında bulunuyor. Lisans derecemi endüstri mühendisliği alanında tamamladıktan sonra İngiltere’de mühendislik yönetimi üzerine yüksek lisans eğitimi aldım. Kariyerimin ilk yıllarında dünya çapında tanınan danışmanlık şirketlerinde çalışma fırsatı buldum; bu tecrübelerin ardından aile şirketimizin kadrosuna katıldım.
Multitek Elektronik, 1989 senesinden beri yerli üretim ve yerli Ar-Ge yapan yenilikçi ve öncü bir firmadır. Şirketimiz, akıllı bina teknolojileri alanında global bir marka olma hedefiyle katma değeri yüksek, üst seviye teknolojiye sahip ürünler üretmektedir.
Kadın yönetici olmanın avantajları ve dezavantajları konusunda neler söylemek istersiniz?
Kadın yönetici olmanın en büyük avantajlarından biri çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik ederek iş yerinde pozitif değişime öncülük etme imkânı sağlaması. Farklı bakış açıları ve sesleri aynı masada birleştirdiğinizde sonuç beklenenden de keyifli ve başarılı oluyor. Kariyer yolunun başındaki kadın – erkek tüm genç çalışma arkadaşlarımızın bu kültürle gelişmesini izlemek işin en motive edici yanlarından biri. Özellikle genç kadınların gücünü fark etmesine destek olabilmek benim için de ilham verici oluyor.
Olumsuz yönlerden bahsedecek olursam, toplumsal cinsiyet normları ve görünmez engellerin hâlâ mevcut olduğunu belirtebilirim. Kadınların yetersiz temsili ve cinsiyetle ilgili önyargılar nedeniyle, kendilerini sürekli ispat etme baskısı altında olduklarını görüyoruz.
Ayrıca çalışan kadınların iş ve aile sorumluluklarını dengeleme konusunda baskı altında olduğu da bir gerçek. İş yerindeki uzun saatlerin ardından, kadınlar evde de çocuk bakımı ve ev işleri gibi, geleneksel olarak kadınlara özgü kabul edilen sorumlulukları üstlenmeye devam ediyorlar. Bu çifte yük, kadınların hem işte hem de evde sürekli bir denge kurmalarını gerektirirken, bu durum onlar için ekstra bir stres kaynağı oluşturuyor.
Sektörümüzde kadın yönetici sayısının artması için hangi adımlar atılmalıdır?
Sektörümüz kadın yönetici sayısının az olduğu fakat başarılı kadın yöneticilere sahip bir sektör. Sektörümüzde kadın yönetici sayısının artması, sektörümüzün gelişimi açısından faydalı olacaktır. Kadın yöneticisi sayısını artırmak için şirketlerin kadınlara mentörlük ve liderlik eğitimleri sunması ve işe alımlarda kapsayıcı işe alım politikaları uygulamaları önemlidir. İşe alımlarda ve terfilerde öncelik pozisyona uygunluk olmalıdır, cinsiyete dayalı bir ayrım olmamalıdır.
Kadın bir yönetici olarak şirket çalışanlarınızdan aldığınız tepkiler ne yönde öğrenebilir miyiz?
Bu konuda her zaman çok olumlu ve destekleyici tepkiler alıyorum. Amacım açık iletişimin olduğu, karşılıklı saygıya dayalı güvenli bir iş ortamı yaratmak. Hayata geçirdiğimiz yeni proje ve uygulamaların tüm çalışma arkadaşlarım tarafından desteklendiğini mutlulukla görüyorum. Şirketler sürekli değişimin olduğu ve “sürekli daha iyisini” hedefleyebileceğimiz canlı yerlerdir, biz de Multitek Elektronik olarak sürekli iyileşmeye ve gelişmeye inanıyoruz. Bu bakış açımız sadece ürün ve hizmetlerimiz için değil tüm operasyonlarımız, çalışma şartlarımız ve İK politikalarımız içinde geçerli.
Son olarak kadın yönetici olmak isteyenlere ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Şirketimizdeki ve çevremdeki başarılı kadın yöneticilere baktığımda, yoğun çalışma disiplinlerinin ve soru sormaktan çekinmemelerinin öne çıktığına şahit oluyorum. Bilmediğiniz konular hakkında sorular sormak ve bu konuların peşini bırakmamak işinize gösterdiğiniz saygının ve sahipliğin de bir göstergesi oluyor. Bu yetkinlik azimli çalışma ile birleştiğinde başarı da ortaya çıkıyor.
Mesleğin, unvanın, yapılan işin cinsiyeti olmaz. Kadınlar, iş hayatına “destek veren”, “ortamı güzelleştiren” yan karakterler değildir. Genç kadınların bu anlayışı içselleştirmeleri ve gerekli olduğunda cesurca hareket ederek, yaptıkları işleri kendilerine güvenerek güçlü bir şekilde savunmaları gerekiyor. Bu tür bir eşitlikçi yaklaşımı benimseyerek oluşturacağımız iş ortamları, sadece bugünümüzü değil, aynı zamanda gelecek nesillerin de çalışma hayatını şekillendirecek bir miras niteliğindedir.