Devlet Temizsoy: ‘Standart Dışı Üretilen Ürünler Haksız Rekabete Yol Açıyor’

7.4.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Sutem Elektrik, Devlet Temizsoy: ‘Standart Dışı Üretilen Ürünler Haksız Rekabete Yol Açıyor’

Sutem’in Pazarlama Müdürü Devlet Temizsoy

2007 yılında 25 metrekarelik alanda elektrik malzemesi satmak üzere kurulan 2011 yılında Sutem markası ile üretime başlayan ve üretimini gerçekleştirdiği ürün grubu ile ilgili dünya markası olma konusunda emin adımlarla ilerleyen Sutem’in Pazarlama Müdürü Devlet TEMİZSOY ile üretimlerini, hedeflerini ve sektörü konuştuk.

Öncellikle sizin sektörle tanışıklığınız nereden geliyor öğrenebilir miyiz? Ardından kısaca Sutem’i tanıyabilir miyiz?

Benim bu sektörle tanışıklığım 2000 yılında sektörde bir firmada şoför olarak işe başlamamla oldu. Aslında üniversitede muhasebe okuduğum için kendi mesleğimi yapmak istiyordum. Bu nedenle de çalıştığım iş yerinden ayrılmak istedim. Onlarda bana aynı firmada pazarlamacı olmam konusunda teklifte bulundular. Bende onlara pazarlamadan anlamadığımı söyledim ancak bir vesileyle işi kabul ettim ve piyasaya çıktığımda gördüm ki pazarlama benim işimmiş. 2006 yılı sonunda çalıştığım firmadan ayrılma kararı aldım ve 2007 yılında kendi firmamı Sutem Elektrik’i kurdum. 2007 yılından 2011 yılına kadar Sutem şahıs şirketi olarak yoluna devam etti. 2011 yılında Sutem Limited Şirket olarak yoluna devam etme kararı aldı. 2011 yılında düşük kar marjlarından dolayı sadece pazarlama yaparak yola devam etmenin zor olduğunu gördük ve imalat yapma kararı aldık. O yıllarda Sutem sektördeki çok sayıda firmaya fason üretim yapıyordu. 2019 yılında Sutem’i bir Türkiye markası yapma kararı aldım ve fason üretim yapmaktan vazgeçtim ve Sutem markalı ürünlerle piyasada yol göstermeye başladık. Üç yıl gibi kısa bir sürede Sutem’i sektörümüzün bilinen ve tanınan markaları arasına soktuk.

Sutem ne tür ürünler üretiyor? Sutem’in ürettiği ürünler ağırlıklı olarak hangi sektörler tarafından kullanılıyor?

Ağırlık pano sarf malzemeleri üretiyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünler arasında başta trifaze ve monofaze otomat baraları olmak üzere; nötr topraklama ve otomat rayları, kablo pabuçları, U klemensler, ek muflar dağıtıcı üniteler yer alıyor. Kısacası bir panoda görebileceğiniz pano sarf malzemelerinin tamamının üretimini yapıyoruz. Ancak yaklaşık iki yıl önce de almış olduğumuz bir kararla Türkiye'de üretilmeyen metal SKP, yüksükler, izoleli kablo pabuçları, ısıyla daralan makaronlar ve pano termosatları gibi ürünleri de Çin'de bizim adımıza çalışan bir arkadaşımız vasıtası ile ithal ediyoruz. Bundan 4 yıl öncesine kadar aralarında sektörün önde gelen firmalarının yer aldığı üreticilerin bayiliğini yapıyorduk ancak şu anda sadece üretim ve ithalat yaparak yolumuza devam ediyoruz.

Peki sizin ürettiğiniz ürünlerin piyasadaki benzer ürünlerden farklı yanları ve üstün özellikleri neler?

Şöyle söyleyeyim bizim ürettiğimiz ürünlerin tamamının test raporları, akım ve yanmazlık raporları mevcuttur adımda Devlet olduğu için şöyle bir cümle kullanayım. Hiçbir malımda bir gram dahi bakır alüminyum, pirinç ve saç eksikliği yoktur. Tüm ürünlerimiz Türkiye standartlarına uygun bir şekilde üretilmektedir. Standartlara uyuyoruz çünkü insan hayatı bizim için önemli bizim ürünlerimizden dolayı kimsenin canına ve malına zarar gelsin istemiyoruz.

Yaptığımız iş elektrikle ilgili bir iş ve bu işin şakaya gelir yanı yok. Allah korusun eviniz yanabilir fabrikanız yanabilir ve ölüme sebebiyet verebilirsiniz. Bu nedenle sadece biz değil üretim yapan herkes standartlara uygun üretim yapmalı. Bizden zaman zaman standartlara uymayan ürünler üretmemizi isteyen firmalar oldu ancak bu firmalara kapılarımızı tamamen kapattık. Kısacası Burada üretilen her şeyi ben kendi evimde kullanacakmışım gibi üretiyorum.

Ürünlerimizde yakaladığımız kalite ve standartlara uygunlukla birlikte Sutem ürünlerine olan ilgi artmaya başladı. Bu arada ürettiğimiz bütün ürünlerde kullanılan yan ürünlerin vidasından tutunda plastiğine kadar tamamının üretimi de bize ait.

Üretim tesisleriniz, makine parkurunuz ve çalışanlarınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Biz 2007 de işe başladığımızda yaklaşık bir 25 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyordu. Şu anda Karaköy mağaza ve fabrika dahil toplam 2200 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Ama bunun haricinde benim Sutem adı altında değil ama Çanakkale, Ankara ve Bandırma’da benim olan şirketlerim de var. Biz Sutem olarak bizimle çalışmak isteyen ve bizim ürünümüzü satmak isteyen herkese destek oluyoruz yeter ki bizim ile çalışmak isteyenlerdeki o ışığı ve hevesi görelim. Yaklaşık yirmi yedi tane çalışanım var. 13 araçla toplamda yedi pazarlamacı tüm bölgeye hizmet veriyorum. Üretim tesisimizde kullandığımız makinaların tasarımları ve üretimleri de bize ait. Çalışanlarımız bizim için çok önemli bu nedenle onların bütün haklarını en üst seviyeden vermeye çalışıyoruz. Mesela Sutem’teki çalışan herkesin maaşı asgari ücretin üzerinde. Ramazan ve kurban bayramlarında yarımşar maaş ikramiye alırlar. Bunun haricinde pazarlamacı arkadaşlarımız belirlediğimiz limitin üzerinde satış yaparlarsa onlara aileleri ile birlikte bir haftalık tatil hediye ediyoruz. Biz çalışanlarımızı aile bireylerimiz olarak görüyoruz ve üç ayda bir onların sorunlarını dinlemek ve ihtiyaçlarını gidermek için toplantılar yapıyoruz. Sutem’i sahiplenmeleri için elimizden geleni yapıyoruz.

İhracatınız var mı?

Sadece iki ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerden Birisi Arnavutluk birisi Karadağ ancak bu sayıyı artırmak için girişimlerimiz var. Bu sene biri yurt içinde biride yurtdışında olmak üzere iki tane fuara katılacağız. Bu fuarlardan bir tanesi Win Fuarı biriside Nijerya’da düzenlenecek bir fuar. Bu fuarlar sayesinde ihracat yaptığımız ülke sayısına yenilerini eklemeyi hedefliyoruz.

Peki 2023 yılı hedeflerinizden bahsedebilir miyiz? Yeni makine yatırımları olacak mı?

2019 yılında 14 makine ile üretime başladık. 2023 yılı başı itibari ile 29 makine ile üretimimize devam ediyoruz. Şu anda yapım aşamasında olan üç tane daha makinamız var. 2023 yılındaki hedefimiz çok büyüktü ve 100 milyon ciroydu. Ciroydu diyorum çünkü ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketi zaten zor durumda olan ülke ekonomisine büyük zarar verecek bu durum herkesi olduğu gibi bizi de etkileyecek bu nedenle 2023 yılı ciro hedefimizi tutturmamız zor gibi gözüküyor.

Sektörü yakından bilen birisi olarak bize son olarak sektör ve sektörün sorunları ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sektörün en büyük sorunu standart dışı üretilen ürünler. Maalesef bu durum ile ilgili sektörde ciddi manada bir denetleme yok. Zaten denetlemeyi yapacak olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda bizim ürünleri tanıyan ve bilen birinin olduğuna da inanmıyorum. Bir sürü merdiven altı üretim yapan firma ile mücadele etmeye çalışıyoruz. Bizim fiyata takılı kalan müşterilerden dolayı ciddi kayıplarımız oluyor. Her şeye rağmen biz firma olarak kalite konusunda kesinlikle ödün vermiyoruz. Bizim tek isteğimiz panolara takılan bu ürünlerin ciddi anlamda kontrollerinin yapılması. Eğer ciddi anlamda kontrol olursa hiçbir pano yanmaz, hiçbir şekilde elektrik kaçağı olmaz ve insanların hayatı tehlikeye girmez. Örneğin; ben bir SKP’de 130 gram bakır kullanıyorken adam 80 gram bakır kullanıyor. Bizim bu sorunlarla başa çıkmamız çok zor. Bunun için ilgili bakanlığın bu konunun üzerine gidip standart dışı ürün üreten firmalara caydırıcı cezalar vermesi gerekiyor.