LED Aydınlatmayla İlgili En Yaygın Sorunlar
5.7.2024
Delight Led Aydınlatma Sistemleri Genel Müdürü Turgay Pekgirgin
LED Aydınlatmayla İlgili En Yaygın Sorunlar
Kurulumdan önce daima LED ampullerin ve bağlantı parçaları gibi diğer ekipmanların birbiriyle uyumlu olduğundan emin olunmalıdır.
Aydınlatma devresindeki zayıf kablolama veya gevşek bağlantılar, yetersiz elektrik akışına neden olabilir. Bu, titreyen ışıklara, uğultu/uğultu sesine, yanlış parlaklığa veya kararmaya neden olan uygunsuz voltaj seviyelerine yol açacaktır.
Arızalı sürücülerle ilgili sorunları önlemek için doğru watt değerini kullanın ve aşırı ısınmaya karşı koruma için yeterli ısı emici çözümlerinden emin olunmalıdır.
LED sisteminizden maksimum uzun ömür elde ettiğinizden emin olmak söz konusu olduğunda, düzenli bakım çok önemlidir; böylece olası sorunlar hızlı bir şekilde ele alınır ve mevcut armatürlerden rahatsız edici çıktı alınması nedeniyle zaman içinde ortaya çıkabilecek olasılıklar ortadan kaldırılır.
Çoğu zaman ortaya çıkan sorunlar sistemin kendi hatası değil, dış etkenlerdir. Örnekler yanlış kurulum veya elektrik sorunlarıdır. Bu sorunların çoğu basit bir düzeltmeyle çözülebilir.
Yaygın Kurulum Hataları
LED aydınlatma kurulumu yaparken en sık yapılan hatalardan biri aydınlatma armatürünün güç kaynağına doğru şekilde bağlanmamasıdır. LED armatürlerin güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak için öncelikle kablolar kontrol edilmelidir. Ek olarak, gevşek bağlantılar LED ışığının titremesine veya tamamen çalışmasının durmasına neden olabilir. Bir aydınlatma armatürü için yanlış sürücünün kullanılması da performans sorunlarına yol açabilir; çok yüksek veya düşük voltajlı sürücüler LED'in çıkışını etkileyecektir. Kablo boyutu ve çalışma uzunluğundan kaynaklanan voltaj düşüşü de LED'leri kurarken karşılaşılan bir sorundur ancak bu sorun, yüksek kaliteli kablolama kullanılarak ve kurulum başlamadan önce yük ihtiyaçlarının değerlendirilmesiyle önlenebilir.
Aydınlatma Sistemlerinde Gevşek Elektrik Bağlantıları
Aydınlatmadaki gevşek elektrik bağlantıları, ev ve işletmelerin karşılaştığı en yaygın sorunlardan biridir. Her durumda, bu zayıf bağlantılar, aşırı voltaj düşüşleri veya ilgili kablolarda ilave akım çekilmesi nedeniyle sistem içindeki diğer bileşenlere muhtemelen zarar verecektir.
Şerit Ledlerde Gerilim Düşüşü
LED ışıkları takarken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da performanslarını etkileyen voltaj düşüşleridir. Uzun kablolar aracılığıyla bir driver’dan çok fazla güç çekiliyorsa, mesafe içindeki voltaj kayıpları nedeniyle titreme ve yetersiz parlaklık çıkışı sorunlarına yol açabilir; bu, daha uzun devrelerde birden fazla armatür bağlandığında kolayca meydana gelebilir. Çok fazla LED şeridi veya ışığı birbirine zincirleme bağlamak, buna neden olduğunu gördüğümüz yaygın bir sorundur. Şeritler için ambalaj genellikle bunları ne kadar süreyle güvenli bir şekilde çalıştırabileceğinizi size söyleyecektir.
Aydınlatmanız İçin Yanlış Led Sürücüsünü Kullanmak
Işıklarınız için yanlış LED sürücüsünün kullanılması birçok elektrik sorununa neden olabilir. Yanlış takılan veya uyumsuz sürücüler, yetersiz voltaj beslemesine, yetersiz güce ve daha kısa ışık performans sürelerine neden olabilir. Bu, aydınlatmanın mevcut akışındaki dalgalanmalar ve dengesizlikler nedeniyle sonuçta titremeye veya uğultuya yol açacaktır. Ayrıca yanlış kablolama, soketler arasında boşluklar oluşturabilir, bu da güvenliği daha da azaltır ve LED ışıkların zayıf çalışmasına ve zamanla arızalanmaya daha yatkın olmasına neden olur. Tüm bunlar, aydınlatma performansının kalitesinin yanı sıra genel ömrünü de önemli ölçüde azaltır; bu da, gereksiz derecede pahalı ampulleri normalden daha sık stoklamak zorunda kalabileceğiniz anlamına gelir! Bu nedenle, yalnızca yatırımınızı korumak için değil aynı zamanda LED ışıklarınızın optimum işlevselliğini sağlamak için uyumlu sürücülerin kullanılması önemlidir.
Performansı Etkileyen Gerilim Düşümü
LED kontrolörler söz konusu olduğunda voltaj düşüşü giderek daha tanıdık bir sorundur. Bir LED şeridindeki voltaj düşüşü, çok düşük bir voltaj kaynağına sahip olmaktan kaynaklanır, bu da esas olarak ışıkların loş bir şekilde yanmasına ve o kadar verimli olmamasına neden olur.
Zamanla aşırı voltaj düşüşleri, bir kaynak tarafından sağlanan enerjiyi azaltarak LED ışıklarda parlaklığın azalmasına neden olabilir. Bu potansiyel olarak verimliliğin azalmasına ve güç tüketiminin artmasına neden olabilir. Bunun nedeni, daha yüksek dirençlerle daha düşük voltajlarda daha fazla akım çekmeye çalışarak performansı düşürmesidir.
Karmaşık Elektrik Devresinden Kaynaklanan Komplikasyonlar
LED aydınlatma, genellikle karmaşık ve ayrıntılı elektrik kabloları nedeniyle karmaşık olabilir. Eğer sistem doğru kurulmamışsa ışıkların titremesi, kararması, sık sık elektrik kesintisi gibi her türlü soruna neden olabilir.
Ayrıca panelde aşırı yüklenme olasılığı daha yüksektir. Bu aşırı yüklenmeler genellikle hassas devrelerden geçen güç dalgalanmalarından veya kullanılan sigortaların belirli bağlantılar için doğru değerlerde olmamasından kaynaklanır.
Güç dalgalanmaları genellikle arızalı cihazlar, binanın belirli alanlarındaki zayıf kablolama, hasarlı elektrik hatları veya yıldırım çarpması nedeniyle meydana gelir. Doğru önlemleri almazsak bu tür dalgalanmalar LED ışıklara zarar verebilir. Işıkların zarar görmesini önlemek için bunlara karşı korunmak çok önemlidir.
Verimsiz Işık Emisyonu
Çoğu zaman, LED ışıklar verimsiz bir şekilde üretilir veya kullanılır, bu da enerji israfına ve ışıkların ömrünün kısalmasına neden olur. Kullanılan ampuller genellikle ucuz aydınlatma ürünlerinde bulunan kalitesiz LED çiplerin lümen çıkışının düşük olması nedeniyle yeterli ışık yaymayabilir. Lens ve reflektör gibi kalitesiz parçalar da ışığı engelleyerek verimliliği düşürebilir. Ayrıca LED sürücüsü veya voltaj çıkışı uyumsuzsa LED sisteminin düzgün çalışması için yeterli güç olmayabilir. Bu, diğer sorunlarla birlikte LED lambalarımızın etkinliğini azaltabilir. Bu aynı zamanda normal elektrik faturalarının yanı sıra ekstra, beklenmedik bakım maliyetlerine de yol açar.
Aşırı Parlaklıkla İlgili Sorunlar
LED aydınlatmada en sık karşılaşılan sorunlardan biri aşırı parlaklıktır. Uygunsuz derecede parlak bir ışık, düzgün görmeyi zorlaştıran parlama oluşturduğundan rahatsız edici olabilir.
Çok fazla parlaklık aynı zamanda hoş olmayan bir görsel etkiye de neden olur ve çok sert bir aydınlatma ortamına neden olur.
Yapay aydınlatmadan kaynaklanan mavi ışığa, özellikle de beyaz LED'lerin yaydığı yoğun mavi dalga boylarına maruz kalmak risk oluşturabilir. Hem uyku kalitesini hem de göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Düşük Renksel Geriverim İndeksi
Bazı LED aydınlatma türleri, renksel geriverimin kalitesini etkileyen düşük Renksel Geriverim İndeksi (CRI) dahil olmak üzere çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilir. Renklerin doğal ışıkla karşılaştırıldığında ne kadar doğru temsil edildiğini ölçmek için 0'dan 100'e kadar bir ölçekte bir CRI derecesi kullanılır.
Daha düşük CRI derecesine sahip LED'ler, bazı renklerin LED aydınlatma altında doğal görünmeyebileceği veya daha az canlı tonlara sahip olabileceği anlamına gelir. Bu, özellikle teşhis ve tedavi için doğru renk gösteriminin önemli olduğu sağlık tesislerinde karşılaşılan bir sorundur.
Işık seçerken herkesin düşük CRI derecesinin etkilerini düşünmesi gerekir. Bu derecelendirme önemlidir çünkü bize ışığın renkleri ne kadar gerçekçi gösterdiğini anlatır. Bu sadece evlerimizin güzel görünmesi ve enerji tasarrufu açısından değil, hastane gibi yerlerde de çok önemlidir. Tıbbi bakım alanlarında doğru renklere sahip olmak, hastalıkların ve diğer tıbbi ihtiyaçların belirlenmesine yardımcı olabilir.
Ne yazık ki, CRI'yi artırmanın tek yolu LED'leri değiştirmektir; ister ampul olsun ister tüm armatür. Çoğu ayar için 82 veya daha yüksek bir renksel geriverim indeksi yeterlidir ve 80'in altındaki değerler ortalamanın altındadır.
Loş Işık Çıkışı Sorunları
LED aydınlatmada karşılaşılan en yaygın sorunlardan biri loş LED ışık çıkışıdır. Bu sorunun birkaç nedeni olabilir. Bunun bir nedeni, zayıf piller veya yeterli güç sağlamayan eski kablolar olabilir. Diğer bir neden ise eski veya ışıklarla iyi çalışmayan dimmerler olabilir. Veya açıkça söylemek gerekirse, bazı LED ışıklar tasarım gereği yetersiz lümen çıkışı üretir.
Bu sorunu önlemek için, kurulumdan önce yeterli voltajın sağlandığından emin olmak amacıyla tüm LED'lerin güç kaynağını kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, bir LED aydınlatma armatürünün karartma özelliklerine sahip olması durumunda hem lambanın hem de sürücünün kısılabilir uyumlu olduğundan emin olun.
Son olarak, geleneksel akkor ampullerden daha yüksek lümen üreten yüksek kaliteli LED ışıklar arayın, böylece enerji tasarruflu anahtarlar yaparken aydınlatmada herhangi bir azalma olmaz.
Yanıp Sönüyor Ve Sonra Kapanıyor: Aralıları Işık Sorunları
LED sistemlerde sık karşılaşılan bir diğer sorun ise aralıklı ışıktır. Bu, kullanım sırasında ışıkların beklenmedik bir şekilde titremeye, yanıp sönmeye ve hatta kapanmaya başladığı zamandır. Bu sorunlara genellikle gevşek kablolama veya watt değeri için yanlış yapılandırılmış bir LED sürücüsü neden olur.
Özellikle LED lambaların uyumsuz dimmer anahtarına sahip bir devreye yerleştirilmesi de titremeye neden olabilir.
Dimmer Ayarı Zorlukları
Kısılabilir LED ışıkların kullanılması, geleneksel akkor ampullerin ötesinde bazı ek hususlar gerektirir. Bu, belirli bir anahtar veya donanımla uyumluluğun test edilmesini, iyi performansın sağlanmasını ve zayıf kablolama nedeniyle meydana gelen vızıltı gürültüsünün önlenmesini içerir.
Uyumsuz LED'ler, LED lambalarda kontrol edilemeyen akımları indükleyen devre düzeyindeki etkileşimler nedeniyle ışık kaynağına ve kontrolüne önemli zararlar verebilir. En yaygın sorun, kısılamayan LED'lerin bir kısma anahtarıyla takılması durumunda ortaya çıkar. Yalnızca tam parlaklık seviyelerinde çalışacak şekilde tasarlandıkları için aniden yanabilirler veya hiç çalışmayabilirler.
Uygunsuz Işın Açısı Seçimi
Bir LED armatürü seçerken en önemli hususlardan biri ışın açısı seçimidir. Yanlış ışın açısının seçilmesi, eşit olmayan aydınlatma gibi kullanılabilirlik sorunlarına yol açabilir. Ayrıca görsel rahatsızlığa yol açabilecek parlamaya da neden olabilir.
Belirli bir alanın boyutu için çok dar bir ışın açısı kullanıldığında eşit olmayan aydınlatma meydana gelir. Bu, çok parlak alanlar ve çok loş başka noktalar yaratacaktır. Tersine, eğer ışın açısı çok geniş seçilirse bu durum parlama sorunlarına neden olabilir çünkü bazı görüş hatları diğerlerinden çok daha parlak olabilir.
Bu nedenle, ışıklarınızdan optimum performansı elde etmek için uygun boyutlu bir ışın açısı seçmek önemlidir; aynı zamanda rahatsız edici düzeyde parlaklık nedeniyle sizi bunaltmamalarını veya herhangi bir noktada karanlığa gömülmemelerini sağlamanız önemlidir.
Ultraviyole Ve Kızılötesi Işınların Emisyonu
LED aydınlatma, ultraviyole (UV) ve kızılötesi (IR) dahil olmak üzere çeşitli radyasyon üretebilir. UV ışınları kısa süreli cilt hasarına ve uzun süreli sağlık risklerine neden olabilir. Ayrıca katarakt ve pterjiyum gibi göz hastalıklarıyla da bağlantılıdır.
Bazı durumlarda, güçlü UV radyasyonuna uzun süre maruz kalmak belirli kanser türlerinin gelişme riskini bile artırır. IR radyasyonu görünmez ancak yine de büyük miktarlarda maruz kaldığında zarar verebilecek kadar güçlüdür.
UVA/UVB ampuller hem UVA hem de UVB ışınlarına sahiptir ve bunları dikkatli ve güvenli bir şekilde kullanmazsak cildimize, hayvanlarımıza, bitkilerimize ve hatta böceklerimize zarar verebilecek çok fazla enerji üretirler.
Ucuz Işık Kaynaklarında Kalite Kaygıları
Ucuz LED ışıklar genellikle kalite, performans ve kullanılabilirlikle ilgili sorunlar yaratabilir. Genel izleme deneyimini etkileyen titreme ve zayıf renksel geriverim sorunları yaşayabilirler.
Ucuz aydınlatma armatürleri ayrıca devrenin aşırı yüklenmesi veya voltaj düşüşü nedeniyle erken arızalanmaya da eğilimlidir. Ayrıca bu tür aydınlatma cihazları yüksek düzeyde ultraviyole radyasyon yayar. Bu, uzun süre maruz kaldığında insanlar için zararlı olabilir. Daha düşük fiyatlı LED'lerin daha ucuz malzemelere sahip olması muhtemeldir ve bu da zayıf ısı dağıtım yöntemlerine neden olur. Bu aşırı ısınma olasılığını artırır. Yanıp sönen veya titreyen LED'ler aynı zamanda sürücü arızasının erken bir işareti de olabilir; dolayısıyla bu konuyu da kontrol etmek önemlidir. Bu tür sorunları önlemek ve LED ampullerinizden daha güvenilir performans elde etmek için daha kaliteli ürünlere yatırım yapın. Ne ödediysen onu alırsın. Peşin olarak biraz daha yüksek bir fiyat etiketiyle gelseler bile. Uzun vadede erken arızalardan kaynaklanan değiştirme maliyetlerini azaltarak paradan tasarruf edeceksiniz!