İhracatta Barkod Uygulaması
1.4.2024
Norma Standart, Norma Sert, Rostest Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Sabri AKTEN
Barkod teknolojisi perakendecilik sektöründe yaygın ve önemli bir kullanım olarak öngörülmektedir. E-Ticarete’ de son zamanlarda artan ilgiliyi göz önünde bulundurarak, ihracat yapmak isteyen ve bu pazarda yer almak isteyen firmalara barkod uygulaması ile ilgili olarak bu sayıda sizinle birkaç detaya değinmek istedik.
Barkod Tescili hemen hemen her üründe gördüğümüz genelde dikdörtgen olan, birbirine paralel çizilmiş inceli kalınlı çizgilerden ve bu çizgilerin arasındaki boşluklardan meydana gelen, siyah çubukların oluşturduğu sembole Barkod diyoruz.
Barkod’lar sayesinde bilgisayara otomatik veri girişi hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. Günümüzde pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Barkod Tescili sadece her ülkenin kendi içerisindeki ürünlere verdiği bir numaralandırma değildir. Barkod uluslararası alanda tanımlanabilen bir kodlama biçimidir. Türk üreticisinin ürünlerinin dünyada rahat dolaşımı için barkod tescili alma zorunluğu bulunmaktadır. Barkod tescil başvurusu yapan firmalar ürettikleri malları piyasada daha kolay alıcı bulmakta ve daha kolay pazarda dolaşımını sağlayabilmektedir.
Barkod Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1.Barkod uygulaması kullanmanın faydası nedir?
Barkod, en kısa şekilde ürünün kimliğinin tanımlanmasını ve gerekli bilgileri sağlayan uygulamadır. Çünkü barkodlu ürünlerin hem reklam performansları yüksek oluyor, hem de her mecrada firamlar barkodsuz ürün göstermek istemiyorlar. Uluslararası mecrada barkod ile tanımlanmış, kimliği belirli ve legal ürünlerin reklamlarını göstermek istiyorlar.
Tüketicilerin çoğu herhangi bir pazaryeri üzerinde alışveriş yapacakları genellikle mağazanın puanlamasına, dolayısıyla güvenirliğine dikkat ederler. Ürün için barkod tanımlandığında, farklı bir ürün sayfasına gidilmesinin önünü açıyor ve bu da direkt tüketicinin mağaza ve ürün hakkındaki algısını etkiliyor.
Ancak barkod tanımlı olmayan ve farklı pazaryerinde sunulan ürünlerin güven teşkil etmediği de göz önünde bulundurulmalıdır. Doğruluğun artması ve veri giriş hızının yükselmesi ile işçilik maliyeti düşecek sistem daha ekonomik olacaktır.
2.Pazaryerlerinde barkod zorunluluğu
Pazaryerlerinin bir kısmı barkod kullanımını zorunlu tutarken, bir kısmı isteğe bağlı tutuyor.
Zorunlu olmayanların bazılarında satıcı ürünleri için kendi barkod serisini belirleyebiliyor. Fakat bu da pek sağlıklı bir yöntem olmuyor çünkü herhangi bir numara kullanıldığında, aynı ürünü satan birden fazla mağaza olacağı için yanlış ürüne gidilebiliyor.
3.İthalat ve ihracatta GTIN
GTIN, coğrafyaya göre farklılık gösteren türlerin genel adı. GTIN ve türlerini detaylandıracak olursak;
ISBN: Dünya genelinde kullanılmaktadır.
UPC: Kuzey Amerika Bölgesinde kullanılmaktadır.
EAN: Kuzey Amerika dışında kullanılmaktadır.
İthal ve ihraç edilen ürünler, GTIN numaraları üzerinden otomatik olarak tanımlanabilir. Bu sayede, uluslararası ticarette daha hızlı ve güvenilir bir süreç sağlanmış olur.