Geleceğin Kablosuz İletişim Teknolojisi

4.9.2020

Cep telefonları, kablosuz internet teknolojileri gibi radyo frekans sistemleri hayatın vazgeçilmez bir parçası olsa da bugünün cihazları radyo spektrumunu normalden iki kat fazla kullanıyor. Fakat yeni geliştirilen bir teknoloji sayesinde veri aktarım hızı ve ağ kapasitesi artabilir, güç tüketimi azaltılabilir ve hatta tüm dünyaya yayılabilecek bir ağ kurulabilecek.

Bristol Üniversitesi İletişim ve Ağ Sistemleri’nden öncü bir ekip, kendi iletimimizi bozmadan aynı kanaldan aynı anda sinyal yollayıp alabilecek ve bugünkü spektrumun yarısını kullanabilecek bir teknik geliştirdiler. Bu sistemde tek kanaldan iki yönlü iletişim kurulabildiğinden spektrum da yarıya düşüyor.

Doktora öğrencisi Leo Laughlin ve mühendislik öğrencisi, Prof. Mark Beach ve Dr. Kevin Morris’in gözetiminde ve Endüstriyel mentör Dr John Haine’ün yardımlarıyla eşsiz bir full dubleks alıcı verici mimarisi tasarlayarak üretti. Bu teknoloji elektrik yükü balans izolasyonu ve aktif radyo frekans engellemesi teknolojilerini birleştiriyor. Bu prototip interferansı 100 milyon faktörün üzerinde baskılayabiliyor. Düşük maliyetli, küçük form faktör teknolojileri kullanarak ,telefonlara ve tabletlere iyi adapte olabiliyor.

Radyo tasarımındaki bu önemli gelişmenin pek çok yararı olabilir. Bu sayede Wi-Fi sistemlerinden erişim noktası sayısı ikiye katlanarak, veri aktarım oranları arttırılabilir. Full-dupleks operasyon sayesinde, cep telefonu veri kapasiteleri ve hızları arttırılabilir ve daha az baz istasyonuna ihtiyaç duyulabilir. Böylece çevreye daha duyarlı sistemler kurulabilir.

5G mobil iletişim ağındaki evrimsel değişimin bir parçası olarak, bu araştırma 3G ve 4G radyo(telsiz) ağıyla oldukça alakalıdır. Biliyoruz ki, cep telefonları telsiz teknolojisine benzer şekilde çalışıyor. Dünyada farklı mobil bantlar kullanıldığından her telefon her bölgede çalışmayabiliyor. Fakat bu yeni teknoloji sayesinde tüm dünyada kullanılabilecek tek bir bant olabilecek. Bu sayede tüm dünyaya yayılan bir 4G ağı kurularak maliyetler düşürülebilecek.