1996 yılında Musa Arslan ve Hamza Arslan kardeşler tarafından Karaköy’de kurulan üretimini gerçekleştirdiği kaliteli elektrik ve aydınlatma ürünleri ile sektöründe öncü olmayı başaran ve dünyanın 20’den fazla ülkesine ihracat yapan Arslanlar Elektrik’in İhracat Direktörü Mustafa Arslan ile üretimlerini, sektörü ve Arslanlar Elektrik’in Enerji yatırımlarını konuştuk.
Mustafa bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Merhabalar. Ben Arslanlar Elektrik’in kurucularından Musa Arslan’ın en küçük oğlu Mustafa Arslan. Şu anda Arslanlar Elektrik’in ihracat departmanından sorumluyum. Şirketimizin ihracat ve dış ticaret işleriyle ilgileniyorum. Ayrıca ihracat ekibimizin yönetimini ve operasyonel süreçlerini de yürütüyorum. Aktif olarak 2020 yılından beri buradayım. Pandeminin başlamasıyla birlikte üniversite eğitimime online olarak devam ederken, bu süreçte şirkete katıldım. Önceden de firmamız ihracat yapıyordu fakat son senelerde ihracata yoğunlaşmamız üzerine şu anda eskisine nazaran daha fazla ihracat yapan bir firma haline gelmeyi başardık.
Birazda Arslanlar Elektrik’ten bahsedelim. Ne zaman kuruldu ve hangi ürünleri üretiyor?
Arslanlar Elektrik, 1996 yılında Musa Arslan ve Hamza Arslan kardeşler tarafından Karaköy’de kuruldu. İlk başta al-sat şeklinde sektöre giriş yaptık. 2001 yılında ise ilk üretimimizi, plastik bir glop armatürle gerçekleştirdik. Zamanla ürün çeşitliliğimizi artırdık ve günümüzde birçok kategoride 200 kalemden fazla ürün üretmekteyiz.
Ürün çeşitlerinizden bahseder misiniz?
Bizim öne çıkan ürünlerimiz arasında sigorta kutuları, grup prizler, ABS panolar, kasa buatlar, termoplastik buatlar ve aydınlatma armatürleri var. Ürettiğimiz ürünlerimizin piyasadaki benzerlerinden farklı olarak kendine has özellikleri var. Mesela sigorta kutularımızda bulunan özel kilitli mekanizma, müşterilerden çok olumlu geri dönüşler alıyor. Arslanlar Elektrik-ARS deyince özellikle plastik aydınlatma armatürleri ve elektrik malzemeleri konusunda müşterilerin aklına ilk gelen kalite oluyor. Ayrıca, ürünlerimizin tasarımına büyük önem veriyoruz ve sürekli kalite arayışı içerisindeyiz. Kurulduğumuz günden beri üretimde çok titiz davrandığımız ve hep kaliteyi ön plana çıkardığımız için şimdiye kadar ürettiğimiz ürünlerle ilgili olumsuz geri dönüşlerle karşılaşmadık. Kısacası müşteriler bizi hep kalitemizle andı. Markamız oturdu. Özellikle iç piyasada Türkiye’nin her yerinde çok aktifiz. Kısaca size grup prizlerimizden de bahsetmek istiyorum. Grup prizlerimizde faydalı model patentine sahibiz ayrıca grup prizlerimiz tamamen alev almaz halojen free özelliğine sahiptir ve kolay montajı ve açılır kapak özelliği ile ön plana çıkıyor.
Pazarlama stratejiniz nasıl? Dijitalleşme bu süreçte nasıl bir rol oynuyor?
Aktif bir saha pazarlama ekibimiz var. Her bölgeye satış temsilcileri gönderiyoruz. Onlar, tabletlere yüklediğimiz bir program aracılığıyla müşterilerin cari hesaplarını görebiliyor, stok bilgisi alabiliyor ve siparişlerini doğrudan görebiliyorlar. Bu özelliğimiz süreci çok daha verimli hale getiriyor.
Peki, bayilik ağınızı nasıl oluşturuyorsunuz?
Bizde aktif bir bayilik sözleşmesi yok. Müşterilerimizi bayimiz olarak görüyoruz ve onlarla ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Bu hem müşteri memnuniyetini artırıyor hem de iş ortaklarımızla uyumlu bir çalışma ortamı sağlıyor.
İhracatınız ne durumda? Şu ana kadar hangi ülkelere ihracat yaptınız?
İhracat konusunda köklü bir geçmişimiz var. Babam ve amcam zamanında, Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi bölgelere geçmişten beri ihracat yapıyorduk. Fakat iç piyasada çok daha yoğunduk. Aslında ihracata fazla yoğunlaşamamamızın nedeni işlerimizin hep yoğun oluşuydu ülkemizin içine girdiği ekonomik krizlerde bile bizim işlerimiz hep yoğundu. İç piyasadan gelen yoğun talepler bizim ihracat konusunda biraz yavaş davranmamıza neden oldu. Şu anda aktif olarak 20 ülkeye ihracat yapıyoruz ve hedeflerimiz arasında Irak ve Suriye gibi pazarlara daha fazla girmek var. Irak’ta yeniden var olmayı hedefliyoruz bu nedenle de Irak’ta sektörümüzle ilgili fuarlara katılmak için değerlendirmeler yapıyoruz. Bu arada Suriye’ye ihracata başladık ve bu ülkeye 5. Sevkiyatımızı gerçekleştirdik ve Suriye’de ARS markalı ürünler artık sevilmeye ve tanınmaya başladı. Arslanlar Elektrik şu anda Balkanlar, Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracat yapmaktadır. 2025 yılında ihracat konusunda daha saldırgan olup ihracat yaptığımız ülkelere yenilerini eklemeyi hedefliyoruz. İhracatta 2022 ve 2023 yılının cirolarını karşılaştırdığımız zaman ihracatta %106 oranında bir artış gösterdiğimizi görüyoruz. 2024 yılında dövize endeksli olarak ihracatta %10’luk bir ihracat gerçekleştirmişiz. Bu bizim açımızdan çok ciddi bir oran değil. Size bunun nedenini söylemek istiyorum. Dünya genelinde yaşanan bir takım çatışmalar var ve bu dünyanın birçok ülkesinde ekonomik krizlerin yaşanmasına neden oluyor. Bu durumdan ülke olarak bizde çok etkilendik. Özellikle 2024 yılında döviz kurunun sabit kalması ihracat yapan firmaların ihracat rakamlarının düşük kalmasında etkili oldu.
Devletin sanayicilere sağladığı destekler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Devletin sanayicilere düşük faizli hatta sıfır faizli krediler sağlaması çok önemli. Ancak biz faizli kredi kullanmamayı tercih ediyoruz. Bunun dışında devletten makine yatırımları gibi alanlarda destekleyici yaklaşımlar bekliyoruz.
Şirketinizin geleceği ile ilgili hedefleriniz nelerdir?
Az öncede belirttiğim gibi Her yıl ihracat hedefimizi artırmayı planlıyoruz. Mevcut ihracat oranımızı her yıl en az %20 artırmak istiyoruz. Bunu yaparken de iç piyasadaki yoğunluğumuzdan ödün vermeden hatta yoğunluğumuzu arttıracak şekilde çalışıyoruz. Üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğimizi her geçen gün arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Arslanlar Elektrik olarak büyüyemediğimiz her günü zarar olarak görmekteyiz. Hedefimiz her zaman zirvedir. Ülke ve dünya pazarındaki üreticileri arasında ilk ve sürekli tercih edilen bir marka olmak firma olarak tek hedefimizdir.
Az önce yatırımlarınız olduğunu söylediniz. Bize bu yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim şimdiye kadar yaptığımız yatırımların en büyüğü içinde bulunduğumuz 24.000 m2 lik bu üretim tesisi. 2011 yılında babam Musa Arslan ve amcam Hamza Arslan tarafından üretim tesisimizin arsası satın alındı. 2015 yılında hafriyatı alınmaya başladı. 2016 yılında temeller atıldı ve 2018 yılının Temmuz ayında biz buraya taşındık. Biz böyle bir yerde kiracı olsaydık bugünün ekonomik şartlarında herkesin zorlandığı gibi bizde zorlanırdık. Çok şükür Allah bize bu yatırımları yapma fırsatı verdi.
Bunun dışında Sivas’ta 1 Mega volt kapasiteli Güneş enerjisi santrali kurduk bu yatırımı Sivas’ta yapmamızın en büyük nedenlerinden birisi Sivas’ın güneş ışınlarını en iyi açı ile alan şehirlerden biri olması ikincisi ise Sivas’ın memleketimiz olması. Biz İstanbul’daki fabrikamızın elektrik ihtiyacını Sivas’taki GES yatırımımızdan karşılıyoruz ve ürettiğimiz fazla enerjiyi devlete satıyoruz. Ayrıca, elektrikli araçlara geçiş yapıyoruz. Bu nedenle fabrikamızın bahçesine 200 kVA’lık bir hızlı şarj istasyonu kurduk. Şirket araçlarımızı da yavaş yavaş değiştirmeye başladık. Şu anda üç binek aracımızı elektrikliye çevirdik. Bir tane de panelvan aracımızı elektrikliye çevirdik. Full elektrikli panelvanımız ile İstanbul içi ürün dağıtmalarını yapıyoruz. Araçlarımızı elektrikliye çevirmemiz yakıt maliyetlerimizi çok azalttı çünkü biz güneş enerjisi santralimiz sayesinde elektriğe de bir ücret ödemiyoruz. Bu yatırımlar, maliyetlerimizi düşürmemize ve çevre dostu bir yaklaşım benimsememize yardımcı oluyor. Arslanlar Elektrik olarak yaptığımız bu akıllı yatırımlar sayesinde ülkemizde yaşanan ekonomik krizlerden çok fazla etkilenmeden yolumuza devam ediyoruz.
Son olarak, eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Yeniliklere açık olmak ve teknolojiyi takip etmek bizim için çok önemli. Sürekli gelişmeye ve büyümeye odaklanıyoruz. Bu süreçte destek veren tüm müşterilerimize teşekkür ederim. Bu arada bizi ön plana çıkaran özelliklerimizden bir tanesi de stoklu çalışmamız. Bugün bize sipariş veren bir müşteri o hafta içerisinde siparişini kesinlikle alıyor. Birazda İç piyasaya mal dağıtımından bahsetmek istiyorum. Bizim bölge tırlarımız oluyor.
Mesela İzmir bölgesinde İzmir’deki satış ekibimiz siparişleri müşterilerden topluyor. Biz buradan belli bir merkeze nakliye tutup bazı müşterilerin kapısına kadar, bazı müşterilerin çok yakınına kadar siparişleri gönderiyoruz. Bazen tek firma içinde tır çıkabiliyor. Bu sayede hem müşterilerimize nakliye ödetmiyoruz hem de tırla birlikte kendi elemanımızı gönderiyoruz ve bizzat mal dağıtımını kendisi yapıyor ve bu şekilde de hataların önüne geçmiş oluyoruz.
Mustafa Bey, vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını dilerim.
Ben teşekkür ederim. Görüşmek üzere. Sektörümüze derginiz aracılığı ile selamlarımı iletiyorum.