Kaplan Trafo Gönül Verdiği Enerji Sektöründe 50 Yıldır Hiç Durmadan Çalışmaya Devam Ediyor

12.12.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Kaplan Trafo, Kaplan Trafo Gönül Verdiği Enerji Sektöründe 50 Yıldır Hiç Durmadan Çalışmaya Devam Ediyor

50 Yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip olan Kaplan Trafo Enerji’ye üretimleri ve enerji sektörü ile alakalı sorular yönelttik. İşte tüm detayları ile enerji sektörü ve Kaplan Trafo;

Enerji sektöründeki çalışmalarınızı öğrenmek istiyoruz. Özellikle sektörü nasıl görüyorsunuz ve hassasiyetleriniz neler? Çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?

1972 yılında kurulan kurumsal bir firmayız. Markamız ismimizle aynı ”KAPLAN TRAFO ENERJİ“.

Kurumsal bir yönetim ve üretim şeklimiz olmasına karşın aslında bir aile şirketiyiz. İşletmelerimizden en büyük ölçekli olanı ”KAPLAN TRAFO ENERJİ“ dir.

Bu yıl enerji sektöründeki ellinci yılını dostlarıyla, müşterileriyle ve çalışanlarıyla kutlamaktadır. 2004 yılında çağdaş yönetim sistemleri ile profesyonel ve kurumsal bir yapıya ulaşmıştır. 2010 yılında ve 2016 yılında aşamalı otomasyona geçerek üretimde beklenen ivmesine ulaşmıştır. 2020 yılında müşteri odaklı üretim etkinlikleriyle kulvarda başarılı birçok projeye imza atmıştır. 2022 yılında yeni fabrikasına geçerek bir dünya markası olarak yoluna devam etmektedir. Bugün 44 ülkeye direkt satışıyla Kaplan Trafo Enerji bir dünya markasıdır.

KAPLAN TRAFO ENERJİ; trafo üretiminde mevcut yasal düzenlemelerle insan kaynakları yönetim sistemini oluşturmak, uygulamak, geliştirmek ve sürekliliğini sağlamak için gerekli ortamları hazırlamaktadır.

Yeteneklerinizi geliştirmek için, teknik ve yönetimsel eğitimler, bilgi paylaşımları, insan kaynakları taahhütlerimizin başında gelmektedir. Beyaz yakalı personelin bu konudaki yeterliliği gerçekten çok önemlidir. Çünkü bu, sektördeki gücünüzün önemli bir yüzdesini oluşturmaktadır.

KAPLAN TRAFO ENERJİ olarak bizler, üretim ve sorumluluğa önem veriyoruz. Bu nedenle çalışanlarımızın kariyer planlarının belirlenmesinde aktif olabilmeleri için çalışanlarımıza huzurlu bir iş yeri, sağlam dostluklar, ekip birlikteliği ve kazançlı iş fırsatları sunmaktayız.

KAPLAN TRAFO ENERJİ olarak öncelikli kalite politikamız; katma değeri yüksek, güven veren ve müşteri memnuniyetini sağlayan ürün ve hizmetleri üretmektir. Orta gerilim ve yüksek gerilim amaçlı enerji ürünlerini hatasız şekilde tasarlamak - imal etmek ve müşteri ihtiyaçlarına gerektiği gibi cevap vermek hem şirket hem de kalite politikamızdır.

Bugün dünyanın 44 ülkesinde ürünlerimiz keyifle ve gönül rahatlığı ile kullanılmaktadır. Ürünlerimizi sattığımız uzak-yakın birçok ülkeden onlarca dost ve müşteri kazandık. Hepsi de bizim kalitemizden fiyatlarımızdan ve hizmetlerimizden memnunlar.

KAPLAN TRAFO ENERJİ; hizmetlerinin her aşamasında kalite ve kontrol hedeflerinden hiç şaşmadan doğru bildiği yolda ilerlemeye devam ediyor.

KAPLAN TRAFO ENERJİ müşteriyi tanıyarak ihtiyaçlara uygun ürün ve hizmet sunma gayreti içerisindedir.

KAPLAN TRAFO ENERJİ güçlü bir ekiptir ve bu gücü en iyi sizler bilirsiniz. Bizler her zaman diyoruz ki: “Bu gücü kullanın”

Sektörümüzde hayal gücü ifadesi biraz farklı geldi bu ifadeyi biraz daha açabilir misiniz?

Hayal gücü, ekip gücü, bilgi gücü ve üretim gücü bizim kurumsal olarak enerjimizi yönlendirdiğimiz başlıklar. Ben size bu dört olguydu anlatayım.

Havadan sudan değil de bilim sınırlarında hayal kurmak ne kadar hoş bir duygu…  Özellikle hayal gücü; sektörün esasında ticari bir etkinlik dışında bilimsel bir uğraş olduğunu vurgulamak istediğimiz bir durum. Bilim o kadar sonsuz bir yapı ki içinde kayboluyorsunuz. Bizce bilimin ışığında insan yararına yeni ürünler keşfetmek ve bunları günümüze uyarlamak ne kadar önemli bir amaç olurdu değil mi?

Ekip gücü ise bambaşka bir değer. Ekibiniz güçlü olacak. Günlük haftalık ya da aylık performanslarımızın üretimle koordinasyonu olarak artması ya da eksilmesi ekip gücünüze bağlıdır. Sektörde kalıcı izler mi bırakmak istiyorsunuz ekibiniz güçlü olmalı bu bir kural sanki…

Biraz önce bu sebeple personel yönetimi ve İK’dan bahsettim. Çünkü günlük rutinde 10 ürün çıkartabiliyorken ekibiniz güçlü ve nitelikli ise bu sayıyı 20 ye ve daha fazlaya çıkartabilirsiniz. Her şey ekibin gücüne bağlı. Boyahanede, bobin sarmada ya da nüvede 15-20 yıllık emektarlarımız var. Bu kapsamda bir projemizden de kısaca bahsetmek istiyorum.

Ekip çalışması ve entelektüel proje yönetimi:

KAPLAN TRAFO ENERJİ; katıldığı yurt dışı ve yurt içi fuarlar, kongreler kurslar, sempozyumlar ve toplamda marketing çalışmaları kapsamında 2021 yılında yönettiği projelerde yüksek performans göstermiş ve müşteri ilişkilerinde uzun ve kısa vadede oldukça verimli sonuçlar almıştır.

Özellikle yurt dışında üstlendiği projelerin tüm yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmiş gerek vizyonu gerekse zengin ürün koleksiyonuyla etkili ve yüksek kalibrasyonlu projelere imza atmıştır. Amerika kıtasında Peru’dan Afrika kıtasında Fas, Tunus, Cezayir, Yakın Asya’dan Türki Cumhuriyetler, Uzak Asya’dan Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam’a kadar; Avrupa Kıtasında Balkanlara kadar birçok ülkedeki enerji kuruluşuna ulaşmıştır. Her türlü tundrada ürün yönetimini, entelektüel proje vizyonunu ve bilgisini müşterileriyle paylaşmış insan sağlığının iyileştirilmesi bağlamında evrensel çalışmalar yapmıştır. KAPLAN TRAFO ENERJİ; proje yönetiminde esneklik, hassasiyet, bilgi ve tecrübe paylaşımının odaklandığı noktadadır.

Bilgi gücü bizim olmazsa olmaz kriterimizdir. Öncelikle bilgi birikimini ve bilgiyi paylaşma düsturunu tüm çalışanlarımızla benimsemiş durumdayız. Yeni modern ve çağdaş üretim yaklaşımlarını aynen olduğu gibi kabul ediyoruz. 50 yıllık bir bilgi birikiminin gücünü düşünebiliyor musunuz? Bu bizim birikimimiz bir de bilimin getirdiği birikimler var bunların hepsinin yoğrulduğu bir potayı tasavvur edin. Yani karşınızda müthiş bir güç var ve o güç orada duruyor. Gidip almak gerek.

Geldik üretim gücüne… Üretim gücü biraz önce saydığımız enerjinin ortak paydası gibi… Üretiminiz güçlü olacak. Yeni ve gelişmiş üretim bandına ve makinelerine sahip olmanız gerek. Saat gibi çalışan bir kurumsal bir iskeletiniz olacak ki üretim gücünüz yüksek performansla iş görsün. Dünya ile entegre olmanız gerek. Dünyadan haberiniz olması gerek. Fuarlara özellikle yurtdışı fuarlara düzenli olarak gitmek ve gerek ki dünyadan haberiniz olsun.

Fabrikanızı gezerken atıklarınız ile ilgili ya da temiz çevre ile ilgi hassasiyetleriniz olduğu gördüm kısaca çevre duyarlılığınızdan bahsedebilir misiniz?

Doğal olarak üretim atıkları fazla olan bir sektörde çalışıyoruz. Siz ve çalışanlarınız bu konuda duyarlı olmazsa bu işin sonu bir felaket olur.  Özellikle atık yağlar ve metal atıklarının disipline edilmesi ve buna göre bir sistemin kullanılması şart. Biz bıraktığımız karbon izini dikkatle kontrol ediyoruz. Üretim müdürlerimizde bu hassasiyete azami sahip olduklarını görüyoruz ve sonuçtan çok umutluyuz.

Çevre politikamız:

Doğruluğu kanıtlanmış kalıcı çevre politikaları ile geleceğe merhaba...

KAPLAN TRAFO ENERJİ; üretimi sırasında oluşan atıkların öncelikli olarak kaynağında azaltılmasını ve ayrıştırılmasını, geri dönüşüme kazandırılmasını ve en uygun yöntemlerle bertaraf edilmesini çevre politikasının temeli kabul eder ve bu politikadan asla vaz geçmez.

Çalışanlarını ve tedarikçilerini çevrenin korunması konusunda bilinçlendirmek amacıyla eğitim faaliyetleri düzenlemeyi, çevre üzerindeki olası etkileri kontrol altında tutmayı ve en aza indirmek için uygun teknoloji kullanır. Çevresel kirliliği önlemek amacıyla; üretiminin her aşamasında ve yürüttüğü tüm faaliyetlerde sürekli iyileştirmeyi, doğal kaynakların bilinçli kullanımını ve bu konudaki tüm yasalara koşulsuz uymayı taahhüt eder. Çünkü çevre kirliğinin doğadaki ve insanlar üzerindeki yok ediş gücü her geçen gün biraz daha önem kazanmaktadır.

Fabrikanızdaki bölümleri kısaca tanıyabilir miyiz?

Memnuniyetle kısa kısa anlatayım:

Gelişmiş İmalat Yönetimi: Kaplan Trafo-Enerji “Gelişmiş Üretim Prosesleri” ile arz ve talep dengesinde hem yurt içi hem de yurt dışı taleplerle üretim hızı konusunda bir köprü kurmuştur. Sektörde az rastlanan geniş bir üretim bandına sahiptir. Yoğun bir üretim takvimine sahip olan KAPLAN TRAFO-ENERJİ özel üretim trafolar hariç birçok ürün ve konfigürasyonda stoklu çalışmaktadır.

Üretimin her aşaması kontrol ve hassas malzeme seçimi yapılmaktadır. Özellikle yurt dışı üretimde, o ülkenin üretim şartlarına tam uyumluluk ve bağlılık gösterilir. Üretim tamamen bilgisayar destekli ve kontrollüdür.

Tasarım ve İmalata Hazırlık: Üretimin başlaması için gerekli donanımın belirlenmesi ve malzeme seçiminin yapıldığı bir bölümdür. Bu bölümde dört elektik - elektronik mühendisi görev yapmaktadır. Bu ekibimiz aynı zamanda iş akışını da kontrol ederek teknik süreçleri takip eder. Üretim ve tasarıma yönelik bilgi teknolojilerinin yardımı ile dijital ortamda ürün tasarımı biter ve müşteri onayına sunulur.

Yurt dışı siparişlerde alıcı istekleri dikkatle takip edilir ve üretime bu şekilde geçilir. Üretim prosesleri ürünün özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

Projelendirme, Satın Alma ve Tedarik Havuzu: Bu bölümümüz anahtar teslim büyük projelere görev yapar. Özellikle yurt içi ve yurt dışı malzeme temini, malzemenin yeterli ve doğru özelliklerde olup olmadığı gibi detay konuları irdeleyip projelendirir. Projelendirmenin bir başka görevi de ürünler üzerindeki değişkenlerin düzenlemesini yapmaktır. Birçok konuda sektörü en yakından takip edip uygulamaları yapan önemli bir bölümümüzdür.

Ürün kalitesi dünya tarafından bilinen ve kanıtlanmış markalarla çalışılır. Kaliteyi bozacak, değiştirecek ya da etkileyecek bir başka marka veya firma ile çalışılmaz.

Dış Ticaret ve Kambiyo: Bu bölümümüz “Projelendirme, Satın Alma ve Tedarik Havuzu” bölümümüzle senkronize olmuştur. Dış ticarette oluşabilecek tüm değişkenleri sorumluluğu bu bölümdedir. Dış ticaret konuları asıl çalışma alanları olmasına karşın gümrükleme, bankalarla ilişkiler, sigortalama ve daha birçok konuda soluksuz çalışan bir bölümdür. Güney Afrika, Türkçe konuşan ülkeler ve Arapça konuşan birçok ülkeye direkt ve bayiler aracılığı ile satış bu bölümümüzce gerçekleştirilir.

Yurt İçi Pazarlama ve Tanıtım: Yurt içi pazarda söz sahibi olmak kolay değildir. Hem kapital hem de bilgi olarak gerçekten tatminkâr olmalısınız. Yurt içi pazarda Kaplan Trafo 50 yılı aşkın bir süreden beri en doğru hizmeti verme çabasındadır. Kalitesi ve yolu bellidir. Durum böyle olunca Kaplan Trafo Enerji yurt içi pazarda daima doğru kararlar vermenize yardımcı olur.

Bayi ve alt bayi konseptinde çalışır. Yaygın bir satış ağına sahip olan Kaplan Trafo markasının ayrıcalıklarını Türkiye’nin her köşesinde yaşar ve yaşatır. Periyodik müşteri ziyaretleri ile daima markayı ve ürünlerimizi canlı tutar. Ayrıca özel üretim gerektiren birçok sorun bu bölümde çözülür.

Teknik Servis: Teknik Servisimiz uzman bir ekiple aralıksız hizmet verip, 7/24 hizmet esasına göre çalışır. Servis teknisyeni, elektronik, mekanik aksamı bulunan trafoların kurulumunu, tamirini veya rutin bakımını yapar. Yerinde ya da fabrikamızda çalışmalarını sürdürür. Ekibimiz şu an sadece Türkiye sınırları içinde çalışmaktadır. Her tür coğrafi koşulda çalışmaya alışık olan bu ekibimiz çalışkan ve bilgili teknisyenlerden oluşmaktadır.

• Sürdürülebilir hizmet anlayışı,

• Müşteri memnuniyeti odaklı,

• Yenilikçi hizmet ve samimi hizmet anlayışı ile; güvenilir ve hızlı bir teknik servis hizmeti ile sizler için çalışan bir işletmeyiz.

Üretimde Kaynak Bölümü: Kaplan Trafo üretimini yaptığı trafolarda özel kaynak sistemleri ve teknolojileri kullanmaktadır. Bu bölümümüzde ürün fiziki yapısı büyük oranda tamamlanmıştır. Kaynak yapılacak ürün bu bölümde toplanır ve kaba olarak bu bölümde oluşturulur.

Üretimde Nüve: Bütün nüveler, her iki tarafında yalıtılmış, soğuk çekilmiş ve kristalleri yönlendirilmiş, düşük kayıplı saclardan yapılmaktadır. Nüvenin bacak ve boyundurukları dairesel kesitli olup, üst üste dizilen saclar ile elde edilir. Sacın kesme açıları 45ºdir. Silisli sacların kalınlıkları 0,23 mm; 0,27 mm ve 0,30 mm dir. Nüve montajı, boyunduruk saclarına çelik klempler ile yeterli baskı uygulanarak yapılmaktadır. Nüve montajı tamamlandığında, dik pozisyona getirilmektedir.

Üretimde Boya Bölümü (Yüzey Koruması): Kazan, kapak ve yağ genleşme deposu yüzeyi, pas ve çeşitli kirliliklerden çelik granüllerle, kumlanarak temizlenmektedir. Yüzey temizliği, İsveç Standartlına göre Sa 2 1/2 yüzey kalitesine göre yapılmaktadır. Kazan, kapak ve yağ genleşme deposu iç yüzeyleri, sıcak transformatör yağına dayanıklı boya veya vernik ile dış yüzeylerinde, epoksi bazlı, çift bileşenli boya ile boyanır.

Standart boya rengimiz, RAL 7033, standart boya kalınlığımız 140u.m’dir. Diğer boya, renk ve kalınlıkları müşteri isteğine bağlı olarak opsiyoneldir. Sıcak daldırma galvanizli kazan, kapak ve yağ genleşme deposu imalatında üretimimiz dahilindedir.

Şu ana kadar anlattığımız fabrikamızın bölümleriydi dilerseniz bu bölümleri anlatmaya daha sonra devam edelim şimdi ise size şu soruyu yöneltmek istiyoruz.

Sizi sektörde diğer firmalardan ayıran özellikleriniz nelerdir, firma olarak farkınızı nasıl ifade edersiniz?

Evet bu soru için teşekkürler… Sektörde bu kadar çok bilinmemizin ve tercih edilmemizin altında dürüstlüğümüz ve samimiyetimiz yatmaktadır. Çok değerli bir ekiple canla başla çalışıyoruz. Her arkadaşımız yardımcı olabilme ve fayda sağlayabilme enerjisi ve isteği ile çalışıyor. Ürünlerimizin satışı pazarlaması ve tanıtımı gerçekten çok uğraş isteyen çok meşakkatli bir iş. Sattığımız ürünleri kalitesi ve bilinirliliği ile kendini ispat etmiş değerler.

 

Okuyucularınıza sizin yardımınızla saygı ve güzel dileklerimizi gönderiyoruz. Esen kalınız. -Kaplan Trafo Enerji