Murat Ertan: ‘Yüzde Yüz Yerli Malı Olan Ürünlerimizin Hepsinin Tasarımı, Donanımı ve Yazılımı Bize Ait’

HomeRöportajlar

Murat Ertan: ‘Yüzde Yüz Yerli Malı Olan Ürünlerimizin Hepsinin Tasarımı, Donanımı ve Yazılımı Bize Ait’

Erdal Erdeniz: ‘Kaliteli Malzeme ve Disiplin Odaklı İşçilik Anlayışımızla Sektörün Önde Gelen Firmalarından Biri Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyoruz’
Behiye Yukarıkozan: ‘Kadınlar Ellerimizi Daha Yükseğe Kaldıralım ve Konuşmaktan Çekinmeyelim’
Tolga Aksöz: ‘Uzun Vadede Bölgemizdeki Büyük Projelerin Vazgeçilmez Markası Olmayı Hedeflemekteyiz’

1991 yılında kurulan yangın algılama sistemleri konusunda ülkemizde faaliyete geçen ilk firmalardan birisi olan ve üretimini gerçekleştirdiği kaliteli yangın alarm sistemler, ülkemizde ve dünyanın çok sayıda ülkesinde söz sahibi olmayı başaran Eleks’in Genel Müdürü Murat ERTAN ile Eleks’i ürettikleri ürünleri ve sektörü konuştuk.

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz Murat bey ve firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Trakya Üniversitesi İİBF İşletme Mezunuyum, Eleks ile 2013 tarihi itibarı ile görev alma gururunu yaşadım. 1991 yılında kurulan şirketimiz yangın algılama sistemleri faaliyetini ülkemizde ilk gerçekleştiren firmalardan biridir. Şirketin üretim süreci ile hayati konuda önem kazanan can ve mal koruması için mühim olan cihazların standartlara sahip, kaliteden yoksun olmayan ve en önemlisi kullanıcı dostu olarak arz edilmesi daim hedefimiz olmuştur. Bu hedef doğrultusunda çalışmalara başlayıp süreç olarak konvansiyonel sistemleri, elektronik söndürme sistemi ve akıllı adresli yangın algılama ve kontrol sistemlerini EN54 standartlarında üretmeyi başardık.

Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor?

Yangın algılama ve kontrol sistemleri yangınların daha oluşma sürecinde acil uyarı ile müdahale, tahliye ve kurtarma şansını tanımaktadır. Entegre çalışılan sistemler dahilinde ihbar, söndürme ve güvenlik ile koruma sistemleri ile koordineli senaryolar sağlayabilmektedir.

Yangın algılama ve kontrol sistemleri içerisinde kısaca paneller, dedektörler, modüller, ihbar butonları, görsel ve işitsel uyarı cihazları ve yazılımlar mevcuttur. Bu sistemler kanunun ve standartların da belirttiği şekillerde tüm inşaat sektöründe kullanılabilmektedir.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Üretim ile yönetim aynı binada, Ümraniye İstanbul’da bulunmaktadır. 1500 m2 alan içerisinde faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Çalışanlarımız genel olarak uzun süredir görev almaktadırlar, bu sebep ile süreç sonunda her ne kadar kurumsal bir kimlik de olsa içimizde her zaman ailevi bir destek de var olmaktadır.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?

Bizim işlerimizin temeli Ar-Ge ve Ür-Ge’ ye dayanmaktadır. %100 Yerli malı olan ürünlerimizin hepsinin tasarımı, donanımı ve yazılımı bize aittir. Ekip olarak gerekli makine ve test cihazlarına sahibiz. Yatırımımızın çoğunu ArGe ile gerçekleştirmiş olup, bunun sayesinde fevkalade kalifiye bir ArGe ekibi ile ürünlerimizi üretiyor ve güncelliyoruz.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?

İnovasyonu elde olanın daha iyileştirilmiş, geliştirilmiş yenilikçi bir yaklaşım ile sonuçlanması olarak görüyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünler EN54 serisi yapı direktifine atıf yapan ürünler. Bu ürünlerin çalışma ve performans değerleri standartlarda yazılmıştır. Bu süreç dışında standartların dışına çıkmayacak şekilde yenilikçi yaklaşımları kullanmaya çalışıyoruz. Bu tasarım olarak veya da özellik olarak ortaya çıkmaktadır.

İhracatınız var mı? Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ediyorsunuz?

Şu anda 3 kıtaya ihracatımız mevcuttur, burada ihraç ettiğimiz ürün genel olarak ağırlıklı akıllı adresli sistemler olmakla birlikte konvansiyonel ürünlerimizde tercih edilebilmektedir.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Kısa vadede art arda yaşanan uluslararası ve ulusal krizlerin negatif etkilendiği inşaat sektörünün daralttığı ülke piyasasının dışında ihracat odaklı pazarlama tekniklerini geliştirmeye çalışıyoruz. 2025 Yılı başında düzenlenen uluslararası Intersec – Dubai fuarında katılımcı olduk. Uzun vadede dünyada ileri teknoloji ürünleri üreten firmalardan biri olmak.

Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Kalite yönetim sistemi olmazsa olmaz. Üretilen ürünler; Tip1 adlandırılan ürünler ve %100 test sürecinden başarı ile geçmeleri gerekiyor. Bu kadar önemli bir ürün gamı için de kaliteden ödün vermemeye ve süreci iyi takip ile kontrol edecek bir yapımız mevcuttur.

Kalite politikamız, Müşterinin güvenliğini sağlayacak yeni teknolojik gelişmelere uygun ürünlerimizle ve nitelikli çalışan kadromuzla müşteri memnuniyetini sağlamak, daima Kaliteyi ön planda tutarak müşterilerimizin can ve mal güvenliği için erken uyarıyı sağlamak ve müşteri ihtiyaçlarını zamanında karşılamak, güvenli, standartlara ve teknolojik gelişmelere uygun, estetik görünümlü ürünleri imal etmek.

Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?

1990 Yılları ile ülkemizde üretimi de başlanan bu ürünler gelişen teknoloji, değişen uygulamalar, eklenen yeni sistemler, ihtiyaç duyulan özelliklere hitap edebilmek adına standartların izin verdiği ölçüde gelişim zorunlu olmaktadır.

Ülkemizde üretilen ürünler anlamında geri kaldığımız husus olduğuna inanmamaktayım. Lakin uygulama şekilleri ve hukuki denetim ile kontrollerin maalesef daha çok geride olduğuna inanıyorum.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Sektör olarak yaşadığımız en büyük sorunlar hukuki denetim ve kontrol eksikliği, millet olarak yangın bilinci eksikliği ile uygulamada görev alan firmaların yetkinlik sahibi olmaması olarak görüyorum.

Yasalarda binalara zorunlu uygulanacak yangın sistemlerinin belirtilmesine karşın, gerçekleşen projelerde gerekli yetki belgeleri, rutin bakım ve denetim süreçleri sağlıklı işlememektedir. Bunun neticesinde de maalesef sene başı yaşadığımız can kayıplarının olduğu otel vb. yangınların acısını yaşamaktayız.

Millet olarak da yangın bilincini çocukluktan itibaren eğitim ve tatbikatlar eşliğinde ne kadar önemli olduğunu muhakkak topluma yansıtmalıyız. Aksi takdirde uyarı, söndürme, koruma ve kurtarma sürecinde kullanılan teknik, malzeme ve teçhizatın ne kadar önemli olduğunu unutmaktayız.

Montaj sürecinde tesisatın doğru veya uygun döşenmemesi, projelerin standart dışında yerleşimi, uygun olmayan malzemelerin kullanımı maalesef sistemlerin de sağlıklı çalışmasına imkan vermemektedir.