2021 yılında %100 yerli sermaye ile alçak gerilim pano imalatına başlayan Armapan’nın kurucusu Elektrik Mühendisi Vahit ARAS ile üretimini yaptıkları alçak gerilim panolarını, gerçekleştirdikleri projeleri ve pano sektörünü konuştuk.
Firmanızı tanıyabilir miyiz? Ticari faaliyetlerine ne zaman ve hangi ürün ile başladı?
Şirketimiz 2021 yılında Ankara’da ATB İş Merkezinde %100 yerli sermaye ile alçak gerilim pano imalatına başlamıştır. Grup şirketimiz olan Arkom Enerji firmasının GES projelerinin panolarının imalatını yapmak amacı ile kurulan şirketimiz kısa sürede ürün güvenirliliği, kalitesi ve beraberinde sunmuş olduğu mühendislik hizmetiyle piyasadan gelen talepleri de karşılamaya başlamıştır.
Markanızın ürün yelpazesinde ne tür ürünler var öğrenebilir miyiz?
GES, HES, RES, JES Panoları, Otomasyon Panoları, MCC, PLC panoları, Ana ve Tali Dağıtım Panoları, Kompanzasyon Panoları imalatı yapmaktayız. Akıllı Bina, veri merkezleri başta olmak üzere tüm nitelikli pano imalatı firmamızın üretim gamında yer almaktadır.
Ürettiğiniz, ithalatını ve satışını yaptığınız ürünlerin özellikleri ve benzerlerinden farklı yanları neler?
Müşteri odaklı ve proje özelinde üretim yapmaktayız. İmalatın yanı sıra mühendislik hizmetleri ile de projeleri desteklemekteyiz. Ürünlerimizde dünyaca kabul görmüş belli başlı markaların şalt malzemeleri kullanılarak ürün güvenirliliği ve kalitesi en üst düzeye çıkarılmaktadır. Projeler şartnameleri ile birlikte incelenerek en ergonomik tasarımlar ile kaliteyi ekonomik hale getirmekteyiz. Saha montaj, yerinde revizyon ve devreye alma hizmetlerimiz ile müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı amaçlıyoruz.
Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
30 yılı aşkın pano tecrübesine sahip yönetim kadrosuyla, 1200 metrekare kapalı alanda uzman mühendis ve teknisyenlerden oluşan kadromuzla üretimimiz devam etmektedir. İlgili IEC ve diğer tüm standartlara uygun üretim, test, kabul ve devreye alma hizmetleri de yapılmaktadır.
Üretim yapıyor musunuz? Yapıyorsanız ürettiğiniz ürünleri ihraç ediyor musunuz? Ediyorsanız ağırlıklı olarak hangi ülkelere ediyorsunuz?
Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine de proje çalışmalarımız devam etmektedir. Elektrik dağıtımın olduğu her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Değişen dünya dengeleriyle birlikte hareketli pazarlarda değişkenlik göstermektedir. Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve özellikle Avrupa pazarı öncelikli iş geliştirme alanlarımızdır.
Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Kısa vadede ulaşmakta olduğumuz müşteri ağımızı açarak, mevcut üretim kapasitemizi arttırarak, uzun vadede de endüstriyel ve nitelikli ürün imalatlarına yönelerek yurtiçi ve yurt dışı pazarımızı genişletmek ve istihdamı arttırarak ülke ekonomisine kazanç sağlamayı hedeflemekteyiz.
Satışını yaptığınız ürünlerle ilgili bir sorun yaşandığında teknik destek veriyor musunuz? Ya da ürünü yenisi ile değiştiriyor musunuz?
Üretim aşamalarında yapılan ara kontroller ve üretim tamamlandıktan sonra yapılan final testler ile birlikte müşterinin talep etmesi durumunda fabrika kabul testleri de yapılarak sahaya sevk edilen ürünlerimizin montaj ve devreye alma talimatlarına uygun bir şekilde yapılması ile sahada arıza gösterme olasılıkları minimize edilmekte olup, herhangi bir sorun yaşanması durumunda öncelikle 7/24 uzaktan destek vererek sorunu gidermeye çalışıp, çözülememesi durumunda ise en kısa sürede teknik servisimizi sahaya göndererek gerekli müdahaleleri yapmaktayız. Bunun haricinde yine talep edilmesi durumunda ürünlerin kullanılacağı yerde devreye alma ve süpervizörlük hizmetleri de vermekteyiz.
Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Kaliteli ürünleri güncel teknolojiyle üretmek ve müşterilerimiz ile buluşturarak kaliteyi en uygun maliyetle müşterilerimize sunmak öncelikli hedefimizdir. Kanun, mevzuat, yönetmelikler ve standartlara uygun olarak çalışmak, zamandan tasarruf ederek dakik işler ortaya çıkarmak, beklentileri karşılayan, güven veren, sektörde öncü firma olma yolunda çalışmalarımıza devam etmek en büyük hedefimizdir. Değişime ve yeniliğe açık olup Ür-Ge çalışmalarında da başarılı güncel bir firma olmak, tüm personelimize sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı hazırlanmasının yanı sıra iş sağlığı ve iş güvenliği standartlarına uymak ve şirketimizin her biriminde birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın donanımlarını arttırmak, şirket içi ve dışı eğitimlerde koordinasyonumuzu geliştirmekle birlikte havayı, toprağı, suyu ve tüm doğal kaynakları kirletmeden, tasarruflu kullanarak, çevreyi korumak şirket politikamızdır.
Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek ister siniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?
Sektörümüz hem ülkemizde hem de dünyada sürekli gelişen ve teknolojiyi üst düzeyde kullanan ve yaratan bir sektördür. Teknik ihtiyaçların değiştiği ve tüketimlerin sürekli arttığı bir ortamdayız. Ülkemiz pano üreticileri açısından oldukça yaygın ve sektörel olarak uzmanlaşmış panocuları olan bir coğrafya. Bulunduğu coğrafi konum itibariyle de komşu ülkelere ulaşım kolaylığı olan bir alandayız. Bu lojistik artı ve mühendislik katma değeriyle öne çıkmamızı sağlayan unsurlardan bir tanesidir.
Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?
En büyük sorun olan kalifiye personel eksikliği ile birlikte yetersiz donanımlı kişilerin özellikle sahalarda teknik servis hizmeti vermesiyle ortaya çıkan olumsuz durumlar hem ekonomik açıdan yatırımcıya zarar vermekte hem de iş güvenliğini tehlikeye atarak tehlike çıkmasına sebep olmaktadır. Nihayetinde şalt sistemlerinin taşıma ve iletmesinde anahtar rol alan elektrik panoları üretiyoruz. İş güvenliği ve yangın risklerini de hesaba katarsak tüm üretimlerin mühendisliğin getirdiği teknik zorunluluklara uygun, doğru malzeme doğru tasarım ile yapılması elzemdir. Yüksek akım anahtarlama, devreye girip çıkacak araç şarj vs. anlık yükler, otomasyon ihtiyaçları sistemleri daha karmaşık hale getirmiş olup en önemli noktaya iş ve personel, kullanıcı güvenliğini ilk sıraya koymamız gerekmektedir.