Kolaboratif otomasyona geçiş artık bir seçenek değil zorunluluk
23.11.2021
"Yeşil Dünya, Teknoloji ve İhracat'ı KOBİ'ler" teması ile 6-7 Ekim 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlediği 4'üncü İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi'nin panel sponsoru Universal Robots oldu."Mavi Beyaz Robotlar (Başarı Hikayeleri)" paneline konuşmacı olarak katılan Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, KOBİ’lerin dijital dönüşümü gerçekleştirmesinde en kolay yolun cobot teknolojisi olduğunu anlattı.
Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi’nin 6-7 Ekim 2021 tarihlerinde dördüncüsünü düzenlediği 4’üncü İstanbul KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi çevrim içi olarak yapıldı. “Yeşil Dünya, Teknoloji ve İhracatçı KOBİ’ler” teması ile düzenlenen kongrenin “Mavi Beyaz Robotlar (Başarı Hikayeleri)” panelinin sponsoru Universal Robots oldu. Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök’ün konuşmacı olarak katıldığı panelde, üretim yöntemlerini dijital dönüşüme uygun şekilde değiştirmek isteyen KOBİ’lere kolaboratif robot kullanımının avantajları anlatıldı. Gök konuşmasında “KOBİ’lerin ayakta kalıp rekabet edebilmesi için kolaboratif otomasyonun artık bir seçenek değil zorunluluk olduğu giderek daha yaygın şekilde kabul görüyor. Günümüzde en uygun maliyetli, en esnek, en kolay programlanabilen ve yatırım geri dönüşü en hızlı olan teknoloji cobot teknolojisidir” dedi.
“Dönüşüm için bugün başlayın”
Dönüşüm için bugün başlayın’ mottosuyla hayata geçirdikleri kampanya ile KOBİ’leri cobot teknolojisiyle tanıştırdıklarını kaydeden Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “KOBİ’ler, cobot teknolojisinden faydalanarak üretimlerinde ihtiyaç duyulan verim artışı ve esnekliği gerçek anlamda sağlıyor. Üretimde insandan bağımsız çalışmasının yanında ihtiyaçlara uygun olarak insanlarla yan yana da çalışabilen cobot’lar, herhangi bir çalışma alanına veya mevcut sisteme kolay bir şekilde entegre edilebiliyor. Ayrıca cobot’lar, gerek yüksek üretim adetlerinde gerekse düşük üretim adetlerinde geniş yelpazedeki ürün çeşitliliğinin olduğu üretimlere uyarlanarak fark yaratıyor. Her zaman yüksek hassasiyet ve kalitede çalışan cobot’larla üretimde yüzde 500’e varan verim artışı sağlanıyor. Hızlı yatırım geri dönüşü sağlanan cobot’lar üretimde katma değer yaratıyor” dedi.
Cobot’lar yenilikçi avantajlar sunuyor
Cobot’ların öne çıkan avantajlarını vurgulayan Gök, “Cobot’lar, kolay programlama imkanı ile birlikte hafif ve kompakt yapısıyla üretimin her alanında esnek şekilde çalışabiliyor. Her eksende ±360 derece dönüş kabiliyetine sahip cobot’lar, klasik anlamda bakım gerektirmiyor ve 220V düşük enerji ihtiyacı ile geniş kapsamlı bir enerji yatırımına da ihtiyaç duymuyor. Üretimde sıkıcı, tekrarlayan ve riskli işleri çalışanlardan devralarak insan hatasını sıfıra indiriyor. Tüm parti ya da serilerde aynı kaliteyi sunarak, üretimde aynı yüksek standartlarda kesintisiz iş yapabilme imkanı sağlıyor. Böylece cobot’lar, yüksek ve istikrarlı kaliteyle birlikte hammadde, zaman ve iş gücünün etkin bir şeklide kullanılmasını garanti ediyor” şeklinde konuştu.
Universal Robots Hakkında
Merkezi Danimarka’da olan 2005’te kurulan Universal Robots; kolaboratif robot ya da cobot olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiştir. UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e, UR16e olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle CB ve e-Series olarak 2 seri mevcuttur. Universal Robots, dünyanın 50’den fazla ülkesinde kurulu 55.000 cobot ile %60 pazar payına sahiptir. Teradyne Inc.'in bir parçası olan şirketin merkezi Danimarka, Odense'de olup Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Türkiye, Çin, Hindistan, Singapur, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Meksika’da bulunan bölge ofisleri, dünya çapında yaklaşık 700+ distribütör ve sistem entegratörü ile faaliyet göstermektedir. Universal Robots'un 2019 yılı cirosu 248 milyon dolardır. Universal Robots cobot’ları metal, makine, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulamasıyla kolay ve hızlı kurulum sağlayabilen Universal Robots, ücretsiz online eğitim sunulan Universal Robots Akademi ile iş birliğine dayalı robot kavramlarını ve programlanmasını öğrenmek isteyenler için bir platform sunmaktadır. Kolay programlama, hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve uygulama, iş birliğine dayalı, herhangi bir güvenlik bariyeri olmadan insan ile beraber çalışmaya uygun yapısıyla (risk değerlendirmesine bağlıdır) kullanıcılara avantaj sağlayan Universal Robots, enerji verimliliği ve dar alanda çalışabilme özellikleriyle işletmelerin maliyetlerini azaltmaktır. Kolaboratif robotlarda standartları belirleyen Universal Robots, robot teknolojisinin Nobel’i sayılan Engelberger Ödülü’nün de sahibi olmuştur.
Ayrıntılı bilgi ve iletişim için; www.universal-robots.com