Uzmanlardan Mavi Işık Uyarısı

16.8.2020 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Mavi Işık, Doç. Dr. Göktuğ Demirci, Uzmanlardan Mavi Işık Uyarısı

Cep telefonu, bilgisayar, televizyon, ev aydınlatma araçları gibi birçok teknolojik alette yer alan mavi ışık için uzmanlardan uyarı geldi. Bu konuda Doç. Dr. Göktuğ Demirci, uykusuzluğa neden olan mavi ışık için “Yapay ışıklandırmanın fazla olduğu şehirlerde; erkeklerde prostat, kadınlar da ise meme kanserinin artmasına yol açabilir. Bilimsel veriler bunu gösteriyor” dedi.

Cep telefonu, bilgisayar, televizyon, ev aydınlatma araçları gibi birçok teknolojik alette yer alan mavi ışık için uzmanlardan uyarı geldi. Bu konuda Doç. Dr. Göktuğ Demirci, uykusuzluğa neden olan mavi ışık için “Yapay ışıklandırmanın fazla olduğu şehirlerde; erkeklerde prostat, kadınlar da ise meme kanserinin artmasına yol açabilir. Bilimsel veriler bunu gösteriyor” dedi.

Evlerde kullanılan LED televizyonlar ve aydınlatmada kullanılan mavi ışık birçok hastalığı beraberinde getirir. Gündüzleri insanların uyanık kalmasını sağlayan mavi ışıktan korunmak gerektiğini söyleyen göz hastalıkları uzmanı Göktuğ Demirci  2050 yılında dünyanın yarısının miyop, yani uzağı göremeyen olması bekleniyor” dedi.

Mavi Işık Uyku Düzenini Bozuyor

Mavi ışığın insanlar için zararlı olmadığını  gündüzleri uyanık kalmayı sağladığına dikkat çeken Doç. Dr. Göktuğ Demirci, “Çocuklarda, yapılan bir takım çalışmalarda miyobu geciktirdiği söyleniyor. Ancak uyumamızı sağlayan melatonin hormonunu durduruyor. Melatonin hormonu sıfırlandığında bizim uyku düzenimiz bozuluyor. Uyanık kalmamızı sağlayan bir ritim var ve mavi ışık aldığımızda melatonin hormonumuz sıfırlanıyor, biz bu yüzden uykumuzu iyi alamıyoruz. Asıl problem uykumuzu alamadığımızda başlıyor ve kortizon seviyemiz artıyor. Kortizon seviyemiz arttığı zaman kilo alıyoruz, depresyona giriyoruz, ‘uykumu aldım’ diyoruz ama yorgun uyanıyoruz. Bunların nedeni gece boyunca baktığımız cep telefonları, tabletler veya beyaz LED’ler. Evlerde kullanılan beyaz LED’lerde mavi ışık daha fazladır. Hâlbuki sarı LED kullanılırsa, bu mavi ışığı azaltacaktır ve bizim uykumuzu daha rahat almamızı sağlayacaktır. Mavi ışıktan geceleri korunmamız lazım” diye konuştu.