Networking

3.11.2020

Networking (çevre edinme) terimi artık dilimize iyice yerleşti. İş dünyasında ne kadar önemli olduğunu da kabul etmeyen yok. İş dünyasının her safhasında, geniş bir çevreye sahip insanlar işlerini daha hızlı halledebiliyor ve yeni girişimlere yelken açabiliyorlar.

Keith Ferrazzi'nin Never Eat Alone (Asla Yalnız Yeme) isimli kitabı networking konusunda faydalı bilgiler sunuyor bize. Bu yazımda, Ferrazzi'nin bazı tavsiyelerini paylaşacağım.

Tanışmak istediğiniz tipteki insanların üye olduğu kulüplere siz de üye olun. Bu insanlar ile beraber çalışın. Amaçlarınızı ve hedeflerinizi belirleyin. Sonra da bu hedeflere ulaşmanızda yardımcı olabilecek kişisel danışmanlar edinin. Böylece, size zamanı gelmeden gerekli bilgileri sunabilecek bir çevreniz olmuş olur.

İnsanlar ile tanışmadan önce onları iyi araştırın. İlgi alanları, hayat amaçları, tutkuları nedir öğrenin. Alanınızda sizi etkileyen ve tanışmak istediğiniz insanların listesini yapın. Onların iletişim bilgilerini bulup saygılı bir şekilde araya bir tanıdık/organizasyon koyarak tanışma talebinizi iletin. Görüşmenizin  karşı tarafa katacağı değeri de vurgulayın.

Görüşmeleri ayarlayan asistanlara nazik olun. Önemli kişiler ile görüşmeniz konusunda anahtar kişi asistanlardır. Sizden hoşlanmazlarsa görüşme vermezler.

Asla yalnız yemek yemeyin. Sosyal takviminizi sürekli dolu tutun. Uçakta, konferanslarda, spor salonlarından insanlarla buluşun ve tanışın. Dostane ilişkiler kurmak için kahvaltı veya öğle yemeği yiyin. Daha da yakın bir ilişki kurmak için evinizde akşam yemeğinde ağırlayın.  

Bir konferansa katılıyorsanız, bunu çok iyi değerlendirmelisiniz. Organizatör ile konferans öncesinde iletişime geçerek kimlerin katıldığını öğrenin. Politikacılar, lobiciler, PR yapanlar, restaurant işletmecileri, headhunterlar ile önceden iletişime geçip görüşme zamanlarını ayarlayın.  

Kısa tanışmalarda kollarınızı kapatmadan, gülümseyerek daha çok karşıdakini dinlemelisiniz. Karşınızdaki kişiye ve ilgi alanına odaklanan bir konuşma olmalı.

Bağlantılarınızı güçlü hale getirip farklı bir forma dönüştürmek için karşınızdaki kişinin misyonuna destek vermelisiniz.

Değer yaratmak için birbirlerini tanımaları gerektiğini düşündüğünüz insanları tanıştırın. İnsanlardan tavsiye alın. Networkünüz ile sadece yardıma ihtiyacınız olduğunda iletişime geçmeyin. Hayatınız ile ilgili güncellemeler olduğunuzda, sorular, düşünceler için de iletişime geçin. Herkes ile yılda 3-4 kez iletişime geçin.  

Keith Ferrazzi'nin networking anlayışı, başlı başına bir iş gibi her fırsatı değerlendirmeyi temel alıyor. Gittiği şehirlerdeki arkadaşlarını araması, belli periyotlarda aramalar yapması, veri tabanında insanların işlerini ve diğer detayları tutması, insanlar ile tanışmak için uyguladığı teknikler onu bu konuda bilinen birkaç isimden birisi yaptı.

Ferrazzi'nin networking'e yaklaşımı bana oldukça pragmatik geldi. Önerdiği teknikler, dostluklar değil de çıkar amaçlı oluşmuş bir network sahibi olmanıza sebep olabilir. Tabi kapitalist bir dünyada kaçımız bundan rahatsız olur tartışılır ama yine de bu konuyu sizlerin değerlendirmesine bırakıyorum.