İlker İşgör: ‘Her yıl Ciromuzun Yüzde 7’sini Ar-Ge’ye Ayırıyoruz’

6.5.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Hager Group, İlker İşgör, İlker İşgör: ‘Her yıl Ciromuzun Yüzde 7’sini Ar-Ge’ye Ayırıyoruz’

Hager Group Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör

24 fabrikası ile 136'dan fazla ülkede binalarda enerji yönetimi ve yaşam konforu alanında entegre çözümler sunan Hager Group Türkiye Genel Müdürü İlker İşgör ile Hager Group'u, üretimlerini ve sektörü konuştuk.

Hager'in Türkiye’deki ve dünyadaki organizasyonundan bahseder misiniz? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz ?

Hager Group olarak konut, ticari ve endüstriyel binalarda elektrik tesisatı alanında önde gelen çözüm ve hizmet tedarikçileri arasında yer alıyoruz. Çözüm ve hizmetlerimiz, enerji dağıtımından, kablo yönetimine ve güvenlik sistemlerinden bina otomasyonuna kadar uzanıyor. Türkiye de binlerce konut, otel ve işyeri referansına sahibiz. 2008 yılından beri faaliyette bulduğumuz Akıllı Bina Sistemleri ile başladığımız serüvenimize 2016 yılında Enerji Dağıtım grubunu da dahil edip sektöre yön veren firmalar arasında yer alıyoruz.

Hager’in ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu biliyoruz ve ürün yelpazenize her yıl yeni ürünler eklendiğini görüyoruz. Buradan hareketle ürün yelpazenize eklenen yeni ürünlerden ve var olan ürünlerde yaptığınız değişikliklerden bahseder misiniz ?

Hager Group olarak şarj istasyonları yatırımlarının yanında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin sürekliliğini sağlamak adına enerji depolama alanında çözümlere odaklanıyoruz. Böylece insanları sadece şebekeden gelen enerji ile yetinmesinin önüne geçip yenilenebilir enerjinin depolanmasını, araçların verimli şarj olmasını ve yüksek enerji masraflarından kurtulmasına teşvik ediyoruz. Aynı zamanda şebekedeki bütün tüketicilerin anlık ya da geçmiş verilerini enerji izleme yazılımları ile kullanıcılara sunarak konutların ve işletmelerin enerji verimliliği durumunu öğrenmesini, bununla ilgili nasıl bir tasarruf yapabileceğine dair önerileri sağlıyoruz.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz ?

Dünya genelinde 24 fabrika ve 136’dan fazla ülkede binalarda enerji yönetimi ve yaşam konforu alanında entegre çözümler sunuyoruz. Dünya genelinde 11 bini aşkın çalışanımız ile akıllı bina otomasyonu, güvenlik sistemleri ve bina kablo aksesuarları ile enerji yönetim ve dağıtım sistemleri alanlarında faaliyet gösteriyoruz.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda ?

Hager olarak bünyemizde 760’ın üzerinde Ar-Ge çalışanımız bulunuyor. Bununla birlikte toplam bin 700 adet patente sahibiz. Hager Group olarak her yıl ciromuzun yüzde 7’sini araştırma ve geliştirme çalışmaları için ayırıyoruz. Şirket olarak dijital çözümler çerçevesinde yaşam alanlarına daha fazla konfor sunabilmek için yenilikçi çözümlere odaklanıyoruz.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz ?

Tasarımda teknoloji bizim için anahtar kelime değil, yaşam felsefesidir. Ürünlerimiz ile arzu edilen tasarım ne ise o tasarım serilerini kullanıcılarımıza sunuyoruz. Kişiye özel tasarımı, sadece istenilen doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimiz standart tasarım dışına çıkınca herhangi bir boşluk, zayıf nokta ve bütünlük kaybına uğramıyor. Tüm tasarım departmanları aynı hammadde ve tedarikçileri kullandığından ilave siparişler eski tasarımdan hiçbir farklılık göstermiyor. Biz; inovasyonu bireysel tasarım ile buluşuyoruz.

Hager’in dijitalleşmeye bakış açısı ile ilgili neler söylemek istersiniz ?

Biz teknolojiyi ürünlerimizin her anına entegre ediyoruz. Geliştirdiğimiz akıllı cihazlar, gün içerisindeki enerji tüketimini rahatlıkla kontrol ediyor ve enerjiyi en çok tüketen cihazları denetliyor. Enerji tüketimini ihtiyaç olan her alanda görüntüleyerek gerekli kadarını kullanıyor. Bu sayede de enerji potansiyeli daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmış oluyor. Enerji tasarrufuna uygun çözümlerimizi, aydınlatmanın yönlendirilmesini ve kişi sayısına göre aydınlatma kullanımını da teknolojiyi kullanarak rahatlıkla kontrol edebiliyoruz. Biz birbirinden değerli teknolojik ürünlerimiz ile gün ışığından daha iyi yararlanmayı mümkün kılıyoruz. Bu sayede de enerjiden maksimum düzeyde tasarruf sağlamış oluyoruz.

İhracatınız var mı?  Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ?

Satışlarımızın yüzde 20’sini ihracat faaliyetlerimiz oluşturuyor. İhracat yaptığımız ülkeler arasında ise ağırlıklı olarak; Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bulunuyor.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2021 yılı sizin açınızdan nasıl geçti 2022 yılından beklentileriniz neler ?

2021 yılı sektörümüz açısından güzel bir yıl oldu. 2020 yılında pandeminin olması nedeniyle duraksayan işlerin çoğu 2021 yılında gerçekleşti. Bu durum Hager Group olarak, bize 2020 yılına kıyasla ciddi bir oranda büyüme olanağı sundu. 2021 yılında pandemi dolayısıyla toplu konutlara olan yatırım azalırken, ticari ve bireysel ya da toplu villa projelerinde artış gerçekleşti. 2022 yılında ise hedefimizi daha çok kompleks ticari yapıların, bina otomasyon sistemine enerji verimliliğini entegre etme olarak belirledik. Bu kapsamda binalarda konfor ve verimliliği sağlarken tüketimi de kontrol altına almak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza her yıl yeni bir enerji tüketen kaynak giriyor. Bunlardan biri de elektrikli araçlar. Bu araçların şebekeye ekstra yük getirmeden sistemin sağlıklı bir şekilde kontrol edilmesi için altyapı oluşturmak istiyoruz.

Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz ?

Geleneksel ve güçlü Alman teknolojisine sahip Hager, tasarım ve inovasyona çok önem veriyor. Bu anlamda da birçok uluslararası tasarım ödülünün de sahibi olarak varlığını sürdürüyor. Teknik ürünlerde dahi eşsiz tasarım dokunuşu olmadan hiçbir ürün üretim bandından çıkmıyor. Hager, tasarım ve ürünlerinin kullanım kolaylığı özellikleriyle de rekabetten ayrılan bir yapıya sahip durumda bulunuyor.

Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz ?

Türkiye, anahtar priz üretiminde dünyada oldukça güçlü bir yere sahip. Özellikle enerji kontrol sistemlerinde potansiyeli yüksek bir ülke. Sektörde dijital dönüşümün de hız kazanmasıyla en çok otomasyon modülleri ürünlerine talep artıyor. Ar-Ge merkezi çalışmalarıyla, akıllı bina sistemleri hedef alınarak bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmeye başlandı.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz ?

Türkiye’de özellikle elektrikli araçlar ve mobilite konusunda gidilecek önemli bir yol bulunuyor. Öte yandan şu an mevcut alt yapı elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılayacak durumda değil. Bugün bir Fransız veya Alman kanalını açtığınızda 10 reklamdan beşi elektrikli araç. AB’de birçok belediye ile elektrik şarj altyapısı alanında anlaşmalar yapılıyor. Toplu otoparkların yüzde 15-20’si elektrikli araçlara ayrılmış durumda.  Önümüzdeki süreçte Türkiye de bu yolda ilerleyecek. Ancak şu anki altyapı oluşacak talebi karşılayacak durumda değil. Biz Hager olarak bu ihtiyacı görüyor ve karşılıyoruz. O nedenle de mikro şebekelere odaklanmış durumdayız.