M.Tarkan Doğan: ‘Yakın Zamanda 12.000 Metrekare Kapalı Alana Sahip Yeni Fabrika Binamızın İnşaatına Başlayacağız’
6.5.2023
İstanbul Kilit’in Yönetim Kurulu Başkanı M.Tarkan Doğan
23 yıllık tecrübesi ile endüstriyel kilit, menteşe ve aksesuar üretimi konusunda sektörünün önde gelen üreticilerinden birisi olmayı başaran İstanbul Kilit’in Yönetim Kurulu Başkanı M.Tarkan Doğan ile üretimlerini sektörü ve İstanbul Kilit’in ileriye dönük hedeflerini konuştuk.
Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
2000 Yılından beri Oskar markası ile faaliyet gösteren İstanbul Kilit endüstriyel kilit, menteşe ve aksesuar üretimi konusunda 23 yıllık tecrübesi ile Türkiye ve küresel pazarda önemli bir yere sahip, ülke ekonomisine katkı sağlayan, güvenilir ve marka bilinirliği yüksek bir firmadır.
Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor?
Firmamızın ürettiği kilitler, menteşeler ve aksesuarlar elektrik panolarında, bilgi işlem kabinlerinde, jeneratörlerde, klima santrallerinde, trafo köşklerinde, endüstriyel makinalarda, ofis mobilyalarında, otomotiv, karavan imalatı gibi birçok sektörü içine alan yerlerde kullanılmaktadır.
Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
İstanbul’da Hadımköy’de 4000 metrekare kapalı alanda yaklaşık 100 kişi ile faaliyetini sürdüren firmamız her zaman çalışan memnuniyetine önem vermektedir. Biz çalışanlarımızla kocaman bir aileyiz.
Daha kaliteli, uygun maliyetli ihtiyaca cevap veren ürünler yapabilmek için devamlı üretim teknolojilerine yatırımlar yapıyoruz. Özellikle son zamanlarda otomasyona yönelik yapmış olduğumuz yatırımlarla kapasite ve kalitede önemli artışlar sağladık. Ayrıca üretim hattını daha da büyütmek için yatırımlarına devam eden İstanbul Kilit yakın zamanda 12.000 metrekare kapalı alana sahip yeni fabrika binasının inşaatına başlayacaktır.
Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?
Kurulduğu günden beri hep kendini geliştiren firmamız rekabet etmenin yolunun yeniliklerden geçtiği bilinci ile yıllık kazancının önemli bir kısmını Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına harcayarak sürekli yeni ürünler tasarlamakta, ayrıca ürettiği ürünlerde yapmış olduğu iyileştirmeler ile daha kaliteli ve verimli ürünler elde etmektedir.
İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?
Farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamak daha önce çözülmemiş sorunları çözmek.
Bizim inovasyon anlayışımız hem üründe hem de hizmette var olan süreçleri daha güzel, daha kullanışlı, amaca uygun hale getirmek ve hizmet ettiğimiz müşterilerimize inovatif çözümlerle her konuda çözüm ortağı olmaktır.
İhracatınız var mı? Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ediyorsunuz?
50’den fazla ülkeye ihracat yapmaktayız. Yaklaşık 14 ülkede bayiliklerimiz var. İtalya, Rusya, İngiltere, Almanya, Romanya, Yunanistan, Mısır, İran, Irak, Tunus, Fas, Güney Afrika, Belarus, Meksika, Peru, Arjantin, Tayland, Hindistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeye ihracat yapmaktayız.
Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Kısa vade de üretimi ve dolayısı ile satışlarımızda arttırmak için yeni fabrika binamızı tamamlamak, akabinde ürün gamımıza elektronik kilitleri de katarak daha katma değerli işler yapmak. Uzun vade de hedefimiz Avrupa’da ilk 5’e girmek.
Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Tüm süreçlerde gerçekleştirdiğimiz sürekli iyileştirme çalışmalarımızın müşteri memnuniyetini artırdığını biliyoruz. Tecrübeli ekibimiz ve test imkanlarımızla müşteri isteklerine uygun kontroller yaparak sürekli kaliteyi iyileştirme çabaları içindeyiz. Birçok kalite belgesine sahip olan firmamız RoSH standartlarına uygun üretim yaparken REACH ile ilgili yükümlülüklerini de yerine getirmektedir.
Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?
O kadar önemli bir iş yapıyoruz ki, biz olmazsak birçok sektör iş yapamaz. Bir kapı yapabilirsiniz ama o kapının bir kilidi, menteşesi, vidası olmazsa o kapı hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle biz birçok sektörün aslında en büyük çözüm ortağıyız. Sektörümüz her geçen gün büyümekte fakat hala Uluslararası pazardan almış olduğumuz pay çok düşük. Bunun artırmak için çok çalışmamız lazım. Bizde bunu başaracak enerji var. Türk markaları dünyanın her yerine ihracat yapıyor, ama maalesef pazardan istediğimiz payı almak o kadar kolay değil, bunun için çeşidi, kaliteyi ve kapasiteyi arttırmak gerekli.
Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?
Tüm sektörlerdeki gibi bizim de en büyük sıkıntımız, başta ucuz finansman kaynağı bulamamak, bir çok firma büyümek istiyor, ama şu anki ortamda büyümenin maliyeti çok arttı, bir an önce uygun koşullarda imkanlar sağlanırsa çok daha fazla işler yapabileceğimize inanıyorum. Bir büyük sorunda nitelikli iş gücü eksikliği. Malesef her türlü makine ve ekipmanlarımız var ama bunlarda çalışacak nitelikli personel bulamıyoruz ve bu sıkıntı her geçen gün artmakta ve bu sebep ile bir sürü işyeri çalışamaz hale geldi. Biz İstanbul Kilit olarak çözümü meslek okulları ile iş birliği yaparak çözmeye çalışıyoruz. 9.sınıftan itibaren stajyer öğrenci alarak farklı birimlerde istihdam edip ileride kendi personelimizi yetiştirmeye başladık. Hatta okullarda İstanbul Kilit adına atölye açarak hem okullara destek hem de buradaki öğrencilere iş öğretme mutluluğunu yaşıyoruz.