Türk Prysmian Kablo, İş Dünyasında Kadınlar İçin Fırsat Eşitliğini Destekliyor

27.11.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Türk Prysmian Kablo, Ülkü Özcan, Türk Prysmian Kablo, İş Dünyasında Kadınlar İçin Fırsat Eşitliğini Destekliyor

İstihdamda fırsat eşitliğini destekleyen Prysmian Group, teknoloji alanında kadın iş gücünü artırmaya yönelik STEM IT programı ile 2030 yılına kadar 500’ün üzerinde kadın çalışanı bünyesine katmayı hedefliyor. Türk Prysmian Kablo CEO'su Ülkü Özcan, "Hayat Birlikte Güzel" temasıyla gerçekleşen Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi'nde, Türk Prysmian Kablo’nun eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık vizyonunu paylaştı.

Enerji ve telekomünikasyon kabloları sektörünün dünya lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonu Türk Prysmian Kablo, kurum kültürü olarak benimsediği eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda öncü rolünü sürdürüyor.

Türk Prysmian Kablo CEO’su Ülkü Özcan, Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’na bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi’nde şirketin eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkeleri kapsamında sürdürdüğü çalışmaları iş dünyasıyla paylaştı.  

Türk Prysmian Kablo CEO’su Ülkü Özcan, kendi iş serüvenini anlatarak başladığı konuşmasında, “Öğrenilmişlikle hareket ediyoruz. Oysa kadının farklı, erkeğin farklı yetenekleri var. Kadın-erkek konusunu çeşitlilik ve zenginlik yaratan bir ortak akıl olarak görüyorum” dedi. Farklılıkları destekleyince kapsayıcılığın geldiğini de belirten Özcan, “Kadın her alanda rol alabilir, elini kaldırdığı sürece” diye konuştu.

Türk Prysmian Kablo’nun en önemli hedefinin kadınların her alanda daha aktif rol almasını sağlamak olduğunu belirten Özcan konuşmasında, “21. yüzyılın insanları olarak en önemli hazinemizin çok kültürlülük, çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik olduğunu asla unutmamalıyız. Bu vizyondan hareketle, İnsan Kaynakları politikalarımızda fırsat eşitliğine odaklanmaya büyük özen gösteriyoruz. Uyguladığımız çeşitlilik politikaları sayesinde kadın çalışan sayımız her geçen gün artıyor. Bu noktada; şirket olarak iş gücü ve insan kaynakları politikasında ele aldığımız, 2030’a kadar ulaşmayı amaçladığımız ve taahhüt ettiğimiz bazı küresel ve sosyal hedeflerimiz var. Bunlardan biri BM’nin “Cinsiyet Eşitliğini Sağlamak ve Tüm Kadınlar ile Kız Çocuklarını Güçlendirmek” başlığı. Prysmian Group’un “2030 Cinsiyet Eşitliği” olarak adlandırılan bu hedefinde ilk başlık; 2020 yılında yüzde 34 kadın, yüzde 66 erkek olan ofis çalışanlarının dağılımını, 2022 sonunda yüzde 40-60, 2030 yılında yüzde 50-50 oranına taşımak.” dedi.

Teknolojide Kadın Gücü İçin Daha Çok Kadın Çalışan Hedefi

Kadınların “erkek egemen” olarak görülen sektörlerde daha çok varlık göstermeleri için eğitime ve zihinsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirten Özcan, Türk Prysmian Kablo’nun da bu anlamda daha çok kadın çalışan hedefiyle öncü rol üstlendiğini söyledi. Özcan şöyle konuştu, “Türk Prysmian Kablo olarak daha destekleyici ve kapsayıcı bir şirket olmanın, daha iyi ve daha etkin olmak anlamına geldiğine inanıyoruz. Bu, sürdürülebilir bir şirket olmak adına yapmamız gereken en önemli görevlerden biri. Bu doğrultuda 2030 yılına kadar Prysmian Group’un belirlediği ve Türk Prysmian Kablo olarak destek vereceğimiz hedefleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kadınların yüzde 30’unun üst düzey yönetim rollerinde bulunması, kadınların yüzde 25’inin toplam işgücünde bulunması, masa başı çalışanları için sıfır maaş farkı ve tamamen kadınlara özel STEM IT Programı kapsamında 500’ün üzerinde kadını bünyemize dahil etmek” dedi.

STEM IT Programı İle Teknoloji Alanında Çalışan Kadınlara Destek

Prysmian Group’un hayata geçirdiği STEM IT programının, bilişim ve teknoloji alanında çalışan kadınların desteklenmesi hedefiyle hayata geçirildiğini belirten Özcan, programa ilişkin şu bilgileri verdi: “Prysmian Group bünyesinde küresel olarak hayata geçirilen ve Türk Prysmian Kablo’nun da dahil olduğu STEM IT programı, 2030 yılına kadar yeni nesil kadınlara teknik ve bilimsel roller vermeyi ve 500’ün üzerinde kadın çalışanı bünyesine dahil etmeyi hedefliyor. Bu özel program; girişim, eğitim ve ağ oluşturma etrafında inşa edilmiş 5 yıllık bir planla desteklenecek. STEM IT’e katılan adaylar Prysmian Group Academy ve üst düzey işletme okulları arasındaki iş birlikleriyle oluşturulan kapsamlı bir eğitim ve akademik program ile desteklenecek. Program; ilk iki yıl, yeni nesil kadınlarının bilgi, beceri ve tüm potansiyellerini ortaya çıkarmalarına olanak sağlayacak eğitim kursları ve ağ oluşturma etkinlikleriyle devam edecek. Üçüncü yılda ise eğitim alan genç kadınlar, performanslarına bağlı olarak, işin özüyle güçlü bir şekilde bağlantılı olan yeni bir role atanacaklar. Programın son iki yılı ise performans ve potansiyele dayalı liderlik kurslarıyla devam edecek. Bizi çok heyecanlandıran STEM IT programımız ile hem sektörümüze hem kadın istihdamına katkı sağlayacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.