Elektra Elektronik Enerji Kalitesi Alanındaki Gücünü Global Pazarlara Taşıyor
4.5.2024
Burj Khalifa, Çin Hızlı Tren Projesi, Guangzhou Atık Su Projesi, NATO Belçika Tesisleri gibi projelerde yer alan Elektra Elektronik, dev bir Alman otomobil üreticisi firmayı da portföyüne kattı
Elektra Elektronik, üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün öncü firması olarak konumlanıyor. Şirket, portföyündeki transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümleriyle hem ülkemizde hem de 6 farklı kıtada 60’ı aşkın ülkede çok sayıda kuruma çözüm ortaklığı sağlıyor. Avrupa standardındaki ürünlerini uygun fiyat performansı ile piyasaya sunduklarını belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü İlker Çınar, AB ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu’dan Çin’e kadar uzanan geniş bir alanda dünya devleriyle çalıştıklarını vurguladı.
İstanbul’daki fabrikasında ürettiği yerli alçak gerilim trafo ve reaktör ürünlerini dünyanın farklı kıta ve ülkelerine ihraç eden Elektra Elektronik, Türk mühendislik gücüyle fark yaratıyor. Şirketin çözüm ortaklığı yaptığı en önemli projeler arasında; Burj Khalifa, Çin Hızlı Tren Projesi, Guangzhou Atık Su Projesi ve NATO Belçika Tesisleri yer alıyor. Çin’den İspanya’ya, Fransa’dan, Yeni Zelanda’ya uzanan farklı coğrafyalardaki büyük projelere şirket olarak imza atmaktan gurur duyduklarını belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü İlker Çınar, yakın zamanda Alman otomobil üreticisi bir firmayı daha portföylerine katarak, uluslararası arenadaki stratejik konumlarını güçlendirmeye devam ettiklerini duyurdu.
Avrupa pazarına çıkarma yapan şirket, Amerika ve Avustralya’da da güçlenecek
Satış dağılımlarının yüzde 50 yurt içi ve yüzde 50 yurt dışı şeklinde devam ettiğini belirten İlker Çınar, şirketin ihracat başarısını şu sözlerle değerlendirdi: “İhracat oranımızı kendi içinde değerlendirdiğimizde yurtdışı satışlarımızın yüzde 60’ını Avrupa ülkelerinin oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli nedeni ise Avrupa’nın sanayinin kalbinde yer alması ve ürünlerimizin daha çok sanayi sektöründe kullanılıyor olması. Gelişen sanayi oranı nedeniyle Çin de bizim için cazip pazarlar arasında yer alıyor. Asya ve Uzak Doğu ise ihracatımızın yüzde 10’unu kapsıyor. Geri kalan oranı da Güney Amerika ve Orta Doğu ülkeleri oluşturuyor. Pandemiden sonra ihracat pazarlarımız da çeşitlendi. Amerika ve Avustralya’dan yeni müşterilerimiz pandemi döneminde portföyümüze katıldı. 2024 yılı ve sonrasında da bu bölgeleri güçlendirmek istiyoruz.”
Katma değeri yüksek çözümlerle dünya devlerine çözüm ortaklığı yapıyor
İhracatta enerji kalitesi çözümleri, reaktörler, marin grubunda izolasyon trafoları, aktif harmonik filtre ve SVG gibi katma değeri yüksek çözümlerle öne çıktıklarının altını çizen Çınar, zengin ürün portföyünün yurt dışındaki ticari faaliyetlere zemin oluşturduğunu şu sözlerle anlattı: “Elektra Elektronik olarak ülkemizde ürettiğimiz teknolojileri dünyanın dört bir yanına ulaştırmak en büyük önceliğimiz. Bu noktada uluslararası pazarlarda imza attığımız büyük projeler ve yatırımlar bizim için oldukça önemli. Son dönemde marin ve demiryolu projelerimizle öne çıkıyor ve bu konuda dünya devlerine çözüm ortaklığı yapıyoruz. Son iki senedir ise Norveç, İspanya, Çin gibi tersanecilikte gelişmiş ülkelerle marin trafoları için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu noktada yurt dışındaki faaliyetlerimizi en doğru şekilde yürütmeye, Türkiye’nin üretim ve mühendislik alanındaki yetkinliğini sınırların ötesine taşımaya devam edeceğiz.”
Global arenada milli mühendislik gücünü markalaştırmayı hedefliyor
Milli mühendislik gücünü bir marka olarak konumlandırmayı stratejik açıdan çok değerli bulduklarını ifade eden Çınar; “Ar-Ge Merkezi olmak bizi mühendislik açısından oldukça güçlendirdi. Mühendis kadromuz, devam eden Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde ciddi bir sektör tecrübesi kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Baktığımızda Türkiye’de ilk ve tek Aktif Harmonik Filtre ve SVG ürünlerini üreten firmayız. Ayrıca yeni ürün grupları için TÜBİTAK projelerimiz üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz. Bu projeleri geliştirirken dünyadaki 60’tan fazla ülkede yer alan müşterilerimizin her geri bildirimini göz önüne alıyoruz. Bölgelerdeki talep ve ihtiyaçları görmek bizim için çok önemli. Örnek vermek gerekirse Aktif Harmonik Filtre ürünü bize mevcut müşterimizden gelen talebin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bu noktada güçlü kadromuz ve Ar-Ge çalışmalarımızla sektörün dinamiklerini okumaya, pazarın ihtiyaçlarını önceden görmeye, farklı piyasa koşullarına hızla adapta olmaya devam etmek önceliğimiz olacak” diye konuştu.