Enver Geçgel: 'Yurt Dışında Fabrika Kuracağız'

15.4.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Astor Capital, Enver Geçgel, Enver Geçgel "Yurt Dışında  Fabrika Kuracağız"

Astor, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük transformatör üretim fabrikası. 2020 yılında mekanik fabrika yapımını tamamlayan şirket, süreç iyileştirmeleriyle birlikte 200 milyon TL yatırım gerçekleştirmiş olacak. Astor Genel Müdürü Enver Geçgel, yurt dışında fabrika yatırımları planladıklarını söylüyor. "Yakın vadede hedefimiz 81 ülkeye ihracat yapabilmek" diyen Geçgel, bu rakamı 2023 yılında 100 ülkeye taşımak istediklerini anlatıyor.

Yeni Yatırım

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük transformatör üretim fabrikası olan Astor, ulusal ve uluslararası pandemi etkilerine rağmen yatırımlarına hız kesmeden devam ederek 2020 yılı Haziran ayında 40 dönüm arazi üzerinde mekanik fabrika inşaatına başladı ve 2021 yılı başında devreye aldı. Astor, 200 milyon TL olarak planlanan yatırımla güç transformatörleri mekanik konstrüksiyon ihtiyaçları dahil olmak üzere tüm mekanik konstrüksiyon ihtiyaçlarının tamamını kendi imkanlarıyla karşılamış olacak. Ayrıca planlanan yatırım kapsamında üretim süreçlerinin iyileştirmesi amacıyla son teknolojiye sahip makine ve sistemler üretim süreçlerine dahil edilerek yeni üretim hatları kurulacak. Bu kapsamda sürekli iyileştirme felsefesiyle yoluna devam eden şirketimiz, 2021 yılında da aynı hızla ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Durmaksızın yaptığımız çalışmalar meyvesini veriyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2019 yılı verilerine göre Türkiye'nin en büyük 215 büyük sanayi kuruluşu olan şirketimiz, sektörünün de lideri, 2020 yılında ciromuz pandemiye rağmen yüzde 25'e yakın arttı, 2020 yılında oluşacak sıralamadaki yerimizi heyecanla bekliyoruz. Çünkü ülkeye hizmet yatırıma, istihdama ve ihracata katkı sunarak oluyor. Üretimimizde bir önceki yıla göre bazı ürünlerde önemli miktarda artış var. Ayrıca ilk defa satışa sunduğumuz ürünler var. Bununla birlikte sektörümüzün lider kuruluşu olarak pazar payımız da önemli ölçüde artırdık.

Pandemi Etkisi

Pandemi hem dünyayı hem de ülkemizi oldukça derinden etkiledi. Yeni bir dünya düzeni karşımıza çıktı, 2020 yılı mayıs ayın da 3 hafta süreyle pandemi nedeniyle üretimlerimizi durdurmak zorunda kaldık. Gerçekten zor ve sıkıntılı zamanlardı. Söz verilen ürünlerin teslimatları bir yanda çalışanlarımızın sağlığı bir yanda. Bununla birlikte bu kaybı fazla mesai ve çalışanlarımızın desteği ile atlattık diyebiliriz. Pandemi gibi zor bir dönemin içinde de Temmuz 2020 de mekanik fabrikamızın temeline başladık. Kısa bir süre içinde Şubat 2021'de devreye aldık. Bununla birlikte en büyük idealimiz, milli sermayeye sahip bir firma olarak kritik elektrik ekipmanların üzerimize düşen kısmını üretebilmek. Bu konuda var gücümüzle çalışıyoruz. Süreç devam ediyor, fakat bugüne kadar süreci iyi yönetebildiğimiz ve bu dönemden yatırım, iyileştirme ve Ar-ge çalışmalarına önem vererek güçlenerek çıktığımızı düşünüyorum.

Büyüme Planı

Bu yıl içinde belirsizliklere rağmen büyüme hedefimiz devam ediyor. 170 kV yüksek gerilim kesici bu yıl satışlarına başlayacağımız oldukça önemli bir ürün. Anahtarlama ürünleri imalat ve satışında daha fazla rol almak istiyoruz. Ayrıca özel transformatör üretim ve satışı konularında pazar payımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Tabi sadece yurt içinde değil yurt dışında da marka bilinirliğimizi artırmak ve ihracatımızı güçlendirmek en önemli büyüme stratejilerimizden biri. Aynı zamanda uygun ortam olduğu takdirde yurt dışında yeni fabrikalar açmak bir diğer önemli stratejilerimizden.

Yurt Dışı Hedefi

Elde ettiğimiz başarı, sadece ülkemizle sınırlı değil, aynı zamanda bugün 72 ülkeye ihracat tecrübesi olan Astor, 2020’de 40 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Ayrıca yurt dışında da fabrika yatırımları planlıyoruz. Artık teknolojiyi transfer eden değil teknolojiyi ihraç eden olmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha fazla ihracat yapmak ve hedef ülkeler belirleyerek derinlemesine ülke bazlı satışlarımız artırmak en büyük hedefimiz. Yurt dışında güçlü olduğumuz ülkelerde hedefimiz derinlemesine satışlarımız artırmak. Bu sayede ülke ekonomisine de daha fazla katkı sağlayabileceğiz. Irak, Senegal, Cezayir, ispanya ve İngiltere gibi ülkeler ihracatımızı öncelikle daha fazla artırmak istediğimiz yerler. Yeni pazarlara elbette girmek en büyük hedefimiz. Cirodan bağımsız yeni bir ülkeye ürünümüzü satabilmek bizim en çok önemsediğimiz konulardan. Yakın vadede hedefimiz 81 ülkeye ihracat yapabilmek, Bu hedefi de ülkemizin 81 ili olduğu için sembolik olarak belirledik. Ama asıl hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında 100 ülkeye ihracat tecrübesine sahip olmak. Bu motivasyonla arkadaşlarımız var güçleriyle çalışıyor.

"Yatırımlar 2021'de Başlayabilir"

Potansiyel

Ülkemiz büyüyen bir ekonomi. Elektrik üretim, iletim ve dağıtımında Astor markalı ürünler sürekli kullanılıyor. Yeni bir sanayi tesisi kurulduğunda ya da işletme bakım faaliyetlerinde mutlaka Ürünlerimiz kullanılıyor. Yakın zamanda enerji bakanımız önümüzdeki 5 yıllık elektrik dağıtım sektörü yalıtım hedefinin 70 milyar TL olduğunu açıkladı. Bu önemli bir rakam, iletim sistemlerinde planlanan yatırımlar, yeni kurulacak sanayi tesisleri ve işletme bakım faaliyetleri düşünüldüğünde bu rakamın çok daha fazla artacağı bekleniyor. Zorluklar Sektörümüzde 70'in üzerinde irili ufaklı oyuncuların varlığı da göz ardı edilmemeli. 2020 yılı sektörümüz için pandemi etkileri hariç aslında oldukça iyi geçti denilebilir. Fakat bu kur konusundaki değişkenlikler firmaları gerçekten oldukça zor durumda bırakabiliyor. Bununla birlikte mevcut ekonomik belirsizlikler nedeniyle ertelenen yalıtımlarda oldu. 2021 yılında bu yatırımların başlamasını bekliyoruz.

"İyi Bir Yıl Olacak"

Ne Yapılmalı?

Bu yılın sektörümüz için iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Özellikle ihale yöntemi ile ülkenin çeşitli bölgelerinde 1 GW kapasiteli güneş enerji santrali kurulumu için izinler verilecek. Bu yatırımlar kapsamında yaklaşık 30 milyon dolarlık Astor marka ürünlerin kullanılmak için potansiyel var. Bu tip yatırımların devletimiz tarafından düzenli bir şekilde sürekli devam etmesi biz üreticiler için oldukça önemli. Rüzgar, biyokütle ve jeotermal gibi farklı kaynaklardan elektrik üretim lisanslarının kamuya açık ihale yarışmaları düzenlenerek yatırımcıya sunulması oldukça önemli.

"Aynı Gemideyiz"

Tüm sektörlerle birlikte hepimiz ayni gemi içindeyiz. O yüzden herhangi bir sektördeki olumsuzluk diğer sektörleri etkiliyor. Hedefimiz yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak ve başta Ankara olmak üzere ülkemiz ekonomisine elimizden geldiğince katkı sağlamak. Bugün 1.200 Astor çalışanı ve tedarikçileri birlikte bölgemizde önemli bir istihdam ve ekonomik canlılık yaratıyoruz. Mili teknolojiye katkı sağlamak bizim için önemli bir gurur kaynağı.

Ajanda Da Ne Var?

2021 yılında da yatırım planlarımız devam ediyor. Bu kapsamda genel olarak yatırımı tamamlanan mekanik fabrikamızda süreç iyileştirmeleri konusunda yatırımlarımız devam edecek. Ayrıca anahtarlama ürünleri konusunda üretim kapasitemizi artırarak özellikle yurt dışına çok daha fazla ürün satmayı hedefliyoruz. Bu nedenle yeni üretim hatlarının yanında ve mevcut hatların iyileştirilmesini hedefliyoruz. Üretim artınca yeni bir test merkezi ihtiyacımız daha doğdu. Aslında üretim alanlarımızda 8 adet test alanımız var. Bununla birlikte yapılan her ürüne rutin testleri uygulamakla beraber müşteri kabul testlerinin de yapılması üretimin artmasına paralel yeni test merkezi ihtiyacını da doğurdu. Sene sonuna kadar 70 milyon TL bir yatırım planımız mevcut.

Uzun Vadeli Amaçlar

5 yıl içinde hedefimiz, 100 ülkede Astor olarak ülkemizin bayrağını gururla dalgalandırmak; kalite ve marka bilinirliğimizle "bu ülkelerde" fark yaratmak istiyoruz Uzun vadede ise temelinde Ar-Ge'yi tüm personeliyle özümsemiş Astor kurumsal kimliğini oluşturmayı planlıyoruz. Zaman oldukça hızlı geçiyor. Süreçleri adım adım planlayarak büyümek ve kaliteden ödün vermeden üretimlere devam edebilmek çok önemli, her ne kadar elektromekanik imalat sektöründe talebin fazla olduğu yılları geçiriyor olsak da farklı sektörlerde de kendimizi konumlandırmak istiyoruz. Aslında bu konuda da enerji üretimi alanında yenilenebilir enerji üretimi konusunda mevcut çalışmalarımızı geliştirmek istiyoruz.