Cobot Teknolojisinin Öncüsü, Büyümesini Sürdürüyor

16.12.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Universal Robots, Kim Polvsen, Cobot Teknolojisinin Öncüsü, Büyümesini Sürdürüyor

Kolaboratif robot üretiminde küresel sektör öncüsü konumuna yerleşen Universal Robots'un finansal kârlılığı artarken, istihdam oranı da büyüyor. Faaliyete geçişinin 17. yılında cobot teknolojisini dünyanın her yerinde ulaşılabilir hale getiren Universal Robots, büyüme stratejisi kapsamında bin çalışana ulaştığını duyurdu.

İlk işbirlikçi robotunun 2008 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana küresel bir pazar lideri haline gelen Universal Robots, dünya çapında 20'den fazla ülkede bulunan ofisleriyle kullanıcıları otomasyona entegre ediyor. Şu anda 400'den fazla robotik şirketine ev sahipliği yapan Danimarka'nın Odense şehrini dünyanın önde gelen robotik merkezlerinden birine dönüştüren şirket, hızla büyümeye devam ediyor. Finansal kârlılığını ve başarılarını da artırmayı sürdüren Universal Robots, bu kapsamda çalışan sayısının bine ulaştığını açıkladı.

“Sektörde çalışan sayısı 2025 yılına kadar 23 bine tamamlanacak”

2005 yılında kurulan şirketin aradan geçen 17 yılda elde ettiği başarıları değerlendiren Universal Robots Başkanı Kim Povlsen, şu noktalara değindi: “Danimarkalı üç araştırmacının ağır, pahalı ve kullanımı karmaşık olan robotları değiştirmeyi hedefleyerek çıktıkları yolda; esnek, çalışması güvenli, kurulumu ve programlanması daha kolay bir robot yaratma fikri oluştu. Universal Robots olarak, o zamandan beri yeni nesil teknolojilere imza attık. Son olarak portföyümüze yeni UR20’yi ekledik. Dünya çapında 50 binden fazla cobot sattık. Biz geliştikçe, 200 bin kişilik bir şehir olan Odense merkezli Danimarka robotik sektörü de büyüdü. Danimarkalı robotik şirketleri tarafından istihdam edilen çalışan sayısının 2025 yılına kadar 23 bine ulaşacağı öngörülürken, endüstriden elde edilen toplam gelir ise şimdiden 2,8 milyar Euro'yu aşmış durumda. Bu gelişmeler ışığında Universal Robots olarak; şirketimizin önündeki muazzam büyüme potansiyelini gerçekleştirmeye hazır olmasını sağlamak için büyümeye devam edeceğiz.

“Karmaşık otomasyon görevlerini kolaylaştırmak çok önemli”

Üniversitenin bodrum katındaki yerel bir girişimden, küresel cobot öncüsü ve pazar lideri bir markaya dönüştüklerine dikkati çeken Kim Povlsen, Söz konusu başarı, harika bir ürünümüz olduğunu ve dünya çapındaki birçok şirketin işlerini geliştirmek için cobot’larımızı kullanmanın faydalarını gösteriyor. Biz, neyin otomatikleştirilebileceğinin ve ne kadar kolay yapılabileceğinin sınırlarını sürekli olarak zorlayan olağanüstü yetenekli ve yenilikçi çalışanlara sahibiz. 10 yıl önce insanlar cobot'ların bugün neler yapabildiğini görebilseydi şaşırırlardı. İleriye baktığımızda, 10 yıl sonra da aynı şey olacak. Karmaşık otomasyon görevlerini çözmeyi kolaylaştırmak çok önemli. Önümüzdeki yıllarda tüm dünyada otomasyona artan bir ihtiyaç olacak. Bu konuda, çalışanları tehlikeli ve monoton görevlerden koruma arzusu, işgücü açığı gibi gündemler öne çıkacak. Biz de önlem olarak yeniliklerimize devam edeceğiz. Yolda olan yeni nesil cobot'larımızla, gelecek dönemlerdeki gelişmeleri heyecanlı bir şekilde bekliyoruz” dedi.