Elektrik Motoru Sektörünün Hedefinde Enerji Verimliliği Var
10.10.2022
Elektrik Motorları Sanayicileri Derneği (EMOSAD) enerji verimliliği kapsamında odaklanan faaliyetlerin hem kamu hem de özel sektör iş birliklerinin arttırılması hedefiyle, 12 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret etti.
KOSGEB ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı’na yapılan ziyaretlerde EMOSAD üyeleri ve sektör üst kuruluşu olan Makine Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır hazır bulundu.
Enerji krizi ve yüksek enerji maliyetlerinin tüm dünyanın ana gündemi olduğu günümüzde verimli elektrik motorları konusuna olan ilgi arttı. Sanayi ekosisteminde endüstriyel sistemler için enerji verimliliği konularının başladığı noktada elektrik motorları bulunuyor. Ülkemizde Avrupa Birliği regülasyonlarında belirlenen elektrik motorları verimlilik sınıflandırması ve verimlilik değerleri uygulanıyor. Şu anda üç fazlı endüstriyel elektrik motorları için IE3 Premium verimlilik sınıfı bir zorunluluk olarak uygulanmakta. Sektör, 01 Temmuz 2023’te devreye girecek yeni verimlilik değerlerini sağlamak için hazır ve bu tarihten itibaren ilk kez belirli güç aralıklarında IE4 Süper Premium verimlilik sınıfı regüle edilecek.
EMOSAD yetkilileri, ülkemizde tüketilen elektriğin yaklaşık %36’sının endüstrideki elektrik motorlarınca tüketilmekte olduğuna işaret ederek verimli elektrik motorları kullanımının enerji giderleri ve ülkemizin cari açığı için hayati önemde olduğunu vurguluyor. Yeni satın alınacak yüksek verimli motorların yanında ülkemizin sanayi parkurunda yer alan verimsiz elektrik motorlarının dönüşümünün de çok önemli olduğunu dile getiriliyor. Ülkemizde on milyon adedin üzerinde verimsiz sınıfta endüstriyel motorun halen kullanımda olduğu tahmin ediliyor.
Verimsiz motorların dönüşümü konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı önemli destek programları yürütüyor. Bu kapsamda, sahadaki dönüşümü hızlandırmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB üzerinden Yeşil Dönüşüm Destek Programı ile verimli elektrik motoru dönüşümlerinde %75’e varan destek sağlarken, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Verimlilik Artırıcı Projeler desteği ile %30’a kadar proje katkısı sağlıyor.
Ülkemizde üretim yapan 13 firmanın ortak çabası ile harekete geçen EMOSAD, Türkiye’deki elektrik motoru sanayinin önemli bir gücü olduğunu ve %80’e varan yerlilik oranı ile yüksek katma değer sağladıklarını vurguluyor.
EMOSAD yetkilileri kamu kurumlarıyla yapılan istişarelerde elektrik motoru sektörünün ülkemizdeki verimli motor dönüşümünü sağlayabilecek teknoloji, yeterlilik ve altyapıya sahip olduğunu ileterek görev almaya hazır olduklarını iletiyorlar.