Tezmaksan’ın Yeni Dönem Stratejik Hamleleri; 5G Teknolojileri ve Fabrika Yatırımı
12.8.2022
Takım tezgâhları sektöründe Türkiye'nin lider, Avrupa'nın ikinci büyük şirketi Tezmaksan, yılın ilk yarısında imza attığı fabrika yatırımı ve 5G atağıyla büyümesini sürdürülüyor. Sivas'ta 15 milyon Euro yatırım bedeliyle kuracağı fabrikanın temelini atan şirket, sanayiye sunduğu çözümlere entegre edeceği 5G teknolojisiyle de yakın geleceğin rekabetinde söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Robotlu otomasyon sistemleriyle CNC tezgah üretim kapasitesini 10 kat artıracak olan Tezmaksan, İhracat ağını da genişletecek.
Türkiye talaşlı imalat sanayine 40 yılı aşan bilgi birikimiyle hizmet veren Tezmaksan, sektörünün liderliğini üretim kapasitesine ve teknolojiye yaptığı yatırımlarla sürdürüyor. Sivas’ta yer alan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş.’den (TÜDEMSAŞ), çıkan hatlardan biri de bu noktadan 32 km mesafe uzaklıktaki Sivas Nuri Demirağ OSB’ye ulaşıyor. OSB’ye ulaştıktan sonra “branş” adı verilen kolla fabrika ile kurulacak bağlantı ise, ham madde ve ürün taşımasında düşük maliyeti beraberinde getiriyor. 5G teknolojisini entegre ettiği yeni çözümlerini kısa süre önce WIN EURASIA Fuarı’nda tanıtan Tezmaksan, imalat sektörünün geleceğine katkı sunmaya devam ediyor.
Sivas’taki fabrika ile stratejik noktalara ulaşım kolaylığı
Kısa vadede robotlu otomasyon sistemleriyle CNC Tezgah üretim kapasitesini 10 kat artırmak için yeni fabrika yatırımına imza attıklarını söyleyen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Fabrikanın bulunduğu nokta, kuzeyde 431 km’lik Samsun-Sivas hattıyla Samsun Limanı’na bağlanıyor. 880 km’lik karayolu ile İstanbul’a ve 513 km’lik karayolu ile Mersin Limanı’na ulaşım söz konusu. Bu üç stratejik ulaşım olanağı, düşük maliyetli ve hızlı Avrupa-Asya bağlantısı demek… Sivas-Malatya otoyolu ile Ankara-Kayseri hızlı tren hattı da Sivas’ın cazibesini artıran unsurlardan. Bunun yanı sıra yatırım teşvik uygulamaları kapsamında dördüncü bölgede yer alan Sivas’ta ciddi finansal destekler alıp vergi muafiyetlerinden ve ucuz enerjiden yararlanabiliyoruz. Bunun yanı sıra Tezmaksan Akademi’yi de getirerek Sivas’ın istihdamına katkı sunmayı planlıyoruz. Fabrikamız açıldığında başlangıçta 70 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Uzun dönem hedefimizde de bu sayıyı 150’ye çıkartmak” dedi.
5G teknolojisiyle Endüstri 4.0’ın geleceğinde daha hızlı ve hatasız çözümler
Endüstri 4.0’a uyum sağlamak ve otomasyonun geleceğindeki rekabette öne geçmek için 5G yatırımlarını tanıttıklarını belirten Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Önceki jenerasyonlarına göre internetin çok daha hızlı olacağı 5G teknolojisi sayesinde üretimin boyutu da bütünüyle değişecek. Daha yüksek genişbant verimi, ultra güvenilir ve düşük gecikmeli iletişimi mümkün kılan 5G teknolojisini sistemlerimizle donatarak biz de bu sürece ilk adım atanlar arasında yerimizi alacağız. Kapasitematik’i uzaktan dijital fabrikamıza bağladığımız takdirde gelen verileri 5G görüntüleme senaryosu sayesinde inceleyeceğiz. Yerli üretim belgesine sahip Cubebox ile de 5G Arena’da gecikme ve güvenilirlik senaryosunu görüp iş süreçlerimizin kurgusunu daha doğru verilerle gerçekleştireceğiz."