Bakım Çalışması, Algılama Cihazlarının Ömrünü Uzatıyor

22.3.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Oğuz Aydın, EEC, Bakım Çalışması, Algılama Cihazlarının Ömrünü Uzatıyor

"FireWorks, bizim için dijitalleşme anlamında da önemli bir yatırım oldu"

Coşkunöz Metal Form, Bursa'daki 30 dönüm üzerine kurulu CMF-1 tesisinde ana sanayi otomotiv firmalarına sac gövde parçaları üretiyor. Temelleri 1968'de atılan Coşkunöz Metal Form Fabrikası'nın Merkez Bakım Kısım Müdürü Oğuz Aydın, yangın riskine karşı aldıkları önlemleri ve sistemlerine dair gözlemlerini paylaştı.

Oğuz Aydın tesislerindeki yangın algılama ve alarm sistemlerini, “Sistemin adreslenebilir olması bizim nokta atışı müdahale edebilmemize olanak sağlıyor. Senaryolarımıza göre hareket etme özelliği olduğu için ürünlerden memnunuz. Esnek sistem yapısı sayesinde taleplerimize göre alarm ve sirenlerde düzenlemeler yapabilmesi de faydalı bulduğum bir özellik. Sistem odalarımızda VESDA hava çekmeli duman algılama sistemlerini kullanıyoruz ve veriminden memnunuz” sözleriyle değerlendirdi.

OSID ışın tipi detektörlerin verimini beğendiğini söyleyen Oğuz Bey, “FireWorks yazılımının da uzaktan izleme ve uzaktan müdahale edebilme gibi çok önem verdiğimiz avantajları var. Artık alarm geldiğinde zaman kaybetmeden nereden geldiğini ve nerede hata olduğunu görebiliyoruz. Teste almamız gereken noktaları veya bir çalışma nedeniyle pasife alınacak bölgeleri uzaktan kontrol edebiliyoruz. Bu bizim için dijitalleşme anlamında da önemli bir yatırım oldu” şeklinde devam etti.

Sistemin vakaları büyümeden hızla yakaladığına değinen Oğuz Aydın, “Fabrikanın kapalı olduğu bir haftasonu makine panosunda oluşan bir ark nedeniyle kablolar tutuşmuştu. Bunu algılayarak yangının engellenmesini sağladı. Aynı şekilde yine bir dağıtım panomuzda aşırı akıma bağlı kabloların aşırı ısınması ve yanmasıyla oluşan dumanı sistem hızlı şekilde yakaladı. Biz de sistemin verdiği alarm sayesinde zamanında müdahale ile problemi çözdük” diyerek gördükleri faydayı paylaştı.

Bakıma önem verdiklerini çünkü bakım süreçlerinde kirlilik oranı yükselmiş olan cihazların temizliğini ve olası arızaları tespit ederek gerekli iyileştirmeleri yaptırdıklarını belirten Oğuz Aydın; “Düzenli bakım yaptırmamız ürünlerin ömrünü uzatıyor. Bunu yapmazsak kısa vadede arızalarla ve yalancı alarmlarla karşılaşabiliriz. Bakım anlaşması yapmak bu yönden önemli, çünkü yangın algılama sistemlerinin insan hayatı ve acil durumlar için her zaman aktif ve her zaman emre amade ve hazır olması lazım. Biz de yaptığımız bakım çalışmalarıyla sistemlerin sürekliliğini sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Oğuz Bey çözüm ortağı ile ilgili ise “Pandemi döneminde hizmet kalitesinde hiçbir değişiklik olmadı. En önem verdiğimiz, idari binamızın da içinde bulunduğu bu tesisimizde EEC ile çalışmaktan memnunuz” dedi.

Her endüstriyel tesiste riskler olduğuna ve en hafif sonucuyla bile ağır maddi kayıplar yaratacağına dikkat çeken Oğuz Aydın, “Yangın ihbar sistemleri iş güvenliğinin çok önemli bir parçası. Biz sac işleyen bir firmayız, belki fabrikamız bir yangında çok kolay yanacak bir tesis değil fakat yine de çok ciddi mali hasarlar verebilir. Bu açıdan tüm tesisi kontrol eden bir sistemin olması ciddi avantaj sağlıyor. Bahsettiğim hafta sonu oluşan yangın durumunda eğer yangın alarmımız olmasaydı ve yangını tespit edemeseydik belki panosu, belki makine yanacak ve kullanılamaz duruma gelecekti. Binlerce euroluk zarar yaratacaktı. Yangın algılama sistemimiz önemli bir parçamız” diyerek sistemin önemini vurguladı.