GENSED, Mayıs Ayındaki Biz Bize Üye Toplantısı'nda Mevzuattaki Düzenlemeleri Konuştu

8.7.2024 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, GENSED, GENSED, Mayıs Ayındaki Biz Bize Üye Toplantısı'nda Mevzuattaki Düzenlemeleri Konuştu

GENSED, her ay çevrimiçi olarak düzenlediği ‘Biz Bize Üye Toplantısı’nda üyeleri ile buluştu. Maden Kanunu ve Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ndeki son değişikliklerin ve yeni düzenlemelerin ele alındığı toplantıda, sektöre dair güncel gelişmeler değerlendirildi.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), 29 Mayıs günü gerçekleştirdiği ‘Biz Bize Üye Toplantısı’nda mevzuattaki değişiklikleri, yeni düzenlemeleri ve sektörel sorunları masaya yatırdı. GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda; Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ndeki son değişiklikler ve mevzuat düzenlemeleri detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Hakan Erkan, “Enerji kanunu değişikliği yapılması ile; içme-kullanma suyu temin edilen baraj alanlar dışına yüzer GES’lerin kurulabilmesinin, YEKA teşviklerinin TL olması zorunluluğunun kaldırılmasının, on yılını dolduran lisanssız santrallerin piyasa faaliyetlerine lisanslı olarak devam etme şartlarının yeniden belirlenmesinin, YEKA lisanslarının herhangi bir yaptırıma tabi olmadan lisanslarını sonlandırabilmelerinin, artık mümkün olacağını” dile getirdi.

Mevzuat düzenlemeleri ile, özellikle yüzer GES’lerin artık kurulabiliyor olmasının, sektörde hareketlenmenin artması (ilgili malzemelerin yerli üretimi ve uygulamalarının yapılması), barajlardaki buharlaşmanın azalması, enerji nakil hatlarının verimli kullanılması ve su seviyesi azalan barajlarda enerji üretimine destek olması gibi birçok olumlu yönlerini aktardı.  

Hakan Erkan ayrıca, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ndeki düzenleme ile çağrı mektubunun süresinin uzaması, lisanssız üretim tesislerinde DC güç artışına izin verilmesi, lisanslı üretim tesisi bulunduran tüketim tesislerine farklı ölçüm noktasında lisanssız üretim tesisi kurma hakkı verilmesi, lisanssız üretim tesis kabullerinde 10MW gücünden aşağı olmamak üzere kısmi kabule izin verilmesi gibi sektör açısından çok olumlu değişikliklerden de bahsetti.

Toplantıda, kanun ve yönetmelik değişikliği gibi birçok konu kapsamlı olarak üyelerle değerlendirildi. Lisanssız projelerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.  Bu sorunlar önem sırasına göre belirlenerek ilgili kurumlarla paylaşılacağı bildirildi.

GENSED her zaman olduğu gibi sektör ile ilgili sorunlara görüş oluşturarak ilgili kurumlar ile birlikte çözüm üretmeye devam edecek.