Hayatımıza Renk Katan Esnek Aydınlatma Ürünleri: ACK Şerit LED’ler

2.2.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Teknoloji, ACK, Hayatımıza Renk Katan Esnek Aydınlatma Ürünleri: ACK Şerit LED’ler

Şerit LED nedir, en fazla kaç diyottan oluşan çipler kullanılabilir ?

LED teknolojisindeki gelişmeler, aydınlatma projelerinde hızlı bir dönüşüme neden oldu. Günümüzde, tüm dünyada kullanılan aydınlatma armatürleri ve ampülleri hızlı bir şekilde LED çipleri kullanmaya başladılar.

LED çiplerin enerjiyi çok daha tasarruflu kullanması, armatürlerde ve ampullerde kullanılan sürücüler, elektronik komponentler, lens, reflektör ve difüzör teknolojilerindeki gelişmeler LED aydınlatma ürünlerinin çok geniş bir alanda kullanılmasına neden oldu.

Armatür ve ampullerdeki bu gelişmelerin yanında oldukça esnek bir kullanım alanına sahip LED şeritler de hayatımıza girmiş oldu. Kolay kullanımları, esnek yapıları ile bu aydınlatma ürünleri pek çok bireysel, endüstriyel ve mimari projelerde, eskiden oldukça güç olan pek çok alanının aydınlatılmasını sağladılar. Evlerden, ofislere kadar pek çok alan artık LED şeritlerle aydınlatılıyor. 

Bu yöntem, kolay kurulumu ile gizli aydınlatmalardan, mobilyaların aydınlatılmasına ve hatta elektronik eşyalardan otolara kadar çok geniş bir alanda kullanılıyor. Doğrudan aydınlatma amaçlı olduğu kadar ambiyans aydınlatması için de çok tercih edilen şerit LED’ler konuya çok da hakim olmayan tüketicilerin bu ürünleri seçerken zorlanmalarına neden olabilecek bir takım kavramları da hayatımıza sokmuş oldular.

Şerit LED’ler, bu amaç için üretilmiş farklı SMD LED’lerin esnek bir PCB üstünde belirli bir sırayla dizilmesi yöntemiyle üretilirler. 

Şerit LED’lerde kullanılan SMD LED boyutları 3528, 4040, 5050 gibi bir takım rakamlarla ifade edilir. Yani, 3,5 mm x 2,8 mm, 4 mm x 4 mm veya 5 mm x 5 mm kullanılan tek bir SMD LED’in en ve boy bilgisini vermektedir. Kullanılan diğer bir kavram ise SMD LED’in içerisinde kullanılan LED çip adedidir. Tek çipli LED şeritlerde kullanılan SMD LED’ler sadece tek bir diyottan oluşurken, üç çipli LED şeritlerde kullanılan SMD LED’lerin içinde ise bir muhafaza içinde 3 adet diyot kullanılmaktadır.

SMD 5050 tabir edilen çipler bir koruyucu muhafazanın içinde 3 adet diyot bulunduran çiplerdir. Teorik olarak da tek çiplilere göre 3 kat fazla bir ışık verebilirler. Bu tür çipler yapıları gereği her koruyucuda 3 farklı renk kullanarak RGB dediğimiz renk değiştirebilen LED şeritlerin de üretilebilmesini mümkün kılmaktadır. Tabi uygun bir sürücü kullanılması koşulu ile. 
SMD 5050 çipler, daha yüksek lümenli bir ışık verirken aynı zamanda tek çipli ürünlere göre daha geniş PCB’lere dizildikleri için daha az ısınmakta ve bu sayede de ömürleri daha uzun olmaktadır.

Günümüz piyasa koşullarında bir pazarlama stratejisi olarak meydana çıkan fakat teknik olarak gerçek bir karşılığı bulunmayan 4040 SMD LED içerisinde 8 çipli, 10 çipli gibi kavramlar maalesef hem tüketicinin doğru ürüne ulaşmasında yanıltıcı bir faktör, hem de beklediği kaliteyi elde edemediğinden dolayı LED aydınlatma ürünlerine karşı olumsuz fikir oluşmasına sebep olmaktadır.
Bu tip bir yanılgı ile karşılaşmamak için satın alınacak şerit LED’in kaç çipli olduğunun tespiti gayet basittir: Bir güneş gözlüğü, röntgen filmi veya koyu renk ışık geçirgen bir materyal ile direk SMD LED’e bakıldığında yalnızca 1 adet ışık yayan nokta görünüyorsa tek çipli, 3 adet ışık yayan nokta görünüyorsa 3 çiplidir. 

ACK LED Şeritleri, yüksek lümen verirken uzun bir ömre de sahip olması için kaliteli LED çipler ve bunları taşıyabilecek PCB’ler kullanılarak, bu tür ürünlerin üretilmesi için gerekli yüksek teknolojiyle donatılmış dizgi makinelerinde üretilmekte ve detaylı bir kalite kontrol aşamasından geçmektedir. Bu sayede kullanılan ürünlerimiz, verim düşüklüğü yaşamadan uzun süreler boyunca rahatlıkla kullanılabilmekte ve gereksiz tamirat/tadilat işlemlerini en aza indirmektedir.