Söndürme Sistemi Yangın Algılama Sistemine Nasıl Entegre Edilir?

3.10.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Teknoloji, Mavili Elektronik, Söndürme Sistemi Yangın Algılama Sistemine Nasıl Entegre Edilir?

Kimya laboratuvarlarından endüstriyel tesislere kadar pek çok mahalde sulu söndürme sistemi uygun olmadığından veya yetersiz kaldığından, mahalin özelliklerine uygun gazlar ile söndürme gerçekleştirilmektedir. Bu tarz mahallerde tesis edilen söndürme sisteminin yangın söndürme santrali tarafından tetiklenebilmesi, oluşabilecek bir yangının erken müdahale ile bertaraf edilebilmesi için son derece önemlidir. Söndürme tüplerindeki gazların durumunun, “düşük basınç” ve “ağırlık sensörü” gibi temel bilgilerinin izlenebilir olması da ihtiyaç duyulan önemli bir özelliktir. 

Mavili Elektronik, 34 yıllık sektörel bilgi ve tecrübesinin ışığında bu tarz mahallerin ihtiyacını karşılayabilmek için Maxlogic Konvansiyonel Yangın Söndürme Santralini üretmiştir. Yüzey montaj teknolojisi ile üretilen bu santral; 4 adet algılama bölgesi ve 1 adet söndürme çıkışına sahiptir. Bölgelerden hangisinin veya hangilerinin söndürmeyi başlatabilme özelliği olacağı kullanım yeri ve amacına göre ayarlanabilmektedir. Algılama bölgelerine kullanıcı seçimine göre 30sn kadar gecikme atanabildiği gibi, sirenler için de 30sn, 1dk, 2dk, 3dk, 4dk, 5dk, 6dk, 7dk, 8dk ya da 9dk olarak gecikme süresi belirlenebilmektedir. Yangın algılaması yapıldıktan sonra gecikme ekranından geri sayım süreci takip edilebilmektedir. Gecikmeler asılsız yangın alarmı ile karşı karşıya kalındığında söndürmenin devreye girmesinin engellenmesine olanak tanımaktadır. 

Santral ön yüzünde yer alan LCD ekran ve LED göstergeler sayesinde santral çalışma durumu detaylı bir şekilde izlenebilmektedir. Santral güç kaynağı, otomatik akü şarj ve kontrol devresine sahiptir. Santral hafızası 1000 adet olay kaydı tutabilmektedir. Olay kayıtları enerji kesilse dahi silinmemekte, bilgisayara veya yazıcıya aktarılabilmektedir.

Santrale yine Mavili Elektronik tarafından üretilen “Söndürmeyi El İle Serbest Bırakma Butonu” bağlanarak, otomatik algılama beklenmeksizin söndürme manuel olarak başlatılabilmekte veya santralin üzerinde bulunan dâhili söndürme butonu sayesinde harici bağlantıya gerek kalmadan da bu özellik kullanılabilmektedir. 

VIP haberleşme protokolü ile üstün çalışma performansı sunan Maxlogic marka I/O modülleri ile söndürme sisteminin yangın için planlanan sebep sonuç senaryosuna uygun çalışması sağlanabilmektedir.

Maxlogic Konvansiyonel Söndürme Santraline mahalin büyüklüğü göz önüne alınarak; 8 giriş ve 8 çıkışa sahip genişleme modülü ilave edilebilmektedir. Santrale ait giriş-çıkışlar ve genişleme modülüne ait giriş-çıkışlar özel bir bilgisayar programı ile kolaylıkla programlanabilmektedir. İhtiyaç doğrultusunda girişler için “gaz aktif”, “uzak alarm”, “uzak reset” gibi birçok özellik atanabilmektedir. Çıkışlar için ise; “söndürme devre dışı çıkışı”, “fan çıkışı”, “bölge yangın çıkışı” gibi özellikler atanabilmektedir.

Santralin çıkışları istenildiğinde kuru kontak, istenildiğinde enerjili olarak kullanılabilmektedir. Uygulama projesine göre; röle çıkışı adedi fazla ise çıkışlar röle çıkışı olarak, siren çıkışı adedi fazla ise siren çıkış olarak kullanılabilmektedir.

Söndürme sisteminin akıllı adresli yangın algılama sistemine entegrasyonu için; Maxlogic Konvansiyonel Yangın Söndürme Santralinin üzerinde yer alan iki ayrı röle bağlantı noktasına iki adet kontak izleme modülü eklemek gerekmektedir. Bu modüllerden biri hata, diğeri ise yangın durumunun kontrolü için kullanılmaktadır. Kontak izleme modülleri sayesinde akıllı adresli yangın algılama sistemi çevrimine entegrasyon kolaylıkla sağlanmaktadır.

Söndürme Çıkış Arttırıcı Panel 

Söndürme Çıkış Arttırıcı Panel, ML-322 serisi yangın söndürme santrallerinin söndürme çıkışına bağlanarak söndürme çıkışı sayısını artırmak için kullanılır. Üzerinde kısa devre ve hat kopuk durumlarına karşı izlenebilen 8 adet söndürme çıkışı mevcuttur. Her biri 24V DC 1 Amper çıkış gücüne sahiptir. Bu çıkışlardan 2 saniye boyunca en fazla 2A akım çekilebilmektedir. Her bir çıkışın aktivasyon ve hata durumları ayrı LED’ler ile gösterilmektedir. Paneller birbirine seri bağlanarak istenilen sayıda söndürme çıkışı elde edilmektedir. Birden fazla söndürme çıkışına ihtiyaç duyulan mahaller için titizlikle tasarlanmıştır. Yazılımla belirlenen bekleme ve söndürme sürelerine göre çıkışların sırayla aktif olması sağlanabilmektedir.

Maxlogic Söndürme Durum Gösterge Ünitesi

Mavili Elektronik tarafından üretilen Maxlogic Söndürme Durum Gösterge Ünitesi, Maxlogic Konvansiyonel Söndürme Santrali üzerinde bulunan gösterge ve kontrolleri, santralin bulunduğu bölgeden uzağa taşımaya imkân vermektedir.

Durum gösterge üniteleri 24V DC besleme gerilimi ile çalışmaktadır. Maxlogic Söndürme Durum Gösterge Ünitesi, yangın söndürme santrali ile network kartı üzerinden haberleşmektedir. Bir adet Maxlogic Konvansiyonel Söndürme Santraline 8 adede kadar Maxlogic Söndürme Durum Gösterge Ünitesi bağlanabilmektedir. Her bir Maxlogic Söndürme Durum Gösterge Ünitesine 1 ile 8 arasında bir adres değeri atanmaktadır.

Maxlogic Söndürme Durum Gösterge Ünitesi söndürme santrali ile arasındaki haberleşme sürekliliğini kontrol etmektedir. Haberleşme hatası durumunda sesli ve görsel uyarı ile kullanıcıyı bilgilendirmektedir.

Söndürmeyi El İle Serbest Bırakma Butonu

Söndürmeyi El İle Serbest Bırakma Butonu ile söndürme işlemi uzaktan el ile başlatılabilmektedir. Söndürme için atanan gecikme süresinde sürenin bitmesini beklemeden söndürme işlemini başlatmak için kullanılır. 

Söndürmeyi Acil Durdurma Butonu

Söndürmeyi Acil Durdurma Butonu ile söndürme işlemi duraksatılabilmektedir. Söndürmenin başlaması için geriye sayım sürerken söndürmenin başlamasına engel olmak için kullanılmaktadır.