Murat Şimşek: ‘Marketlerde Satılan Kalitesiz, İthal Elektrik Malzemeleri Yerli Üreticiyi Zora Sokuyor’

1.1.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Sims Elektromekanik, Murat Şimşek, Murat Şimşek: ‘Marketlerde Satılan Kalitesiz, İthal Elektrik Malzemeleri Yerli Üreticiyi Zora Sokuyor’

Sims Elektromekanik A.Ş.’nin Kurucusu Murat Şimşek

Elektrik ve aydınlatma sektörünün önde gelen firmalarında yıllarca çalıştıktan sonra 2013 yılında kendi firması Sims Elektromekanik A.Ş.’yi kuran Murat Şimşek ile üretimlerini ve sektörün sorunlarını konuştuk.

Kısaca önce sizi ardından Sims Elektromekanik A.Ş’yi tanıyabilir miyiz?

1975 yılında İstanbul’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladım. Ardından Akdeniz Üniversitesi Makine Bölümünü bitirdim. Sonrasında Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve İktisadi İlişkiler Bölümünden de başarı ile mezun oldum. Çalışma hayatına 1995 yılında Gamak Motor ile başladım. Gamak’ta 1 yıl çalıştıktan sonra. Sektörümüzün önde gelen firmalarından Onka Elektrik, Günsan Elektrik, Federal Simon Elektromekanik ve Mutlusan Elektrik’te Ar-Ge Müdürlüğü, Teknik Müdürlük, Teknik ve Lojistik Direktörlüğü gibi birçok pozisyonda toplamda 18 yıl profesyonel çalışma hayatı geçirdim. Bu dönem içinde elektromekanik konusunda, özellikle Anahtar-Priz Sistemleri konusunda uzmanlaştım. Bunun yanı sıra yerli ve yabancı şirketlere bu konuda danışmanlık ve koordinatörlük hizmeti verdim. Ben ve çalışma arkadaşlarım hala uluslararası şirketlere bu konuda hizmet vermeye devam ediyoruz. Artık sektörde bu konuda uzmanlaştığımızdan dolayı ötürü benzer işlerin dışında başka bir konu üzerinde çalışmıyoruz.

2013 yılında Sims Elektromekanik A.Ş’yi kendi şirketimizi kurduk. Sims Elektromekanik A.Ş her şeyden önce inovatif ve kaliteli segmentte ürünler üretmek üzere yola çıktı. Genelde çağa uygun teknolojisi ve katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz.

Sims Elektromekanik’in ürün yelpazesinde ne tür ürünler var?

Ürün yelpazemizde; Kanal Tipi ve Modüler Priz Sistemleri, Ofis ve Çalışma Alanları İçin Masa Prizi ve Aydınlatma Sistemleri, USB Şarjlı ve Akım Korumalı Prizler yer alıyor. Ayrıca 2019 yılından bu yana da cep telefonu şarjları da üretiyoruz. Bunun dışında yine elektromekanik alanında tasarımdan, üretim otomasyonuna, paketlemesine kadar anahtar teslimi projelerde gerçekleştiriyoruz. Genelde bizim uzmanlığımız elektromekanik konusu üzerine gelişti. Bununla ilgili hem teknik hem de yönetsel proje yöneticiliklerimiz var. Yurtdışında ve Türkiye’de projeler çeşitli yönettik. Şu anda da Sırbistan’da Metalka Majur adında anahtar priz üreten 35 yıllık geçmişi olan bir firmanın aktivasyonu için tekrar çalışıyoruz. Yeni ve inovatif ürün geliştirme ve tasarlama konusunda ekip olarak ciddi işlere imza atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz.

Yeni ürün geliştirme çalışmalarınız ne durumda?

Biz ekip olarak Ar-Ge kökenli bir ekibiz. Bu nedenle sürekli yeni ürün geliştirme odaklı çalışıyoruz ve var olan ürünlerde de çağın gereklerini uygun değişiklikler yapıyoruz. Yeni geliştirdiğimiz ve piyasaya sürdüğümüz ürünlerden bir tanesi USB şarjlı akım korumalı priz. Bu ürüne akıllı ev uygulamalarında uzaktan kontrol edilebilir özellikler katıyoruz. Bu tarz ürünler ülkemizde pek üretilmiyor ve genelde Çin’den ithal ediliyor. Biz bu ürünleri daha da çeşitlendirip tüketicileri yerli malı ürüne yönlendirmek istiyoruz. Ben ve ekibim evlerde güvenliğin ön planda tutulduğu, teknolojinin ön planda tutulduğu ve yenilikçi çizgilerin kullanıldığı ürünler dizayn etmek için uğraşıyoruz. Çok büyük bir ekip değiliz bu nedenle de butik işler yapmak için çabalıyoruz. Belki çok yaygın bir satışımız yok ama bizim ürünlerimizle ilgili şu anda ciddi şirketlerden de talepler var. Bu talepler hem Türkiye içinden hem de yabancı ülkelerden. Bu durum doğru yolda yürüdüğümüz konusunda bizi cesaretlendiriyor ve bizi motive ediyor.

Üretim tesisiniz ve üretim hedeflerinizle ilgili neler söylemek istersiniz?

2022 yılının başında anahtar priz konusunda üretim yapan bir tesisi satın aldık. Bu firmayı Sırbistan’da bulunan Metalka Majur firmamızın Türkiye ayağı olacak şekilde Metalka TR olarak açtık. 30 yılı geçmiş üretim tecrübesi olan bu tesisi elden geçirip, modernize ederek tekrar iç ve dış piyasaya OEM üretim yapan bir tesis haline getirdik. Toplamda 2000 m2 üzerinde kapalı alanı olan tesisimizde Rusya, Sırbistan ve Romanya için üretime başladık. Sims olarak daha önce farklı lokasyonlarda üretim yapıyorduk. 2021 yılı ile birlikte hepsini bir araya topladık. Türkiye’deki üretimimize ek olarak Rusya’da üretim yapmak için harekete geçtik ve Rusya’da bir üretim tesisi kurduk. Burada ağırlıklı olarak plastik enjeksiyon konusunda yatırımlarımız olacak. Az öncede dediğim gibi Ar-Ge kökenli bir ekip olduğumuz için çağa uygun yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Üzerinde çalıştığımız Akıllı Priz Sistemleri ile ilgili Tuya ile çalışıyoruz ve Tuya’nın platformlarını kullanacağız. Birkaç ay içerisinde Sims’in smart soketlerini nasip olursa piyasaya sürmüş olacağız.

İhracatınız ne durumda?

Ağırlıklı olarak aralarında Rusya, Romanya, Özbekistan ve Ukrayna’nın bulunduğu yaklaşık 10 ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Genelde bu ülkelere SimsOffice olarak ta tanımladığımız bitmiş ürünlerimizi grup prizlerimizi ve kanal tipi prizlerimizi ihraç ediyoruz. Tabi bu saydığımız ülkelere yenilerini eklemek içinde var gücümüzle çalışıyoruz.

Peki 2023 hedefiniz nedir?

Minumum 30 ülkeye ihracat yapan bir firma haline gelmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili önümüzdeki sene dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenecek fuarlara katılacağız. Bu yıl Antalya Expo ve Almanya’da yapılan Light and Building fuarına katıldık. Çok güzel etkileşimler kazandık. Bunun dışında 2023 yılında özellikle priz sistemleri konusunda ciddi yenilikçi dizaynlarla piyasaya yeni ürünler sürmeyi hedefliyoruz.

Özellikle ülkemizde hammadde girdilerinin çok yüksek olduğu konusunda ciddi rahatsızlık var. Sizin bu konu ile ilgili düşünceniz nedir acaba?

Bu sadece ülkemizin değil dünyanın sorunu, benim çalıştığım diğer ülkelerde de hammadde girdileri konusunda ciddi problemler var. Tabi bizim bu girdilerin yüksekliğini ürüne yansıtmamız çok mümkün olmuyor. Bununla ilgili üretimdeki proseslerimizde iyileştirme yaparak biz bu artışları minimize etmeye çalışıyoruz. Özellikle kullandığımız plastiklerin orijinal ve yanmaz olmasına dikkat ediyoruz. Elektromekanik ürünler ürettiğimiz için kullandığımız bütün metallerin bakır alaşımlı metaller olması gerekiyor. Bu arada biz ürünleri ürettikten sonra bütün testlerini yapıp üründen emin olduktan sonra piyasaya sunuyoruz. Bizim için kalite öncelikli bir değer. Biz kalitesiz olan hiçbir ürünü üretmek istemiyoruz. Kullanıcıların bizim yüzümüzden zarar görmesi en son istediğimiz şey. Mesela şu anda marketlerde satılan ürün gurubumuzda hatalı ürün geri dönüşü yok denecek kadar az. Buda bizim yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunun en büyük ispatı oluyor.

Sektörde yaşanan başka bir sıkıntıda haksız rekabet sizin bu konudaki düşünceleriniz neler öğrenebilir miyiz?

Elbette bu durumdan bizde şikayetçiyiz. İsim vermeden söylemek istiyorum. Özellikle zincir marketlerde bizim ürüne benzeyen ürünler neredeyse bizim ürünün yarı fiyatına satılıyor. Ancak bizim ürünlere benziyor dediğim bu ürünlerin Türkiye’ye girişinde çok ciddi haksızlıklar yapılıyor çünkü bu ürünler 16 amper olmasına karşın ürünlerin beyanını 6 amper olarak gösterip bu ürünleri CE deklarasyonuna dahil ediyorlar. Evlerinizde kullandığınız akımı açıp kapayan anahtarları bile 6 amper kullanmışlar. Yüksek akıma karşı koruması mümkün değil fakat şok akım koruma özelliğini beyan etmişler. Bizim bu tür hileli ürünlerle rekabet edebilmemiz mümkün değil. 2021 ve 2022 yılında gerçek değerleri karşılamayan üzerinde, TSE damgası olmayan insan hayatını riske atabilecek 400 bin tane ürün market raflarında satıldı ve bu ürünlerin hepsi 16 amper cihazlarda kullanıldığı halde ürünün bütün özellikleri 6 ampere göre beyan edilmiş. Biz bu konuda hem bunu ithal eden şirketlere hem de bu ürünlerin kabulüne onay veren kurumlara hayretle bakıyoruz. Bizim ülkemizde insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. İnsan hayatını tehlikeye atacak, yangınlara yol açabilecek bu ürünlerin ithalatının, satışın önüne geçilebilmesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri sıklaştırmasının gerekli olduğuna inanıyoruz.