Murat Akgül: ‘Mevcut Fabrikamızın Yaklaşık 3 Katı Büyüklüğünde Olacak Yeni Fabrikamıza 2022 Yılının Son Çeyreğinde Taşınmayı Hedefliyoruz’
22.1.2022
Sigma Elektrik'in Genel Müdürü Murat Akgül
1993 yılında otomatik sigorta üretimi ile alçak gerilim şalt ürünleri sektörüne giriş yapan ve 250 çalışanıyla dünyanın 82 ülkesine ihracat yapan Sigma Elektrik'in Genel Müdürü Murat Akgül ile üretimlerini, yeni fabrika yatırımlarını ve sektörü konuştuk.
Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Sigma Elektrik olarak 1993 yılında otomatik sigorta üretimi ile alçak gerilim şalt ürünleri sektörüne giriş yaptık. 2009 yılından itibaren de Ünlü Grup bünyesinde 250’yi aşkın uzman kadromuz ile üretim gerçekleştiriyoruz. Yerli üretimimizle hem Türkiye’ye hem de dünya pazarlarına hizmet veriyoruz. Türkiye’nin yedi bölgesindeki yaygın satış organizasyonumuz ve çözüm ortaklarımızla Avrupa, Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Asya bölgelerindeki 82 ülkede bulunan distribütörlerimizle hizmet veriyoruz.
Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor?
Sigma Elektrik olarak alçak gerilim şalt sektöründe; Devre Kesicileri, Otomatik Sigortalar, Akım Transformatörleri, Güç Kontaktörleri, Kaçak Akım Koruma Şalterleri, Sigortalı Yük Ayırıcıları ve NH Sigortalar başta olmak üzere çeşitli Alçak Gerilim Koruma, Kontrol ve Ölçü Cihazlarının üretimini yapıyoruz. Ayrıca 30 farklı ürün grubunda 2 binden fazla ürün kalemimiz ve Ar-Ge çalışmalarımız da bizi ön plana çıkaran güçlü yönlerimizden bazıları.
Ürünlerimizle fabrikalardan konutlara, hastanelerden enerji dağıtım şirketlerine kadar oldukça geniş bir alanda hizmet vererek kullanıcılarımızın can ve mal güvenliğini artırıyoruz.
Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?
İstanbul Sancaktepe’de bulunan fabrikamızda 250’yi aşkın çalışanımızla üretimimiz devam ediyor. İnşaatı devam eden ve mevcut fabrikamızın yaklaşık 3 katı büyüklüğünde olacak yeni fabrikamıza 2022 yılının son çeyreğinde taşınmayı hedefliyoruz.
Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?
Ar-Ge ve Ür-Ge bu işin olmazsa olmazı. Sürekli kendinizi geliştirmez, yeniliklere adapte olmaz ve mevcut ürünlerinizi geliştiremezseniz ilerlemeniz çok mümkün olmuyor. Sigma Elektrik olarak hedefimiz her sene en az bir yeni ürünü pazara sunabilmek. Bu doğrultuda önümüzdeki 5 yıl için yeni ürün hedeflerimiz belirlenmiş ve Ar-Ge ekibimiz benchmarking çalışmalarına start verilmiş durumda.
İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?
Yenilikçi düşünce ile birlikte değer yaratmak olarak tanımlayabiliriz. Ama bunu sadece ürün inovasyonu olarak görmüyoruz. Bunun yanında pazarlama, hizmet, organizasyonel ve iş modeli süreçlerinde de inovasyonu benimsiyor ve bu konuda çalışıyoruz. Hatta bu çalışmalarımıza tüm çalışanları dahil ederek “Bir Fikrim var Projesi” ile yürütüyor ve çalışanlarımızın tüm süreçlerdeki fikirlerini alıyor ve değerlendiriyoruz.
İhracatınız var mı? Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere?
Sigma Elektrik olarak yerli ve milli üretimimiz ile dünya pazarlarına da hizmet veriyoruz. Ciromuzun yüzde 40’a yakınını ihracattan elde ediyoruz. İhracatımızı ağırlıklı olarak Afrika, Kuzey Amerika, Avrupa, Türki Cumhuriyetleri, Avustralya ve hatta Uzak Doğu ve Ortadoğu’da 82 ülkeye yapıyoruz. “Made in Türkiye” damgalı “Sigma” markalı ürünlerimizi ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2021 yılı sizin açınızdan nasıl geçti 2022 yılından beklentileriniz neler?
Son iki yıldır süren pandemi şartlarına, artan hammadde fiyatlarına, hammaddeye ulaşmaktaki zorluklara ve birçok kısıtlamaya rağmen iyi bir performans gösterdik. 2021 yılını hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda ürün yelpazemize yeni eklediğimiz ürünlerimizin de katkısıyla beklentimizin üzerinde bir ciro ile kapatacağız. Tabii bu başarıda uzun yıllardır yaptığımız yatırımların ve ciddi bir ekip çalışmasının çok büyük bir katkısı var.
2022 yılı ve sonrası için de çok umutluyuz. Artan talepleri karşılamak için yeni fabrika inşaatına başladık. Önümüzdeki yılın son çeyreğinde yeni fabrikamızda üretime başlamayı planlıyoruz. Bu sayede mevcut üretim hatlarının büyütülmesinin yanı sıra yeni ürün gruplarını da ülkemizde üreterek “Yerli Üretici” kimliğimizi daha da pekiştireceğiz. Önümüzdeki yıl ilk defa üreteceğimiz yeni ürünlerle birlikte ürün yelpazemizi genişleterek sektörün ve kullanıcılarımızın hizmetine sunacağız. Bu çerçevede yeni makine ve kalıp yatırımlarımızı da planladık. Tüm zor şartlara rağmen büyüme odaklı bir bütçe oluşturduk. Yine alacağımız aksiyonlarla bu büyüme odaklı bütçeyi gerçekleştireceğimize inancımız tam.
Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Sigma Elektrik olarak ürünlerimiz başta TSE olmak üzere, çeşitli kalite belgelerine sahip olup uluslararası sertifikalardan TUV ve ASTA’yı da alarak kalite belgelerimizi genişlettik. Bu belgelere ek olarak; tüm iş süreçlerimizi ISO9000 kalite güvencesi altında gerçekleştiriyoruz.
Müşteri memnuniyeti ise bizim için birinci öncelik. Bundan dolayı tüm girdi hammadde ürünleri ilk aşamadan itibaren uluslararası standartlar çerçevesinde son teknoloji cihazlar ile testlerden geçerler ve testlerden olumlu sonuç aldığı takdirde üretime sevk edilir ve tüm üretim proseslerinden ve müşteriye sevk edilene kadar birçok test ve kontrolden geçirilir.
Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?
Son yıllarda artan enerji ihtiyaçları ile birlikte sektörümüzde hızlı bir büyümeye girerek öncelikle ülkemizin ihtiyaçlarını ve sonrasında da dünyadan gelen talepleri karşılamak adına ciddi yatırımlar yapıldı. Bu anlamda maalesef sektörümüzde cari açık var. Ancak bizim gibi birçok firmanın da bu alandaki yatırımlarını artırdıklarını duyuyoruz. Son zamanlarda artan ihracat rakamlarında da sektörümüzün ciddi bir payı olduğu biliniyor. Ülke olarak üretim konusunda hiç de yadsınamayacak bir tecrübemiz var. Bu alanda daha da fazla yatırım yapılacağına inanıyoruz. Yine kalitesi ve erken teslim imkanı dolayısıyla Türk ürünlerine ilginin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Pandemi sürecinin bitmesinden sonra açılan pazarlarla birlikte taleplerin de artacağını öngörüyoruz.
Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?
Artan talepleri karşılamak adına daha fazla hammaddeye ihtiyaç duyuyoruz. Fakat hammaddeye ulaşma konusunda son zamanlarda ciddi zorluk yaşıyoruz. Tabi bu sadece ülkemiz için değil tüm dünyada durum aynı. Üretimi durdurmamamız ve talep de varken artarak devam ettirmemiz gerekli. Ancak zaman zaman hammadde tedariklerinde karşılaştığımız uzun termin ve yüksek maliyet üreticiler olarak bizleri zorluyor.