Universal Robots, İş Kazalarına Dikkat Çekiyor Cobot’lar İle İş Güvenliği Ön Planda Tutuluyor
14.6.2022
Endüstriyel robotiğin gelişimine öncülük eden Universal Robots, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü kapsamında çalışma ortamlarındaki iş güvenliğine karşı dikkat çekiyor. Universal Robots, riskli çalışma ortamlarında oluşabilecek sorunların önüne geçerek; başarılı bir insan-cobot iş birliği ile iş kazalarının önlenmesine destek oluyor.
İş kazalarında her yıl artarak devam eden iş kazaları işletmelerde güvenli üretim ortamını sağlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın lider kolaboratif robot üreticisi Universal Robots, cobot güvenlik tedbirlerine ilişkin rehber konumunda dijital kaynaklarıyla, Türkiye’de her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasına dikkat çekiyor. Üretimde monoton ve riskli işlerde yer alarak insan hatasını sıfıra indiren cobot’lar sayesinde iş ve iş yeri güvenliğini artıyor.
“Ön planda tuttuğumuz birincil etmen her zaman güvenlik”
İş kazalarında Türkiye verilerine dikkat edilmesinin zorunlu olduğunu ve her kurumun bu tabloyu düzeltme yönünde adımlar atması gerektiğini vurgulayan Universal Robots Türkiye ve MEA Genel Müdürü Kandan Özgür Gök, “Endüstriyel üretimlerde, dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iş yapış biçimleri, insanlar için hata yapma ihtimalini ve iş kazalarını artırabiliyor. Robotik otomasyonun gelişimine öncülük eden bir teknoloji markası olarak, güvenlik konusunun hem cobot’ların dünyada yaygın şekilde üretimde kullanılmasının, hem de başarılı bir insan-cobot iş birliğinin önünü açacağını biliyorduk. Bu nedenle, UR kullanıcı kılavuzunun risk değerlendirme bölümlerinden, UR Akademi aracılığıyla sağlanan güvenlik rehberliğine ve UR Destek aracılığıyla sunulan çok sayıda güvenlik bilgi kaynağına kadar, güvenlik konusuna her zaman çok büyük bir önem verdik. Universal Robots’un işbirlikçi robotlarının tasarımında da ön planda tuttuğumuz birincil etmen her zaman güvenlik olmuştur” dedi.
“İş güvenliği sadece kaza ya da yaralanmadan ibaret değil”
İş sağlığı ve güvenliğinin sadece kaza ya da yaralanma olarak algılanmaması gerektiğinin de altını çizen Kandan Özgür Gök konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Cobot’lar, ergonomik çalışma alanlarının yaratılmasına yardımcı olurken meslek hastalıklarının azaltılmasını da destek oluyor. Riskli, tekrar eden ve insan sağlığına zarar veren işleri devralan cobot’lar, çalışanlarda gelişebilecek kas-iskelet hastalıklarını engelliyor. Yine aynı şekilde insanlar için zararlı olabilecek çapak alma, zımparalama, kaynak, plasma kesim gibi alanlarda çalışarak, meslek hastalıkları riskini azaltıyor. Artan mesai saatleri, yoğunluk ve yorgunluk, iş kazalarının en büyük sebepleri arasında yer alıyor. Yoğun mesai saatleri karşısında insanlar konsantrasyon kaybı yaşayabiliyor. Dalgınlık ya da yorgunlukla kendilerine ya da üretime zarar verebiliyorlar. Cobot’lar, bu gibi insana özgü oluşabilecek üretim problemlerini de ortadan kaldırıyor. Günün her saati her yoğunlukta aynı yüksek hassasiyet ve dikkatle çalışıyor. Cobot’lar ayrıca insanlar açısından zor süreçleri üstlenerek çalışan memnuniyeti ve buna bağlı iş verimliliğini de artıyor”