Şehirleri, Işık Saçan Bitkiler Aydınlatacak
21.10.2021
Işık yayan bitkiler, yakın gelecekte kentsel elektrik aydınlatma şebekelerinin yerini alabilecek. Bilim insanları, bitki yapraklarına gömülebilen özel nano-parçacıkları kullanarak ışık yayan bir bitki tasarladı.
10 saniyelik şarjdan sonra bitki, dakikalar boyunca parlak bir şekilde ışıldıyor ve tekrar tekrar şarj edilebiliyor.
Bitki Bazlı Aydınlatma
Araştırmacı Michael Strano, “Işığı emecek, bir kısmını depolayacak ve yavaş yavaş yayacak parçacıklara sahip ışık yayan bir bitki oluşturmak istedik. Araştırmanın sonucunda bitki bazlı aydınlatmanın gelişimi açısından büyük bir ilerleme kaydettik” diyor.
Strano’nun laboratuvarı, bitkilere farklı türlerde nano-partiküller yerleştirerek, yeni özellikler kazandırmayı amaçlayan yeni bitki nano-biyonik alanında birkaç yıldır çalışıyor. İlk nesil ışık yayan bitkiler, ateş böceklerine ışıltı veren lusiferaz ve lusiferin enzimlerini taşıyan nano-partikülleri içeriyordu. Araştırmacılar, bu parçacıkları kullanarak birkaç saat boyunca çok loş ışık yayan su teresi bitkileri üretmişti.
Daha Uzun Süreli Işık
Yeni çalışmada Strano ve meslektaşları, ışığın süresini uzatabilecek ve daha parlak hale getirebilecek bileşenleri bir araya getirmeyi amaçladı. Elektriği depolayabilen ve gerektiğinde serbest bırakabilen elektrik devresinin parçası olan bir kapasitör kullanma fikrini de geliştirdiler. Parlayan bitkiler söz konusu olduğunda, ışığı fotonlar şeklinde depolamak için bir ışık kondansatörü kullanıp hemen ardından da zaman içinde yavaş yavaş serbest bırakılabileceğini deneylerde izlediler. Peki, bu çalışmanın nihai hedefi ne? Araştırmacılar, yakın gelecekte ışık yayan bitkilerin mevcut kentsel elektrik aydınlatma şebekelerinin yerini alabilecek sürdürülebilir bir alternatif olduğunu düşünüyor.
10 Saniyelik Şarjla 1 Saat Işık
Araştırma sonuçları, bitkilerin 10 saniyelik mavi LED’e maruz kaldıktan sonra yaklaşık bir saat boyunca ışık yayabildiğini gösterdi. Yayılan ışık ilk beş dakika boyunca çok parlak ve güçlüyken sonrasında şiddeti yavaş yavaş azaldı. Ekip, erken çalışmalarını 2019’da Smithsonian Tasarım Enstitüsü’ndeki deneysel bir sergide göstermiş ve bitkilerin en az iki hafta boyunca tekrar tekrar şarj edilebildiğini duyurmuştu.