Dünya Türk Ticaret Platformu 15. Toplantısını Merter'de Gerçekleştirdi

5.1.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, KATEAD, Dünya Türk Ticaret Platformu, Ahmet Ortatepe, Ertolkun Gayretullah, Alim Bayel, Dünya Türk Ticaret Platformu 15. Toplantısını Merter'de Gerçekleştirdi

10 Aralık 2022 Cumartesi günü gerçekleştirilen toplantının konuk ülkesi Kazakistan oldu. Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel'in katılımıyla gerçekleşen toplantıda Türk dünyası içinde yer alan Türki cumhuriyetlerin kendi aralarında ve dünya ile ticareti tartışıldı.

Toplantıda, son zamanlarda Covid-19 pandemisi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve Çin’in yayılmacı ve ticaret politikaları gibi gelişmeler nedeniyle birinci gündem maddesi olan "tedarik zinciri" konusu irdelendi.

Hedefimiz 500 Milyar Dolarlık İhracat

Toplantıda ilk sözü alan Dünya Türk Ticaret Platformu Başkanı Ahmet Ortatepe, “Kurumumuzda KOBİ’lerin Ar-ge çalışmalarını, insan kaynaklarını, finans yönetimini ve pazar araştırmalarıyla ilgili çalışmalar yapan Kobiklinik isimli yapıyı kurduk. Bütün arkadaşlarımız bu çalışmalarımızdan faydalanabilmektedir. Hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat. İstikametimiz “Ekonomik Kızıl Elma” olsun.” dedi.

En Büyük Sorun Lojistik

Ortatepe’den sonra söz alan Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği (KATEAD) Başkanı Ertolkun Gayretullah ise konuşmasında şunları söyledi “Türkiye Kazakistan arasındaki en büyük sorun lojistik. Çin “Bir Kuşak Bir Yol” projesini yaptı ancak biz Türkiye ve Kazakistan olarak bu yoldan faydalanamıyoruz. Bakü-Aktav arasında her iki günde bir gemi kalkarken 5-10 sene içinde bu sayı azalmış durumda. Hazar Denizi’nde ciddi bir Ro-Ro açığı var. Demiryolu taşımacılığında ise Türkiye Cumhuriyeti, vaatlerini tutamadı, demiryollarında geri kaldık.” dedi.

Türkiye tankerleri bekletmiyor, anlaşmalara uyuyor” Türkiye’nin boğazda tankerleri kasıtlı olarak bekletmediğini ifade eden Gayretullah, “Türkiye Cumhuriyeti tankerleri bekletiyor gibi haberler var televizyonlarda ama bu gerçek değil. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Uluslararası Boğazlar Anlaşmalarına uyuyor. Türkiye Cumhuriyeti tankerleri alıyor. Türkiye Cumhuriyeti bir gemiyi boğaza aldığı korumasını ve güvenliğini yapması gerekiyor ve sigortası olması gerekiyor. Doğaya ve çevreye zarar vermeyecek şekilde alınıyor. Avrupa ve Amerika’nın son zamanlarda uyguladığı yaptırımlar nedeniyle bu sigorta poliçeleri geçerli olmadığından sorunlar yaşanıyor.‘’ dedi

Türkiye ile 30 yıla yakın diplomatik bir ilişkimiz var

Toplantıda Son konuşmayı yapan Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Alim Bayel "Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilere değinerek, Kazaklar kadim bir halk. Kazakistan genç bir cumhuriyet. Birkaç güne kadar bağımsızlık günümüzü kutlayacağız. Kökenleri Göktürklere, Altın Ordulara dayanan bir halkız. 1991 yılında dünyanın siyasi haritasına dönüş yaptık diğer Türk kardeşlerimizle birlikte. Türkiye Cumhuriyeti de halihazırda var olan bir Türk Cumhuriyeti olarak hep yanımızda oldu. 30 yıla yakın diplomatik bir ilişkimiz var. Ekonomide, ticarette ve her alanda çok hızlı gelişen ilişkilerimiz var.” ifadelerini kullandı.